Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:53 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un rinichi pentru casa copilului meu

ro

30 Sep, 2003 00:00 1583 Marime text

Saracia nu cunoaste margini

La parcurgerea unei rubrici de mica publicitate dintr-un ziar local, reporterii ZIUA de Constanta s-au aratat intrigati de urmatorul anunt: "URGENT, donez rinichi grupa A II. Relatii la telefon..." * Dorind sa vedem cam cu cat se vinde un astfel de organ, am telefonat si ne-a raspuns un barbat * "Vreau 50 de milioane de lei in cazul in care rinichiul meu este compatibil. Vi se pare mult!?!", ne-a intrebat donatorul * Am aflat ulterior ca banii erau destinati asigurarii unui viitor fiului sau de numai patru ani * "Pentru a-i asigura copilului meu o casa si un viitor mai bun decat l-am avut pe al meu sunt in stare sa ma vand bucata cu bucata", a mai spus acesta

Saracia, lipsa unui loc de munca, neputinta de a iesi din impas ii determina pe unii oameni sa recurga la gesturi disperate. Multi dintre acestia fura, isi ucid rudele chiar si pentru cele mai mici sume de bani, altii doneaza sange pentru doua bonuri de masa, iar altii isi vand organele pe bani putini, atat cat le trebuie. Care dintre aceste gesturi este cel mai teribil? Care este adevarata vina a acestor persoane care nu si-au gasit nici un rost pe lume? De mai bine de zece ani incoace, sunt oameni care incearca sa iasa din necazurile pe care le au, pur si simplu, prin a face din organele trupului lor obiectul unui targ, fara sa stie insa ca acest lucru nu este o solutie, ci chiar o incalcare a legii.La parcurgerea unei rubrici de mica publicitate dintr-un ziar local, reporterii ZIUA de Constanta s-au aratat intrigati de urmatorul anunt: "URGENT, donez rinichi grupa A II. Relatii la telefon 0724...". Astfel, am telefonat la numarul inserat in anuntul respectiv, aratandu-se interesati de ceea ce constituia obiectul vanzarii. Ne-a raspuns un barbat cu o voce destul de tanara, caruia unul dintre reporteri i-a spus ca fratele sau sufera de o insuficienta renala si are neaparata nevoie de un transplant. "Ce grupa sanguina are fratele dumneavoastra?", ne-a intrebat donatorul. "Din fericire, chiar A II", i-a raspuns reporterul. Barbatul ne-a explicat atunci tot ceea ce trebuie sa facem, incepand de la analize si pana la actele legale. "Locul unde vreti sa fie efectuat transplantul il puteti alege dumneavoastra", a mai spus acesta. In strainatate ar fi fost mai sigura reusita interventiei, dar, deoarece este foarte scump, barbatul a acceptat ca transplantul sa fie efectuat si de medicii din Bucuresti.

50 de milioane pentru o parte din mine

Fara a avea ocazia ce noi sa-l intrebam de pret, donatorul ne-a pus in tema: "Vreau 50 de milioane de lei in cazul in care rinichiul meu este compatibil. Vi se pare mult!?!". Intrebat fiind care este motivul gestului sau - caci de compasiune fata de suferinta semenilor nu se punea problema -, barbatul a raspuns: "Pentru a-i asigura copilului meu o casa si un viitor mai bun decat l-am avut pe al meu sunt in stare sa ma vand bucata cu bucata". Acesta ne-a mai spus ca a crescut la un orfelinat, fara mama, fara tata, ca a luat viata de la zero si nu vrea ca fiul sau, de numai 4 ani, sa aiba aceeasi soarta ca si el. "Fac orice pentru ca el sa nu ajunga ca mine, orice ca sa ii pot construi o casa a lui".

Nu e crestineste, dar nici legal

Barbatul ne-a mai spus ca este un om credincios, care stie de frica lui Dumnezeu. "Sunt constient de faptul ca Dumnezeu nu accepta asa ceva, dar nu am alta solutie. Trebuie sa-mi ajut copilul sa supravietuiasca", a mai afirmat acesta. Contactat telefonic, profesorul doctor Vasile Sarbu, seful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, ne-a declarat ca astfel de "licitatii de organe" nu sunt legale. "Exista posibilitatea ca cineva sa doneze un rinichi altcuiva, insa legea prevede ca acestia sa fie rude de gradul I, adica mama, tata, sora, frate, fiu sau fiica", a explicat acesta. Astfel de cazuri nu sunt singulare, profesorul doctor Sarbu precizand faptul ca s-a confruntat cu foarte multe persoane care s-au prezentat la spital spunand ca sunt gata sa-si doneze un rinichi. Acestea sustineau ca nu vor sa o faca pentru bani, ci pur si simplu din bunavointa si compasiune fata de suferinta celorlalti, insa adevarul a iesit mereu la suprafata.

Reusita - unu la zece mii de cazuri

Chiar daca, din disperare si lipsa altor variante, o persoana complet straina ar putea dona un rinichi, acesta trebuie sa intocmeasca o serie de acte, cu ajutorul unui notar. Printre altele, trebuie specificat, pe proprie raspundere, faptul ca donatorul nu va percepe nici un fel de taxa in urma donarii organului respectiv. Aceste situatii sunt extrem de rare si, de obicei, se sfarsesc trist: respingerea organului transplantat si aparitia diferitelor complicatii.

In Constanta nu se mai face transplant de rinichi

Seful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, profesor doctor Vasile Sarbu, a declarat ca, in judetul nostru, nu se mai efectueaza astfel de transplanturi de rinichi din cauza faptului ca nu mai exista fonduri. "In orice caz, la noi s-au facut foarte de putine. Cele mai multe interventii de acest gen au fost efectuate la Bucuresti si la Cluj", a mai adaugat profesorul doctor Sarbu.Si totusi, in disperare si in lipsa altor solutii, barbatul este hotarat sa faca totul pentru binele fiului sau. "Si dumneavoastra ati face acelasi lucru pentru fratele sau alta ruda a dumneavoastra. Nu ati fi in stare de orice sa-l vedeti sanatos si cu un acoperis deasupra capului?", ne-a intrebat barbatul, cu disperare in glas. Noi nu am putut sa-i raspundem la aceasta intrebare, dar dumneavoastra puteti?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii