Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:16 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Turistii se plang de serviciile din hoteluri si de ilegalitatile de la casele de schimb valutar

ro

21 Aug, 2003 00:00 968 Marime text

Zeci de reclamatii

Majoritatea reclamatiilor au fost inaintate catre OPC si Politie

Centrul de Consultanta si Informare, deschis la inceputul lunii iulie, la Eforie Sud, de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) a primit, in perioada 7 iulie -18 august, zeci de sesizari pe mai toate domeniile de activitate. Aceste reclamatii au avut ca rezultat trimiterea de adrese catre institutiile abilitate sa rezolve aceste probleme, precum si contactul direct cu agentii economici, in cauza. Reprezentantii APC au primit cele mai multe sesizari in domeniul serviciilor oferite de terase si restaurante si serviciilor de alimentatie publica. Acestea au fost inaintate Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Constanta, care, ulterior, au fost solutionate. S-au mai primit sesizari in domeniul serviciilor hoteliere si in ceea ce priveste conditiile oferite de taberele de pe litoral.Pe langa solutionarea diverselor plangeri si nemultumiri ale turistilor, Centrul de la Eforie Sud a oferit si o serie de consultante, respectiv o consultanta generala referitoare la caracterul serviciilor de parcare, oferite de catre hoteluri, o consultanta generala referitoare la serviciile oferite de catre APC Romania, o consultanta de specialitate in domeniul serviciilor de sanatate, o consultanta juridica referitoare la litigii de munca, o consultanta juridica in domeniul mostenirilor legale si testamentare, o consultanta referitoare la obligatiile agentilor economici care desfasoara operatiuni de schimb valutar si o consultanta referitoare la restituirea sumei de bani platita pentru cazare, inainte de ora stabilita, respectiv 18.00, o consultanta referitoare la elementele pe care trebuie sa le contina un bon fiscal si o nota de plata si o consultanta referitoare la factorul de protectie al lotiunilor de plaja si elementele pe care trebuie sa le contina eticheta.

Transport impropriu

Printre sesizarile primite timp de o luna, de la deschiderea centrului si pana in prezent, s-a numarat si cea a unui turist care a reclamat conditiile improprii de transport cu microbuzul efectuate intre Constanta si Macin de catre firma SC Diligenta Sud Nord Constanta. Din cauza unei defectiuni tehnice a unui microbuz, persoanele din doua microbuze au fost inghesuite intr-unul singur fara nici o despagubire. Reclamantul condamna conditiile de transport in picioare in microbuze, in general, fiind lipsite de siguranta. Acelasi reclamant a mai sesizat faptul ca nu se tine cont de rezervare. In acest caz, a fost sesizat OJPC Constanta. Alte doua sesizari au venit din partea unor turisti care au deplans practica comerciala abuziva a unei case de schimb valutar din Eforie Nord, respectiv SC Rom Exchange SRL, prin neafisarea la vedere a comisionului valutar de 8%. Una dintre persoane dorea anularea tranzactiei, inapoirea banilor sau recuperarea comisionului, in timp ce cealalta persoana, care a reusit sa smulga banii inapoi din mana casierului, dorea eradicarea acestor practici. S-a contactat OJPC, care a efectuat un control si a luat masurile ce se impun conform legislatiei in vigoare. Alte reclamatii au vizat nerespectarea normelor de etichetare in limba romana a instructiunilor de utilizare a unui produs impotriva tantarilor, zgomotul din discoteci si proasta servire la terase si restaurante.

Reclamatie in constructii

Pe langa nemultumirile care afectau in mod direct concediul turistilor au existat si reclamatii mai putin obisnuite. Astfel, reprezentantii Centrului de Consultanta si informare au primit o sesizare cu privire la calitatea serviciilor de constructii (zidarie, amenajari interioare) contractate de catre o persoana fizica domiciliata in Techirghiol cu un agent economic din Constanta, care are ca obiect de activitate astfel de servicii. In speta era vorba despre depasirea termenului prevazut in contract, fara ca lucrarile sa fi ajuns macar la jumatate precum si despre calitatea necorespunzatoare a serviciilor prestate pana in prezent. Beneficiarul lucrarilor amintite s-a prezentat la Centrul de Consultanta si Informare a Consumatorilor Eforie Sud si a cerut restituirea avansului achitat in momentul semnarii contractului. Ca urmare a contactarii agentului economic de catre consultantul prezent, ambele parti s-au prezentat la sediul Centrului si, ca urmare a discutiilor avute, contractul a fost reziliat. Agentul economic a restituit reclamantului avansul primit la inceperea lucrarilor, iar reclamantul si-a retras plangerea.

Furt din camera

O alta plangere inregistrata de centrul APC a venit din partea Mariei Patrania, care a reclamt faptul ca i s-au furat din camera de hotel (Hotel Magura din Eforie Sud) un telefon mobil si o suma mare de bani, in conditiile in care usa nu prezenta urme de efractie (nu fusese fortata), iar atunci cand s-a plans de acest fapt directorului hotelului, acesta i-a vorbit urat. Femeia dorea sa stie ce poate face pentru a-si recupera bunurile furate. Hotelul fiind de doua stele, trebuia sa puna, conform legii, la dispozitia turistilor un seif la receptie, precum si un anunt prin care sa informeze turistii cazati in acel hotel ca, in cazul nedepozitarii valorilor lor in acel seif, nu-si asuma raspunderea. Intrucat Maria Petrania nu-si aducea aminte daca in momentul cazarii dumneaei in acel hotel exista la receptie un astfel de anunt, a fost indrumata spre sectia de Politie, care a si inceput cercetarile in acest caz.0
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii