Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:50 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Păcălelilor, prilej de a ne descreţi frunţile şi de a zâmbi Tradiţii de 1 Aprilie. Originea zilei şi farse celebre

ro

01 Apr, 2015 00:00 3209 Marime text
Data de 1 aprilie este cunoscută în întreaga lume ca Ziua Păcălelilor. Astăzi este un bun prilej pentru a face farse menite a descreţi frunţile colegilor, ale prietenilor şi ale vecinilor. Atenţie, însă! Dacă respectaţi acest obicei, nu faceţi farse de 1 aprilie după ora prânzului, deoarece s-ar putea să aveţi ghinion tot anul. Aveţi grijă şi pe cine păcăliţi! Sunt foarte multe persoane care nu gustă glumele și care ar putea reacționa într-un mod neplăcut. Nu faceţi farse colegilor care au probleme de sănătate sau care nu știu de glumă!
 
Ziua Păcălelilor are o istorie îndelungată. Una dintre ipotezele cu privire la originea acestei zile este legată de Noe, care se pare că şi-a trimis porumbelul să caute în mod greşit pământ după ce apele au început să se retragă de pe uscat, pe 1 aprilie. O altă variantă susţine că originea zilei de 1 aprilie este în strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. În vechiul calendar, ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 aprilie, în loc de 1 ianuarie. După schimbarea calendarului gregorian, în 1582, în timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut iniţial probleme în a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care sărbătoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiţi „nebuni de aprilie“. Pe măsura trecerii timpului, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoţite adeseori de cadouri hazlii. Indiferent de unde se trage, ziua de 1 aprilie este recunoscută ca fiind Ziua Păcălelilor în majoritatea ţărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, Ziua Păcălelilor a emigrat peste Ocean şi apoi pe tot globul.

1 Aprilie în diferite ţări 

În Franţa, unde Ziua Păcălelilor a fost marcată pentru prima dată în secolul al XVI-lea, cel care cade victima unei păcăleli este numit „poisson d' Avril“ (peşte de aprilie). Acesta trebuie, conform tradiţiei, să poarte întreaga zi o hârtie prinsă cu un ac cu gămălie, pe spate. Hârtia fie va fi decupată în formă de peşte, fie se va desena pe ea această vietate, deoarece, în luna aprilie, soarele părăseşte semnul zodiacal al Peştilor.
 
În Anglia, Ziua Păcălelilor este sărbătorită timp de două zile. Cel păcălit este numit „noddy“ şi trebuie să poarte o coadă ataşată pantalonilor sau fustei.
 
În Scoţia, acestuia i se spune „April qowk“ sau „April cuckoo“ (cuc de aprilie), pentru că aceasta este prima pasăre care vesteşte venirea primăverii.
 
În Spania, celor păcăliţi de 1 Aprilie li se atribuie epitetul de „nătărăi“.
 
Japonezii sărbătoresc la 1 aprilie „Ziua păpuşilor“ sau „Ziua bucuriei celor mici“, cărora le oferă în dar păpuşi.
 
Ziua Păcălelilor este sărbătorită şi în unele state din America Latină - Peru, Mexic şi Columbia, dar la 28 decembrie, sub numele de „Dia de los inocentes“ (ziua celor naivi).
 
Aceeaşi sărbătoare este celebrată şi în Belgia, unde este marcat însă şi 1 Aprilie.

 
În Iran şi în unele părţi din India, Ziua Păcălelilor („Sizdah Bedar“) are loc în cea de-a 13-a zi a Anului Nou (Noruz), anul acesta, la 2 aprilie, după calendarul zoroastrian, după care se ghidează perşii.
 
În România, farsele de 1 aprilie au început să fie practicate în secolul al XIX-lea.

Farse celebre

Un grup de istorici contemporani au realizat un top al celor mai reuşite farse de 1 Aprilie ale tuturor timpurilor. Primul loc este ocupat de farsa jucată de Primăria oraşului Koln (Germania), în 1993, celor care practicau jogging în parcul din centru. Gardienii i-au oprit pe alergători, spunându-le că tocmai a fost votată o lege pe care dacă nu o respectă vor fi amendaţi. Gardienii spuneau că legea impune încadrarea alergătorului în limita de 6 km/h, nici mai mult, nici mai puţin. Motivul? O altă viteză ar fi deranjat veveriţele din parc, aflate în perioada împerecherii.

 
Pe 1 aprilie 1957, BBC a difuzat un documentar despre o fermă din Elveţia specializată în cultivarea de spaghete. Imaginile prezentau fermierii care culegeau spaghetele din arborii de spaghete.
 
Pe 1 aprilie în 1998, un ziar din Alabama a anunţat că Parlamentul statului Alabama a hotărât să schimbe valoarea numărului lui Pi, rotunjindu-l la valoarea 3.
 
În 1950, o televiziune olandeză a anunţat că Turnul din Pisa s-a prăbuşit.

 
„Bill Gates a fost asasinat“, a fost anunţul făcut de anumite site-uri din China şi din Coreea.
 
Astronomul britanic Patrick Moore a anunţat la radio, pe 1 aprilie 1976, că la ora 9.47 va avea loc un eveniment unic: planeta Pluto va trece în spatele lui Jupiter, provocând temporar o aliniere care ar putea contracara şi diminua gravitaţia Pământului.
 
În 1998, Burger King a anunţat, pe 1 Aprilie, lansarea burgerului pentru stângaci, al cărui conţinut era rotit cu 180 de grade pentru a se potrivi mai bine unei manevrări de stângaci.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii