Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:46 01 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zeci de miliarde de lei isi asteapta beneficiarii

ro

19 Feb, 2005 00:00 894 Marime text

Constantenii, mult prea bogati pentru a-si ridica de la Trezorerie diferentele de impozit pe venitul global

Pentru anul 2003, din totalul deciziilor transmise catre contribuabili peste 5600 au inregistrat diferente de plata in valoare de 24,3 miliarde de lei * 37.780 de contribuabili vor primi acasa, prin mandat postal, sumele reprezentand diferentele de restituit, care se situeaza sub plafonul 1,5 milioane de lei * In cei patru ani de la instituirea obligativitatii declararii veniturilor globale impozabile, DGFP Constanta a inregistrat un volum de aproape 400.000 de declaratii * Volumul deducerilor de orice tip din impozitul pe venitul global solicitate de persoanele fizice depaseste jumatate din baza de impozitare, 6.363 miliarde lei * In toti acesti patru ani, in Trezorerie a fost stocata suma de 23,6 miliarde lei, reprezentand diferente de impozit pe venitul global cuvenite persoanelor fizice care si-au declarat veniturile si care nu si le-au ridicat in tot acest timp

Pentru anul 2003, la nivelul municipiului Constanta erau inregistrate ca emise la data de 25 ianuarie 65.044 decizii de impunere anuala reprezentand diferente de impozit pe venitul global. Dintre acestea, 11.180 au fost deja transmise catre contribuabili. La acestea se adauga 6.434 de decizii de impunere din care nu rezultau diferente de plata sau de restituit. In urma transmiterii deciziilor de impunere la domiciliul contribuabililor, o parte dintre acestia s-au prezentat la ghiseele institutiei pentru a-si achita diferentele. Din totalul deciziilor transmise catre contribuabili, pana in prezent, peste 5600 au inregistrat diferente de plata in valoare de 24,3 miliarde de lei, in timp ce alti 1652 de persoane au de primit de la buget peste 2,9 miliarde de lei, fiind incluse si deducerile cu 20% din impozitul pe venit pentru imbunatatirea confortului termic. Bugetul va suporta, ca diferente intre ce are de primit si de restituit, cheltuieli de 26,3 miliarde de lei. Desi masurile instituite de anul trecut de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, de primire a sumelor sub 1,5 milioane la domiciliu prin mandat postal inca sunt valabile, conducerea DGFP Constanta a hotarat ca acestea sa fie ridicate de la sediile administratiilor finantelor publice din teritoriu. Masura locala este valabila pentru 37.780 de contribuabili ale caror sumele reprezentand diferentele de restituit, se situeaza sub acest plafon. Hotararea a fost luata tocmai pentru a nu-i mai pune pe drumuri pe contribuabili, care in tot acest interval s-au plimbat intre posta si unitatea fiscala. Valoarea totala a acestor diferente depaseste 40 de miliarde de lei. Sumele incasate efectiv la buget se ridica la 8,6 miliarde de lei, iar restituirile se cifreaza la 2,5 miliarde de lei. Au existat si 353 de situatii in care contribuabilii nu au primit deciziile de impunere la domiciliu, fie pentru ca s-au mutat la alta adresa si nu au anuntat organul fiscal, fie au plecat din tara.

Situatia restituirilor pentru anii anteriori

Din anul 2000 de cand s-a instituit obligativitatea declararii veniturilor impozabile in decursul unui an fiscal, de catre persoanele fizice din Romania, pana in 2003, ultimul an de raportare a acestora, volumul de inregistrari in baza de date a Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta a cunoscut un trend ascendent de la an la an. Astfel, daca in primul an de depunere a declaratiilor de venit global a fost inregistrat un numar de 64.434 de formulare depuse, in anul 2003 acesta, s-a dublat ajungand la 120.881, totalizand in cei patru ani un volum de aproape 400.000 de declaratii. Defalcat pe categorii, au fost declarate de catre 6.828 contribuabili venituri din activitati independente in primul an, numarul acestora dublandu-se in anul 2002, dar cunoscand o usoara descrestere in 2003. Semnificativ este numarul contribuabililor care si-au declarat veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor, respectiv inchiriere bunuri mobile si imobile, care in fiecare dintre acesti ani de raportare 2000-2003, inclusiv, s-a situat in medie la 25.000. Per total, baza de date a DGFP Constanta privind declaratiile de venit global inregistrate in aceasta perioada gestioneaza 541.411 formulare declarative depuse. Baza totala de impozitare rezultata in urma declararii veniturilor de orice fel de catre populatie, respectiv contribuabili persoane fizice in acesti patru ani este de 10.203 miliarde lei. De cealalta parte, volumul deducerilor de orice tip din impozitul pe venitul global solicitate de persoanele fizice depaseste jumatate din baza de impozitare, adica de 6.363 miliarde lei. In toti acesti patru ani, in Trezorerie a fost stocata suma de 23,6 miliarde lei, reprezentand diferente de impozit pe venitul global cuvenite persoanelor fizice care si-au declarat veniturile. Din anul 2000 au ramas de ridicat de catre populatie 551,3 milioane lei, in 2001-4,7 miliarde lei, in 2002-7,9 miliarde lei, iar in 2003-10,3 miliarde lei. Aceasta situatie este cauza a catorva factori in principal: schimbarea domiciliului contribuabilului, astfel ca acesta nu a mai putut intra in posesia deciziei de impunere transmisa de organul fiscal, plecarea sa in strainatate pentru o perioada mai mare sau definitiv, precum si lipsa de interes fata de drepturile si obligatiile sale in relatia cu bugetul de stat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii