Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:30 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O palma data presei sportive din Romania (video)

ro

22 Jan, 2010 23:52 1693 Marime text
hagi3.jpgZiariştii de la The Guardian au dat astăzi o lecţie despre cum se face presă. Într-un top al celor mai frumoase goluri marcate vreodată pe contra-atac, golul trei al echipei naţionale a României, în meciul contra Argentinei de la Mondialul din SUA, reuşit de Gheorghe Hagi a fost desemnat pe locul 1. Reuşita românească din acel meci a fost descrisă în termeni extraordinari de către cei de la The Guardian, culmea, citaţi de prosport.ro...

"Pentru majoritatea echipelor, contraatacul este un bonus. Dacă apar din natura lucrurilor, bine, dacă nu, nu-i nimic. Cu toate acestea, sunt câteva echipe atât de "îndoctrinate" de jocul pe contraatac, încât le caută la fiecare fază şi se concentrează total când apar şi trebuie să le execute. Dacă echipele bune utlizează perfect fazele fixe de care dispun, echipele mari se folosesc la maxim din fazele fixe ale adversarului. Reuşita magnific de clasică a României din 1994 cu siguranţă se încadrează în a doua categorie.

E numai logic să consideri că dacă îţi bazezi jocul pe contraatac, atunci trebuie să ai mulţi mijlocaşi, astfel facilitând desfăşurarea spre terenul advers. În meciul epic contra Argentinei, România a fost lipsită de Florin Răducioiu, suspendat, şi a făcut prima mare demonstraţie a aşezării 4-6-0, despre care s-a vorbit atât în ultima vreme. Golul decisiv marcat de români a fost o demonstraţie imaculată a unei echipe care a realizat perfect potenţialul acelui moment şi probabil, cel mai agresiv contraatac văzut de această a parte a filmului "Dead Man's Shoes"...

Imediat ce Jose Basualdo alunecă pe minge, România pare o echipă ce are un termen limită de 10 secunde pentru a înscrie. Ilie Dumitrescu atacă chiar pe centrul terenului, cu Tibor Selymes alergând deliberat curbat spre stânga astfel atrăgând apărarea în această direcţie. Dumitrescu îl foloseşte pe Selymes tocmai prin faptul că nu-l joacă, în schimb făcând o pauză, în care îşi roteşte piciorul înainte-înapoi, aşteptându-l pe Hagi să apară pe dreapta şi, mai important, aşteptându-l pe fundaşul de acoperire să alerge mai departe de linia pasei pe care vrea să o realizeze.

Inevitabil, Hagi vine şi găseşte pasa splendid coordonată a lui Ilie Dumitrescu, pentru a catapulta-o cu o exactitate delicioasă în plasa porţii argentiniene. A fost cu dreptul, piciorul său mai slab. Pe cât de genial a fost golul - mai ales pauza lui Ilie Dumitrescu, care este versiunea mai "bărbătească" a celei reuşite de Pele în 1970 la celebrul gol al lui Carlos Alberto - multe echipe excelente ar fi reuşit să atingă nivelul acesta de excelenţă tehnică. Dar sunt puţine acelea care ar fi realizat că au această oportunitate când a apărut"

Fără cuvinte...

Articolul complet îl găsiţi aici: http://www.guardian.co.uk/sport/blog/2010/jan/22/joy-of-six-counterattacking-goals

Rezumatul unui meci mare:

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii