Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:29 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziaristi, in cautare de lucru

ro

11 Oct, 2002 00:00 986 Marime text

Nimeni nu cunoaste situatia firmelor care plaseaza forta de munca peste hotare

Reporterii cotidianului ZIUA de Constanta au incercat sa faca o verificare asupra modalitatii de a afla cate ceva despre o firma care plaseaza forta de munca pentru strainatate * Cu acest prilej, acestia au constatat ca daca vor sa stie cate ceva despre o firma anume, nu pot afla mai nimic de la institutiile acreditate * In acest sens, am batut pe la usile Politiei, CCINA, ITM * Odata inselat, singura solutie a celui pacalit o mai reprezinta reclamatia facuta la Politie, care se va finaliza cu celebrul NUP, asta in cazul fericit in care mai poate depista unde isi are sediul firma

Zilele acestea, reporterii nostri au incercat sa verifice o societate comerciala, fictiva, al carui nume l-am inventat noi, "Manfred Man" INC Ltd, cu sediul in Constanta, care are ca obiect de activitate recrutarea si plasarea fortei de munca pentru strainatate. Am cautat sa aflam cateva date despre firma, care de fapt nici nu exista, dar tocmai pe asta am mizat si noi. Am mers pe la Politie, pe la Inspectoratul Teritorial de Munca, dar si la Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura, de pe unde nu am aflat mare lucru, iar la terminarea raidului eram mai nedumeriti decat la inceput.In actiunea noastra am pornit de la ideea ca tocmai pentru a preveni situatiile neplacute, de care multi au avut parte, este bine sa se verifice o serie de lucruri. In multe publicatii apar anunturi la mica publicitate unde se cere ca cei interesati sa trimita la o adresa anume, de cele mai multe ori o casuta postala, un plic timbrat auto-adresat, dupa care li se cere sa vireze o anumita suma da bani la un cont, chipurile ca plata a chestionarelor care trebuie completate. Acest lucru ar trebui sa reprezinte pentru oricine un semnal de alarma si sa ii faca sa caute altceva. Din pacate, exista multi naivi care se lasa pacaliti prin aceasta metoda relativ simpla. Trebuie precizat, in primul rand, ca sediul societatii intermediare trebuie sa dispuna de spatiul si de dotarile necesare unei bune desfasurari a activitatii de recrutare si plasare de forta de munca in strainatate. Un prim pas de verificare l-am facut la sediul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM). Maria Petrica, inspector in cadrul ITM Constanta, a declarat ca toate firmele care se ocupa de plasarea fortei de munca in strainatate trebuie sa fie inregistrate la ITM. "In cadrul inspectoratului avem un compartiment special care se ocupa numai de acest lucru. Daca o firma cu un asemenea profil este inregistrata la noi, inseamna ca ea exista. Daca nu avem sesizari sau reclamatii la adresa ei, din punctul nostru de vedere aceasta nu creeaza probleme. Insa in cazul in care cineva are de facut o reclamatie, o poate face la mine sau la biroul respectiv", a mai afirmat inspectorul. Numai ca, desi au fost atatea situatii in care constantenii au cazut victimele unor sarlatani, la ITM nu exista nici o sesizare. Faptul ca nu exista reclamatii la ITM pe adresa societatii nu este insa o garantie cum ca pe viitor nu ar putea avea abateri.

Firma atestata legal

O alta posibilitate de verificare a societatii in cauza o reprezinta Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura (CCINA), de pe strada Ion Lahovary nr. 98, unde este o coada foarte mare aproape zilnic. De la Lucia Calenici, purtator de cuvant al CCINA, am aflat ca cel interesat poate depune o cerere la Registrul Comertului sau la Secretariat, prin care sa solicite, contra cost, informatii in legatura cu ceea ce il intereseaza. Pe aceasta cale se poate verifica daca in dreptul firmei apare codul 7450, adica are ca obiect de activitate recrutarea si plasarea fortei de munca in strainatate. "In momentul in care firma este inregistrata la noi, inseamna ca ea exista ca persoana juridica. Nu se poate sti insa daca este prospera sau daca a incetat activitatea, doar ca ea exista", a declarat Lucia Calenici. Aceste informatii se obtin aici numai contra unui cost, si destul de piperat, suma fiind mai mare sau mai mica, in functie de ce anume vrea sa afle cel interesat. Iar de multe ori cei care vor sa plece in strainatate nu isi permit sa dea bani pentru a obtine aceste informatii pe care le considera aproape inutile. Daca in urma acestor demersuri nu a reiesit nimic dubios, nu inseamna insa ca totul este in regula. Cel in cauza trebuie sa mai stie ca pentru suma ceruta drept comision trebuie eliberata o chitanta. In plus, in nici un caz nu trebuie achitati bani in avans, fara a cunoaste ce contine contractul propriu-zis. De asemenea, comisionul practicat trebuie sa fie rezonabil si in raport cu tipul contractului. Daca totusi cel in cauza ramane cu buzele umflate, nu mai are altceva de facut decat sa faca o reclamatie la Politie. "Reclamatia trebuie depusa in atentia comandantului, fie la sediul Politiei Municipale, fie la Inspectoratul Judetean de Politie Constanta, dupa care vor fi luate masurile legale de rigoare", a declarat Sorin Petrescu, inspector principal in cadrul IPJ Constanta. Dupa cum se pare, nu exista certitudine din acest punct de vedere, intrucat riscul ramane. Pana nu se intampla, nici macar autoritatile nu pot lua masuri concrete.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii