Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:22 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zeci de familii din Pecineaga, Valu lui Traian și Ciocarlia de Jos au primit daruri Arimex Comexim 2000 SRL și Asociația „Suflete deschise“ lansează un nou apel „Oricui îţi cere, dă-i, porunceşte Domnul“ (GALERIE FOTO)

ro

23 Apr, 2024 17:00 1855 Marime text
  • În Postul Paștelui, Asociația Suflete Deschise și SC Arimex Comexim 2000 SRL, prin parteneriatul social misionar «Mai aproape de cel sărman – mai aproape de Dumnezeu» lansează un nou apel, pentru toți creștinii: Oricui îţi cere, dă-i – porunceşte Domnul!
  • Astfel, membrii Asociației „Suflete deschise“ și angajații Arimex Comexim 2000 SRL au adus zâmbete și bucurii pentru 20 de familii care locuiesc în grajdurile din Pecineaga, Valu lui Traian și Ciocarlia de Jos.
  • Oamenii au primit haine și alimente, iar copilașii – jucării și dulciuri.
 
Pe drumul iubirii, al îndreptării, al Învierii, SC Arimex Comexim 2000 SRL și Asociația „Suflete deschise“, prin parteneriatului  social misionar „Mai aproape de cel sărman - mai aproape de Dumnezeu“ au continuat au continuat seria faptelor bune.
 
Astfel, sâmbătă și duminică, membrii Asociației „Suflete deschise“ au mers cu daruri la 20 de familii cu 36 de copii minori, care locuiesc în grajdurile din Pecineaga, Valu lui Traian și Ciocarlia de Jos.
Membrii Asociației „Suflete deschise“ și angajații Arimex Comexim 2000 SRL au adus zâmbete și bucurii celor 20 de familii. Oamenii au primit haine și alimente, iar copilașii – jucării și dulciuri.
 

„Fii om bun și fii smerit! Pe drumul iubirii, al îndreptării, al Învierii, în Postul Paștelui, Asociația Suflete Deschise și SC Arimex Comexim 2000 SRL, prin parteneriatul social misionar «Mai aproape de cel sărman – mai aproape de Dumnezeu» lansează un nou apel, pentru toți creștinii: Oricui îţi cere, dă-i – porunceşte Domnul (Luca 6, 30). Aceasta este una dintre primele porunci date de bunul Dumnezeu. Zis-a Domnul: Era un om bogat care se îmbrăca în porfiră şi în vison, veselindu-se în toate zilele în chip strălucit. Iar un sărac, anume Lazăr, zăcea înaintea porții lui, plin de bube, poftind să se sature din cele ce cădeau de la masa bogatului; dar şi câinii venind, lingeau bubele lui. Şi a murit săracul şi a fost dus de către îngeri în sânul lui Avraam. A murit şi bogatul şi a fost înmormântat. Şi, în iad, ridicându-şi ochii, fiind în chinuri, el a văzut de departe pe Avraam şi pe Lazăr în sânul lui. Şi el, strigând, a zis: «Părinte Avraame, fie-ţi milă de mine şi trimite pe Lazăr să-şi ude vârful degetului în apă şi să-mi răcorească limba, căci mă chinuiesc în această văpaie!» Dar Avraam a zis: «Fiule, adu-ţi aminte că tu ai primit cele bune ale tale în viaţa ta, iar Lazăr, asemenea, pe cele rele; şi acum aici el se mângâie, iar tu te chinuiești. Şi, peste toate acestea, între noi şi voi s-a întărit prăpastie mare, ca aceia care voiesc să treacă de aici la voi să nu poată, nici cei de acolo să treacă la noi». Iar el a zis: «Rogu-te, dar, părinte, să-l trimiți în casa tatălui meu, căci am cinci frați, să le spună lor acestea, ca să nu vină şi ei în acest loc de chin». Şi i-a zis Avraam: «Au pe Moise şi pe proroci; să asculte de ei». Iar el a zis: «Nu, părinte Avraame, ci, dacă cineva dintre morți se va duce la ei, se vor pocăi». Şi i-a zis Avraam: «Dacă nu ascultă de Moise şi de proroci, nu vor crede nici dacă ar învia cineva din morți»“, a declarat Petre Preda, administratorul societății Arimex Comexim 2000 SRL.

 
 
„A avea bunăstare materială nu este un păcat, dacă bogatul dăruiește“
 
 
Biblia de astăzi, ni-l prezintă pe un bogat nemilostiv, care pot fi eu sau tu, și un sărac al cărui nume este Lazăr și care și acesta poate fi unul dintre noi. Dacă ne îndreptăm atenția spre bogatul nepăsător, învățăm cum să nu fim și cum să nu facem. Apropiindu-ne cu ochii minții și cu sufletul de Lazăr, învățăm cum să nu judecăm pe cei de aproape ai noștri, care nu au milă de noi atunci când suntem în suferință, trupească sau morală, și cum să avem răbdare până la capăt atunci când suntem disprețuiți sau umiliți.
 

„Cei doi, bogatul și săracul, nu au fost judecați după faptele lor, bune sau rele, ci după starea lor duhovnicească. Evanghelia nu ne spune despre bogat că ar fi făcut păcate și nici despre Lazăr că ar fi făcut fapte bune. Judecata a fost făcută în funcție de cum s-au raportat ei la celălalt și la Dumnezeu. A avea bunăstare materială nu este un păcat, dacă prosperitatea a fost câștigată prin muncă cinstită, dacă omul bogat mulțumește lui Dumnezeu pentru cele primite lucrând și dacă din prisosul lui dăruiește și celor care sunt în lipsă. Bogatul nemilostiv n-a mulțumit și n-a oferit. Legile lumești nu ne pot acuza de faptul că nu oferim din ceea ce ne prisosește. Nimeni nu știe ce am și ce nu am de dat. Doar eu și Dumnezeu știm. Cine poate aprecia ce am în surplus și de ce mă pot lipsi? Doar Dumnezeu și conștiința mea. Acestea sunt instanțele care mă pot judeca. Omul harnic și atent la ce se petrece în jurul lui poate face mult bine, cu puțin efort și cu puțină organizare. Nu uita! Fiecare mână întinsă este un Lazăr prin care Dumnezeu ne cheamă să ne săturăm setea de veșnicie oferind atenția noastră celor care au nevoie de omenia din noi.

Prezența tainică a Domnului Hristos în oamenii săraci și smeriți, ‘în aceșți frați prea mici’ ai Săi (cf. Matei 25, 37-40), se explică prin iubirea Să milostivă și smerită pentru fiecare ființă umană. Hristos Domnul ne descoperă de fapt că omul care ne cere ajutor este pentru noi o chemare la mântuire, dacă-l ajutăm, sau un obstacol în calea mântuirii, dacă-l neglijăm, căci: «Milostenia izbăveşte de la moarte şi curăţă orice păcat»(Tobit 12, 9).


Tot timpul, Hristos vine tainic la noi și prin chipurile smerite ale oamenilor fără adăpost, ale copiilor și bătrânilor abandonați, ale săracilor și bolnavilor, ale oamenilor singuri și întristați, flămânzi și neajutorați. «Flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străîn am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine. Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşți fraţi ai Mei, prea mici, (săracilor) Mie Mi-aţi făcut» (Mat. 25, 35-40)“, a mai spus Petre Preda.

 
 
„Să nu uitam că bogatul și săracul se pot salva reciproc“
 
 
Dacă am cerceta faptele noastre mai bine, nu s-ar găsi, poate, nicio faptă, care să fi fost săvârşită de noi cu mai puţină atenţie, ca ajutorarea celor sărmani, obligatorie pentru noi.
 

„Ajutăm aşa, de mântuială, numai să scăpăm de solicitantul cel sâcâitor, iar alteori, pur şi simplu, refuzăm. Şi câte nu au născocit zgârcenia şi lăcomia ca să îndreptăţească indiferenţa noastră faţă de cei sărmani! Că cererile lor sunt false, că cei ce cer sunt trândavi, că au vicii, că vremurile sunt grele, că trebuie să ne asigurăm pe noi înşine pentru zile negre şi aşa mai departe. Toate aceste idei circulă printre cei neglijenţi faţă de datoria lor, prin vorbe şi zicători, şi ajung şi la cei milostivi, şi nu rareori îi abat şi pe ei de la calea cea dreaptă a faptelor. Atunci când trebuie să ajutăm, mai întâi de toate ne vine în minte următorul gând: Oare, cel ce cere chiar are nevoie? Cine ştie?! El cere, însă poate nici nu are nevoie. Cine poate spune? Sunt şi astfel de oameni; dar ştim, oare, cu siguranţă, că acea persoană, care stă înaintea noastră, aparţine într-adevăr acestei categorii? Iar, dacă nu ştim, atunci de ce să bănuim şi, cu atât mai mult, să refuzăm numai din pricina unei bănuieli? Să nu uitam ca bogatul și săracul, doar prin împreuna lucrare se pot salva reciproc: bogatul oferind din averea sa săracului, iar săracul mulțumind lui Dumnezeu pentru binefaceri și rugându-se pentru sufletul bogatului“, a mai transmis Petre Preda.

 
 
PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:

Arimex Comexim 2000 SRL Constanța - „Fii milos și fii smerit!”
 
Asociația „Suflete Deschise” din Constanța, cu ocazia 8 Martie - „Primăvara începe cu un mărţişor, aşa cum spune și tradiţia veche de aproape 8000 de ani”

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii