Urgenta Spitalului Judetean vrea sa scape de cazurile „usoare"
Urgenta Spitalului Judetean vrea sa scape de cazurile „usoare"În cele câteva zile dintre Crăciun şi Revelion, însă şi pe început de an, sute de constănţeni au luat cu asalt Urgenţa. Totuşi, majoritatea prezentărilor au fost cazuri uşoare. Potrivit managerului SCJU, dr. Dan Căpăţână, aproximativ 80% din acestea puteau fi rezolvate fie la domiciliu, fie la nivelul medicilor de familie. Astfel, cei care au de pierdut sunt persoanele grav bolnave deoarece, chiar dacă se încearcă o prioritizare acestea sunt preluate de medici cu întârziere. „Ajungem în situaţia în care efectiv suntem sufocaţi de prezentări care nu au nimic de a face cu Unitatea de Primiri Urgenţe", a precizat dr. Căpăţână. Ca atare, acesta deja a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) o întâlnire pentru a se discuta eventuale soluţii, astfel încât sutele de pacienţi care se prezintă la SCJU, mai ales în preajma sărbătorilor să poată apela la centre de permanenţă, centre care momentan nu prea există. Consiliul Judeţean a emis o Hotărâre pentru înfiinţarea acestora, însă deşi în judeţ funcţionează câteva, în Municipiu lucrurile merg mult mai greu. „Am solicitat DSP, şi au acceptat şi susţinut ideea ca în perioada următoare să avem o întâlnire cu autorităţile care sunt cumva implicate în ceea ce înseamnă starea de sănătate în judeţ, pentru că principalul motiv pentru care există aceste avalanşe de prezentări este lipsa centrelor de permanenţă", a declarat dr. Căpăţână.
La această întâlnire vor fi prezenţi, potrivit dr. Căpăţână, şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, Primăriei, Prefecturii, Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi DSPJ. În plus, săptămâna viitoare managerul a precizat că se va trimite un material Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Ministerului Sănătăţii, care să conţină o statistică a numărului de prezentări la SCJU, cazuri care s-ar fi putut rezolva prin medicii de familie, pentru ca în viitorul Contract-cadru să fie reglementate în mod explicit înfiinţarea şi finanţarea centrelor de permanenţă. Deşi spaţiile unde să-şi desfăşoare activitatea acestea este, ca întotdeauna, o problemă, se pare însă că alta, mult mai importantă o reprezintă faptul că medicii de familie nu primesc şi bani pentru serviciile pe care le prestează şi în consecinţă înfiinţarea acestora nu este privită cu ochi buni. „Principalul obstacol nu este neapărat problema spaţiului, ci modalităţile prin care autorităţile pot coordona o activitate ce deocamdată este neremunerată, şi anume prezentarea medicilor de familie în centrele de permanenţă", a precizat managerul SCJU Constanţa.
În mod normal, înainte să ajungă la Urgenţă, pacientul ar trebui să se prezinte la medicul de familie, iar dacă acesta constată că nu poate pune un diagnostic şi că are nevoie de alte investigaţii, atunci este trimis către medicii specialişti.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp