Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:46 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trupul neinsufletit al actorului Vasile Cojocaru, depus la Teatrul Oleg Danovski

ro

21 Jan, 2010 03:09 4260 Marime text
cap_4.jpgS-a stins din viaţă ieri, în jurul orei 9.00, în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor, acolo unde aştepta studenţii de la teatru, pe care îi iniţia în această meserie.

De ieri, Constanţa a rămas nu doar fără un actor, ci şi fără un poet şi un profesor. Deşi avea probleme mai vechi de sănătate, totuşi, decesul lui Vasile Cojocaru a căzut ca un trăsnet pentru cei care l-au cunoscut. Directorul Casei de Cultură, Gheorghe Ungureanu, cel care a fost alături de actor în ultimele sale clipe ne-a mărturisit că a fost rugat de soţia acestuia să meargă în sala în care se afla deoarece aflase că nu se simte bine. Chiar dacă a sunat imediat la 112, iar un echipaj SMURD a ajuns acolo în doar câteva minute, nu s-a mai putut face nimic. După primele manevre de resuscitare se pare că şi-a revenit, însă inima a refuzat iarăşi să-i mai bată iar medicii i-au declarat decesul.

vasile_cojocaru.jpgPotrivit reprezentanţilor Teatrului de Stat Constanţa, trupul neînsufleţit al actorului va fi depus astăzi, la ora 12.00, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale în anul 1974. A fost doctor în teatru, profesor la Universitatea Ovidius, Facultatea de Arte, membru al UNITER, membru al Uniunii Scriitorilor - filiala Dobrogea. Şi-a dat examenul de absolvire cu rolul „Oedip" de Sofocle, iar în acelaşi an, 1974, debutează în rolul tânărului medic Andrei din piesa „Răsplata", de Ghiţă Barbu. „Era înzestrat de la natură cu o voce extraordinară, cu care ştia şi putea să facă orice doreşte, fiindcă îşi însuşise prin studiu, seriozitate şi pasiune o desăvârşită tehnică a vorbirii şi mai ales pentru că talentul său deosebit găsise în voce o cale de a se fructifica. A practicat un stil comic special, rafinat, inteligent, nelăsând nimic în seama instinctului sau intuiţiei", sunt doar câteva dintre cuvintele transmise de colegii lui Vasile Cojocaru, de la Teatrul de Stat Constanţa, după aflarea veştii că acesta a plecat dintre noi. Pe lângă roluri mari jucate în „Omul în piele de şarpe", „Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă", „Cum se numeau cei patru Beatles?", „Trăsura la scara" şi multe altele, Vasile Cojocaru a creat scenariile spectacolelor de teatru antic „Oedip" şi „Troia în flăcări". De asemenea, a scris cuplete pentru muzicalul „Regele cerb". Mai mult, a publicat şi câteva volume, printre care „Expediţii în miniatură", „Imperfectele melancolii" sau „Vedere din Mirador". A creat şi textul spectacolului de muzică şi versuri „Lecţie la prima vedere", iar lista cu toate realizările actorului Vasile Cojocaru poate continua. Acum, după aproximativ 30 de ani de carieră, în care a realizat aproximativ 50 de personaje s-a stins, chiar dacă îl aşteptau alte roluri mari.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cultura pentru incultura 24 Jan, 2010 01:08 "Potrivit reprezentantilor Teatrului de Stat trupul ...." Ce potrivit lor? Niste nenorociti!!!!!!!Potrivit lor nu au ajuns colegii sa-l coduca pe ultimul drum, aveau repetitie si spectacol. Repetau cu Carmazan sau cum dracu il cheama, oricum a facut un spectacol de kkt.... La el repetau? La acel kkt? PTIU!!