Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:18 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde va sluji ÎPS Teodosie Astăzi se mănâncă mucenici şi se beau 40 de pahare de vin

ro

09 Mar, 2012 00:00 2826 Marime text

mucenici-Sfintii40demucenici.jpgBiserica Ortodoxă pomeneşte astăzi martiriul Sfinţilor 40 de mucenici. Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia au fost soldaţi romani ce au primit moartea mucenicească în vremea împăratului Licinius, în secolul IV.

Datorită faptului că nu au acceptat să aducă jertfă zeilor, cei 40 de tineri au fost aduşi la marginea lacului Sevastiei şi aruncaţi dezbrăcaţi în apele îngheţate. Pe malul lacului era amenajată o baie caldă pentru cei care s-ar fi lepădat de Hristos şi s-ar fi închinat zeilor. Doar unul dintre soldaţi, mai slab în credinţă, a ieşit din apa îngheţată şi imediat ce a intrat în baia încălzită a murit. În locul lui şi-a mărturisit credinţa în Hristos unul dintre gardieni, care s-a alăturat celorlalţi 39. Cu toţii au primit cununa muceniciei.

Obiceiuri de Mucenici

În ziua de 9 martie, în toate comunităţile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat. Plugul, după ce era trecut prin foc de către fierarul satului, era scos în fata casei în mod festiv. În cadrul ceremonialului de scoatere a plugului, femeia din casă era principalul protagonist în desfăşurarea practicilor. După aducerea plugului în fata casei, femeia ieşea afară având într-o mână traista pentru plugari, iar in cealaltă un vas cu apa sfinţită, tămâie şi busuioc. Femeia se apropia de plug şi de car, le înconjura de trei ori, stropindu-le cu apa sfinţită şi afumându-le cu tămâie. În unele sate era obiceiul ca în această zi toate plugurile din sat să fie adunate pe islazul sătesc, unde, în faţa mulţimii adunate, era chemat preotul, care făcea o slujba de sfinţire a apei şi de stropire a fiecărui plug în parte, după care plugarii se îndreptau către ogorul propriu pentru marcarea brazdei de început. Ziua mucenicilor era şi un prilej de prognozare a vremii. Se considera că dacă plouă în această zi, va ploua şi de Paşti, dacă tună, vara va fi prielnica tuturor culturilor, iar dacă îngheaţă în noaptea dinaintea acestei zile, atunci toamna va fi lungă.

Astăzi, dintre toate practicile străvechi, mai persistă obiceiul ca femeile să coacă în ziua de 9 martie 40 de figurine din aluat, numite mucenici, iar bărbaţii să bea cate 40 sau 44 de pahare cu vin. Mucenicii sunt făcuţi din aluat dospit şi au forma antropomorfă a cifrei opt, cifra echilibrului cosmic. Proaspăt scoşi din cuptor, ei se ung cu miere de albine şi se presară cu nucă măcinată, după care se împart, pentru sufletul morţilor.

Unde va sluji astăzi IPS Teodosie

Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia astăzi Taina Sfântului Maslu la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" începând cu ora 16.00, iar de la ora 18.00 va săvârşi Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite.

Duminică, începând cu ora 8.45, Înaltpreasfinţitul Teodosie va săvârşi Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Mucenic Mina" (biserica maramureşeană) din Mangalia, urmată de instalarea noului protoiereu al Protoieriei Mangalia, pr. Vasile Cîrlan. La ora 12.30 va avea loc sfinţirea noului sediu al Protoieriei, aflat pe şoseaua Constanţei nr. 26. Cu această ocazie, vor fi aduse aici moaştele Sfântului Andrei Criteanul de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa. Procesiunea de aducere a moaştelor va avea loc mâine, la ora 17.00.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii