Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:18 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unii patroni din turism folosesc munca la negru

ro

27 Aug, 2003 00:00 862 Marime text

Conducerea Inspectoratului de Munca a decis demararea, incepand de astazi, a unei campanii de verificare a agentilor economici de pe litoral care desfasoara activitati in acest domeniu

Inspectoratul Teritorial de Munca Constanta a primit, in ultima perioada, o serie de reclamatii privind utilizarea muncii la negru in turism. Tiberiu Plesu, inspector sef al ITM, a declarat ca se primesc saptamanal aproximativ zece sesizari cu privire la munca fara forme legale. Prin urmare, conducerea Inspectoratului de Munca a decis demararea, incepand de astazi, a unei campanii de verificare a agentilor economici de pe litoral care desfasoara activitati de turism. Actiunea va dura doua zile si va viza firmele din Mamaia, Eforie, Saturn, Jupiter si Neptun. Tiberiu Plesu a declarat ca se va urmari doar utilizarea muncii la negru. Astfel, se vor organiza echipe de cate patru inspectori, care vor actiona pe tot litoralul. "Am mai avut astfel de campanii, dar nu de o asemenea amploare. Vrem sa vedem daca semnalele pe care le avem sunt reale. Aceste reclamatii nu sunt foarte multe, insa sunt suficiente pentru a ne da de gandit", a adaugat Plesu. Acesta a mai precizat ca, in mod sigur, ca si la campania din constructii, vor exista firme care isi vor sista activitatea pe perioada controlului. Numarul acestora va fi insa relativ mic si nu va impiedica desfasurarea actiunii.

Directive UE

Si aceasta campanie face parte din directivele Uniunii Europene. Tiberiu Plesu a precizat ca, in conformitate cu aceste reglementari, se desfasoara o serie de campanii care sunt raportate la nivel superior. Aceste directive prevad implementarea legislatiei europene la legislatia romaneasca. Seful ITM Constanta a precizat ca, prin aparitia noilor norme generale de protectia muncii si prin modificarea unor legi, respectiv numerele 8 si 130, se doreste ca inspectorul de munca sa devina un functionar public cu un statut special. Potrivit acestor normative ale UE, se mai prevad si o serie de informari cu angajatorii si cu angajatii, care se fac lunar. "Cert este ca, pana in 2007, trebuie sa ne adaptam total la directivele UE. Ceea ce solicita angajatorii uneori nu se prevede in legislatia europeana. Chiar acum avem discutii cu Santierul Naval. Angajatii cer sa munceasca 20 de ore pe zi. Acest lucru nu este posibil deoarece legislatia prevede maxim 10 ore", a adaugat Plesu. Acesta a mai precizat ca cei care doresc sa munceasca mai mult o pot face, dar si cu un contract de colaborare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii