„Vom fi puși în situația de a ne înceta activitatea“ Petre Preda, de la Arimex Comexim 2000 SRL, solicită prim-ministrului stoparea creșterii prețurilor și descurajarea speculei
„Vom fi puși în situația de a ne înceta activitatea“: Petre Preda, de la Arimex Comexim 2000 SRL, solicită
20 Mar, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
5016
Marime text
Petre Preda, care administrează societatea Arimex Comexim 2000 SRL, cea care asigură hrana zilnică a pacienților internați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, secțiile de la Agigea, Eforie, Palazu, Dermato-Venerice, de la Spitalul Municipal de Boli Infecțioase Constanța și de la Spitalul CFR Constanța, a adresat o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban, solicitând să se intervină rapid pentru stoparea creșterii prețurilor, pentru revenirea la normalitate, pentru descurajarea speculei. Mai mult, ajustarea, indexarea alocației de hrană a bolnavilor este nu numai un act reparator de decență, ci o reală necesitate care influențează direct actul medical.
„Societatea pe care o administrez, prestează servicii de preparare și livrare hrană, iar printre beneficiarii noștri sunt și unități sanitare publice.
După cum bine cunoașteți, persoanele internate în unități sanitare, beneficiază de hrană pe timpul internării, alimentația omului bolnav este o componentă a actului medical și, împreună cu medicația și cu tratamentul aplicat, constituie factor determinant în procesul de recuperare a pacienților. Dietele sunt prescrise de medicul nutriționist sau de asistentul dietetician, iar la întocmirea meniurilor pentru fiecare dietă în parte se urmărește acoperirea numărului de calorii, respectarea principiilor nutritive (proteine, glucide, lipide ) cât și diversificarea meniurilor.
Conform tratatelor de dietetică, pacienții internați trebuie să primească zilnic, între trei și cinci mese(mic dejun, supliment, prânz, supliment și cină) și în funcție de afecțiune, trebuie să se li se asigure între 2000-3500 de calorii. Într-un spital obișnuit, majoritatea pacienților beneficiază de regimul comun, regim care are o alocație de 10,00 lei/zi cu TVA. Pacientul trebuie să primească cel puțin trei mese pe zi (mic dejun, supliment, prânz și cină) și să-i fie asigurate între 2000 - 3500 de calorii. Numai o pâine (cât primește un pacient zilnic), costă mai bine de un leu. Daca are nevoie de o pâine fără gluten aceea costă 7,00 lei“, scrie Petre Preda.
Valorile alocațiilor de hrană au fost stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 665/2016. În Nota de fundamentare a propunerilor pentru Hotărârea Guvernului nr. 665/2016, s-a avut în vedere faptul că din anul 2008, adică de mai bine de opt ani, nu au mai fost indexate aceste alocații de hrană; calculul detaliat al cuantumului acestora, pe categorii de bolnavi și boli, efectuat de medicii specialiști nutriționiști de la Institutul de Nutriție și Boli Metabolice, Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului și alte institute de specialitate, respectiv spitale; indicele prețurilor de consum la mărfuri alimentare, care în perioada mai 2008 - iunie 2016, a fost de 108,12%.
„În momentul de față situația este următoarea: indicele prețurilor de consum la mărfuri alimentare, în perioada septembrie 2016 - martie 2020, a fost de 115,7%. În 2016, salariul minim brut a fost de 1.050 lei, în prezent acesta este mai mult decât dublu, fiind de 2.230 lei. În anul 2016, valoarea unui tichet de masă, era de 9,35 lei, iar în prezent valoarea acestuia este de 15,18 lei. Legat de această problemă, aratăm că această suma este alocata pentru a se cumpăra o masă de prânz, în condițiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 15-18 lei, iar în zonele cu economie precară, cea mai ieftină masă de prânz costă 11 lei.
In anul 2016, la data emiterii HG 665/2016, 1 euro valora 4,4555 lei, iar la data de 18 martie 2020, 1 euro valorează 4,8438 - cu 8,7% mai mult.
Din anul 2016 și până în prezent, prețul utilităților s-a triplat, prețurile combustibililor s-au majorat semnificativ, iar toate taxele și impozitele s-au mărit substanțial. Și cu toate acestea, de mai bine de doi ani, normele de hrană stabilite pentru bolnavii din majoritatea unităților sanitare au rămas fixate la același nivel. Este evident că toate aspectele prezentate, impun ajustarea valorilor alocației de hrană. Totuși, unii au făcut aceasta încă de acum doi ani! Din luna aprilie 2018 și până în prezent, printr-o Hotărâre a Consiliului Local, spitalele aflate în Administrarea Municipiului București, pentru bolnavii internați în aceste spitale, primesc o alocație de hrană cu 50% față de valorile prevăzute în HG 665/2016. Consilierii generali au votat, în unanimitate, proiectul de hotărâre prin care norma de hrană pentru bolnavii internați în spitalele administrate de ASSMB să fie majorată cu 50%, încredințați fiind de necesitatea acestei măsuri. Mai mult decât atât, Hotărârea de Guvern 665/2016 prevede expres posibilitatea ca autoritățile publice locale care au în administrarea unități medicale să poată suporta, din bugetul propriu, majorări ale normei de hrană.
De departe însă, cea mai gravă problemă cu care ne confruntăm în prezent este scumpirea prețurilor unor alimente de bază, precum legumele (cartofi, ceapă, morcovi, fasole), prețuri care în ultimele zile s-au triplat. Acest fapt ne pune în mare dificultate, practic vom fi puși în situația de a ne înceta activitatea. De aceea credem că trebuie intervenit rapid pentru stoparea creșterii prețurilor, pentru revenirea la normalitate, pentru descurajarea speculei, eventual stabilirea unui mercurial“, a mai scris Petre Preda.
„În ceea ce privește ajustarea, indexarea alocației de hrană a bolnavilor este nu numai un act reparator de decență, ci o reală necesitate care influențează direct actul medical, iar grija pentru pacienți, semeni ai noștri, aflați în suferința, ar trebuit tratată cu prioritate. Apreciem că este oportună o măsură de majorare a nivelului alocațiilor de hrană, că se impune o noua inițiativă a Ministerului Sănătății de indexare a alocațiilor de hrană (corespunzător situației pieței și ratei inflației pentru perioada 2016-2020) susținută de Ministrul Finanțelor Publice. În consecință, sperăm că dumneavoastră, împreună cu reprezentanții Executivului, să analizați cu atenția cuvenită și cu obiectivitate cele semnalate și în înțelepciunea și experiența ce vă caracterizează, să îndreptați urgent această situație. Vă mulțumesc!“, a mai scris Petre Preda.
Citește și:
Prețurile la legume și fructe, majorate peste noapte Arimex Comexim 2000 SRL, firma care pregătește hrana pacienților din Constanța - „O să ajungem să nu le putem asigura mesele“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii