Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:15 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Salvati-l pe soldatul Adrian", un apel marca Stefano Borgi

ro

29 Jan, 2010 18:23 1230 Marime text

adrianfiorentina.jpgEitorialistul italian impresionează luându-i apărerea atacantului român pe site-ul clubului Fiorentina. Materialul este mai mult decât onorant şi o lecţie pentru ziariştii români care s-au aruncat la beregata lui Mutu...

"Jocul de cuvinte e aparent prea simplu şi oarecum aşteptat. Dar, pentru a continua ideea despre celebrul film al lui Spielberg, vă invităm pe toţi la calm şi reflexiune înainte de a emite judecăţi şi sentinţe sumare. Scriem aceste cuvinte, emoţionaţi încă de neaşteptata veste, dar nu le scriem pentru că în discuţie este cel mai bun jucător al Fiorentinei, ci din pură umană înţelegere şi ajutor pentru un om care, după această imensă lovitură, s-ar putea pierde definitiv. Bineînţeles, nu suntem în faţa morţii cuiva, dar situaţia celui care de acum îi putem spune deja Fostul Il Fenomeno ne duce la concluzia că ne-am putea afla în faţa unei morţi "sportive", care nu ne poate lăsa indiferenţi. Este mult prea uşor acum să tragi în Adrian Mutu, deşi şi aici avem o contrafrază celebră din filmele cu cowboy "Nu trageţi în pianist!" şi pornim tocmai de la această afirmaţie. A ne năpusti acum asupra românului vreau să spun că ar însemna să îmbrăţişăm legea talionului mai mult decât legea junglei, în care raportul uman nu mai este gestionat în niciun fel. Şi până la proba contrarie suntem oameni, nu bestii. Nicio vendetta, nicio acuzaţie, nicio revendicare nu sunt indicate, mai ales că peste câteva zile contraanalizele ar putea dezminţi totul.
Spunând acestea, este clar că nu evit esenţialul, faptul că Adrian Mutu va trebui să răspundă personal, pentru asta nu e niciun dubiu. La prima vedere pare a fi o copilărie, o prostie, dar o eroare ucigătoare dacă ne gândim şi la vârsta subiectului (Mutu are 31 de ani, nu mai e un puşti) şi la inteligenţa lui (Adrian poate că a făcut de toate în cariera şi în viaţa lui, dar nu e un prost). Şi, atunci, ne întoarcem de unde am plecat, pentru că greşeala românului (repetăm, dacă a fost cu adevărat şi vom vedea asta peste câteva zile) s-a născut dintr-o condiţie psihologică şi mentală precară. Cu toţii ştim de amenda de la Chelsea, de accidentările numeroase, de o carieră ce stă să alunece în jos, de un viitor puţin spus incert (...). Sigur, cineva ar putea spune că toate aceste lucruri şi le-a făcut singur, şi le-a căutat, deşi mama natură îl dotase cu calităţi şi talent pe care 98 la sută dintre oameni nici nu le pot visa. A greşit şi trebuie să plătească. De ce şi pentru ce Mutu s-a comportat astfel, nu e treaba noastră. Spunem doar că e momentul de a face precum căpitanul John Miller interpretat de Tom Hanks în disputa cu soldatul James Ryan (Matt Damon). "SALVAŢI-L PE SOLDATUL ADRIAN", şi cine ştie, dacă veţi face aşa, poate se va găsi cineva care să vă ofere şi vouă un Oscar pentru bun-simţ."

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii