30 de ani de când rugbyștii de la Școala Sportivă 2 Constanța au ieșit campionii României!
30 de ani de când rugbyștii de la Școala Sportivă 2 Constanța au ieșit campionii României!
03 Jun, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
7173
Marime text
- În 1991, echipa pregătită de Peter Ianusevici și Dan Ivanciu a cucerit aurul în Campionatul Național.
- Performanţa e cu atât mai prețioasă cu cât majoritatea componenţilor lotului constănţean erau mai mici cu un an decât restul adversarilor.
- Meciul decisiv în ce privește câștigarea titlului a fost cel cu Locomotiva București, din deplasare.
Ziua de 2 iunie 1991 a rămas în istoria rugby-ului constănțean drept momentul de aur al echipei Școlii Sportive 2 Constanța (actualul Liceu cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“), care a încheiat cu titlul de campioană a României Campionatul Național de juniori I din acel sezon!
2 iunie 1991 - 2 iunie 2021. Miercuri s-au împlinit 30 de ani de la acea performanță deosebită! În acea zi, în urmă cu trei decenii, ŞS2 Constanţa a susţinut ultimul meci în întrecerea pe care a câştigat-o la juniori I, sub bagheta antrenorilor Peter Ianusevici şi Dan Ivanciu. Performanţa e cu atât mai importantă cu cât majoritatea componenţilor lotului constănţean erau mai mici cu un an decât restul adversarilor! În tur, ŞS2 Constanţa a înregistrat rezultatele: 68-0 cu CSS Unirea Iaşi (acasă), 12-27 cu CSS Locomotiva Cluj (în deplasare), 16-10 cu CSS Locomotiva Bucureşti (a), 8-27 cu CSS Steaua Bucureşti (d) şi 32-3 cu Triumf Bucureşti (a). În retur, constănţenii au avut numai victorii: 22-19 cu Iaşi (d), 42-9 cu Cluj (a), 15-14 cu Locomotiva Bucureşti (d), 24-8 cu Steaua (a) şi 20-6 cu Triumf (d).
„Poate peste 50 de ani să se mai nască o asemenea generație!“
„2 iunie 1991 - ziua în care tinerii rugbysti de la CCS 2 Constanța au obținut titlul național. Au trecut 30 de ani din drumul lor prin viață... La multi ani!....“, a fost un mesaj pe Facebook. „Poate peste 50 de ani să se mai nască o asemenea generație!“, a fost subliniată, pe rețeaua de socializare, valoarea acelui lot de tineri rugbyști. Sportivi precum Barbu, Dache, Mătăsaru, Buruiană, Coroiu, Chiriac, Ruxanda, Septar, Colac, Găliceanu, Lovin, Voinea, Diaconu, G. Constantin, Prunăreanu (rezerve înaintași - Dincă, I. Constantin, Dumitru, Galon, Mircea Ştefan; rezerve la linia de treisferturi - Martin Boris, Cr. Cojocaru, Brătoi) i-au adus Constanței o performanță fără seamăn.
Toate partidele, la intensitate maximă
„Am foarte multe amintiri frumoase legate de rugby, însă cea mai plăcută rămâne cea de la cucerirea titlului de campion naţional, în 1991. Eram cei mai buni juniori din România la acel timp. Am muncit toţi foarte mult să ajungem acolo“, rememorează Cristian Voinea, care este stabilit din anul 1994 în Canada. „Au fost momente emoţionante, foarte frumoase, din viaţa mea, petrecute cu colegii şi cu domnii profesori, Dan Ivanciu şi Peter Ianusevici, antrenori foarte buni, care ne-au coordonat şi ne-au pregătit foarte bine, atât fizic, cât şi tehnic şi tactic. Cele mai frumoase momente au fost meciurile în sine. Toate partidele din campionat au fost la intensitate maximă, noi alcătuind un grup unit şi foarte bine pus la punct în toate privinţele“, a precizat și Laurenţiu Diaconu.
Au căutat jucători în tot judeţul
„Eram un colectiv foarte unit, crescuserăm laolaltă. Nucleul echipei era împreună de doi - trei ani. Antrenorii au avut ochiul format când au făcut selecţia. Au căutat jucători în tot judeţul. Eram mulţi din Năvodari. Majoritatea eram de aceeaşi vârstă, născuţi în 1973, doar câţiva erau în 1974 şi vreo doi în 1972. Am ieşit campioni la juniori I cu rugbyşti mai mici cu un an. Am numai amintiri frumoase. Am avut parte de o pregătire bună şi de un grup sudat, educat în spiritul performanţei. Ne pregăteam intens şi aveam mare încredere în noi, insuflată de antrenori. Aceştia aduceau şi multă disciplină în sânul lotului. Nu exista înjurătură, pentru aşa ceva erai trimis acasă“, spune Cătălin Buruiană.
Meciul decisiv, câștigat la un punct
Meciul decisiv în ce privește câștigarea titlului a fost cel cu Locomotiva București, din deplasare, câștigat de constănțeni la diferență de un punct!
„Eram ca o mare familie. Jucam de foarte mult timp împreună, ne cunoşteam. Am trăit momente fantastice din viaţa noastră. Au fost câţiva ani când lotul naţional de juniori începea astfel: Barbu, Dache, Mătăsaru, Chiriac, Coroiu. Erau aceiaşi şi la lot, şi la şcoala sportivă. Plus ceilalţi trei. Numărul 8 se ştia, era Septar. La numărul 6 şi la numărul 7 se mai schimbau. Ruxanda, Buruiană sau unii de la alte echipe din ţară. Meciul decisiv, cu Locomotiva, l-am câştigat la un punct. A fost o transformare la 45-50 de metri lateral stânga, ţin minte şi acum, pe terenul 3 era, Prunăreanu a dat-o între beţe. Anul următor, am purtat lupta la titlu cu Triumf. Am pierdut acasă, 6-10 şi am făcut 16-16 în deplasare, ieşind pe locul secund“, spune Valentin Dache.
„Bucuria a fost imensă. Ceva de vis!“
În acea partidă cu Locomotiva București, Peter Ianusevici nu a putut fi prezent, era plecat din țară. Vestea victoriei l-a bucurat foarte mult.
„Am avut profesori foarte buni, care ne-au dat o educaţie în primul rând ca oameni şi apoi ca sportivi. Am început greu, că eram cei mai mici juniori, dar când am ieşit campioni, ajunseserăm să învingem şi echipe de seniori din judeţ, cum sunt CFR sau ITC. Înainte de a pleca la un turneu în Anglia, am avut meci la Cluj, pe care l-am pierdut, pe o zăpadă până la genunchi. Dar, în general, am mers fără reproş, fără greşeală. Cu Locomotiva, pe finalul meciului, am avut un eseu transformat, iar bucuria a fost imensă. Ceva de vis. A fost o performanţă. La meciul din deplasare cu Locomotiva Bucureşti, Petre Ianusevici n-a putut veni, era plecat în Noua Zeelandă, mi se pare, la un schimb de experienţă. N-a putut fi lângă noi când am ieşit campioni. După meci, la o zi sau două, ne-a povestit profu' Dan că l-a sunat şi i-a dat vestea cea mare, iar Peter Ianusevici s-a bucurat enorm. În anul următor, când am trecut la categoria noastră de vârstă, nu ştiu ce s-a întâmplat, ne-am îmbătat cu succesul şi am ieşit doar vicecampioni. Am pierdut acasă cu Triumf, iar în retur a ieşit egal, a fost chiar primul meci“, a punctat şi Gabriel Constantin.
În secțiunea Galerie Foto găsiți mai multe imagini cu echipa de aur a ȘS2 Constanța. Sursa foto: Facebook (Teodor Voinea)
PRECIZĂRI
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Rugbyştii campioni de la Şcoala Sportivă 2 Constanţa
S-au împlinit 25 de ani de când au luat titlul. Poveşti savuroase (galerie foto)
Foştii rugbyşti i-au cinstit memoria lui Dan Ivanciu (galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii