Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:23 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A jucat nouă ani la Farul Constanța Duelurile lui Cristian Cămui cu „Burebista“. „Marinarii“, aproape de o mult așteptată victorie (galerie foto)

ro

21 Mar, 2020 00:00 12252 Marime text

Unul dintre jucătorii de bandă stângă de marcă din istoria FC Farul, Cristian Petre Cămui a jucat nouă ani la clubul de pe litoral, între 1984 și 1993. Bucureștean la origine, fostul fotbalist, acum în vârstă de 59 de ani, a început sportul-rege la clubul Steaua, ulterior disputând și câteva meciuri oficiale la prima echipă a „roș-albaștrilor“. După venirea la Farul, s-a stabilit la Constanța, iar în prezent este antrenor, alături de Vasile Mănăilă, al echipei Under-19 a FC Viitorul, cu care a obținut rezultate deosebite.

Aventura lui Cristian Cămui în fotbal a început la vârsta de zece ani, când a urmat exemplul unui vecin, Mihai Stoica, cel care avea să fie cunoscut ulterior în fotbal cu porecla „Muc“ (jucător la Steaua sau Progresul), și a mers la Steaua. Pe atunci, pregătirea la clubul militar se făcea în două baze sportive, 23 August și Ghencea, iar micul Cristian a fost repartizat în „23 August“. Primul său antrenor, Mihai Petre, cel care i-a descoperit, printre alții, și pe Ilie Dumitrescu, și pe Dan Petrescu, La 14 ani, Cristian Cămui, care juca extremă stânga, s-a mutat cu pregătirea în Ghencea. În ultimul an de juniorat, Cristian a fost convocat și la echipa națională de juniori, pentru care a și marcat. Ulterior, s-a mutat la Centrul Luceafărul, unde i-a avut colegi, printre alții, pe Geolgău, Iovan, Gabor sau Nițu. La 17 ani, a început să joace la tineretul Stelei, echipă pregătită pe atunci de Carol Creiniceanu, zis „Piu“.
 

Doi ani la Metalul București

Pe atunci, tineretul juca în deschiderea partidelor echipei de seniori, iar Cristian Cămui era solicitat și la pregătirea primei formații sau la amicalele din timpul săptămânii, mai ales când, în urma convocărilor la echipa națională, efectivul, redus astfel, era completat cu tineri jucători din pepinieră. Încheind junioratul, s-a pus problema ca extrema stânga să rămână la tineretul Stelei, însă, în cele din urmă, a fost dat împrumut doi ani la echipa de ligă secundă Metalul București, un fel de formație a doua a clubului din Ghencea, care trimitea acolo mulți jucători, iar antrenor în acea perioadă era „Piu“ Creiniceanu. Printre alții, la divizionara secundă juca și Ion Ion.
 

A fost titular la primul meci oficial pentru Steaua

Ulterior, pentru Cristian Cămui s-a ivit varianta Jiul Petroșani, dar care, în cele din urmă, nu s-a concretizat, iar, după mai multe luni, tânărul jucător s-a întors la Metalul. După numai o săptămână, amical cu Steaua, care era din nou în efectiv redus, după convocările la Națională. Cristian a fost folosit în acel meci la Steaua, care l-a chemat imediat pentru prima echipă. Și a și jucat! Primul meci său meci oficial în tricoul Stelei, după numai o săptămână, a fost tocmai cu Jiul Petroșani! „S-a jucat la București, iar eu am fost titular, extremă stânga. Am câștigat cu 1-0. Am făcut o primă repriză foarte bună, dar apoi lipsa pregătirii și-a spus cuvântul, în partea secundă suferind. Am jucat mai mult din elan. În ultimele cinci etape până la finalul turului, am jucat titular, însă apoi, în retur, odată cu venirea altui antrenor, am fost mai mult pe la tineret sau rezervă“, își amintește Cristian Cămui.
 

Jucător la Rova Roșiori, unul dintre golgeterii seriei

În această situație, s-a pus problema unui nou împrumut, la Gloria Bistrița, însă, în cele din urmă, Cristian a ajuns, pentru un an, la Rova Roșiori, o echipă nou promovată în eșalonul secund. La această formație, făcea naveta de la București cu Sandu Gabriel, trimis și el acolo de Dinamo. Din această perioadă, anul 1982, datează și căsătoria lui Cristian Cămui, cu Irina, handbalistă pe atunci la Progresul București. Perioada Rova a fost una fructuoasă pentru Cristian, care a devenit unul dintre golgeterii seriei, din postura de extremă stânga. „Rova a ocupat atunci locul trei în clasament, promovând Rapidul, dar pe care noi am învins-o cu 2-1. Am câștigat, cu 2-0, și contra Progresului“, punctează Cristian Cămui.
 

Perioadă foarte frumoasă, de vârf“

De altfel, Progresul București avea să fie următoarea echipă din cariera sa, jucând acolo între 1983 și 1984, an în care a venit la Farul, odată cu antrenorul pe care-l avusese la Progresul, Peniță Moldoveanu. Astfel începea perioada „Farul“ pentru Cristian Cămui, una care avea să se întindă pe perioada a nouă ani, „o perioadă foarte frumoasă, de vârf, pentru mine“. La Farul, Cristian a jucat atât în Divizia B, cât și în Divizia A, iar, după un timp, în care a fost folosit pe postul său obișnuit, cel de extremă stânga, iar uneori și vârf, avea să i se schimbe rolul în teren, fiind distribuit ca fundaș stânga, cel pe care avea să-l joace de atunci până la finalul carierei de fotbalist, întrucât la Farul a agățat ghetele în cui, în 1993.

Se formase un grup extrem de unit
Purtătorul tricoului cu numărul 4 la Farul Constanța spune că în acea perioadă la echipa de pe litoral se formase un grup foarte unit. „Eram extrem de apropiați atât în teren, cât și în afara acestuia, Le fiecare final de săptămână, ieșeam împreună cu familiile și petreceam tot așa și sărbătorile. Am avut mulți colegi de mare valoare, și fotbalistică, și umană, atât din garda veche, pe care i-am mai prins eu, cât și cei din generație cu mine: Buduru, Petcu, Iovănescu, Gache, Zahiu, Bârbora, Vasile Marcel, Anton, Gârjoabă, Răuță, Tătăran, Popovici, Dinu, Butoiu, Funda, Mustacă, Dan Rădulescu, Mănăilă, Grigoraș, Marian Popa, Tufan, Marian Dumitru, Purcărea, Balaur, Robert Manea, Ivan și mulți, mulți alții“, spune Cristian Cămui.
 

Apreciat și de Mihai Turcu

Un alt fost mare fundaș stânga al Farului, Mihai Turcu, este de părere că, dintre jucătorii „marinarilor“ care i-au urmat în acest post în echipă, Cămui este cel care s-a apropiat cel mai mult de profilul său. „A fost un fotbalist serios, care centra foarte bine. Faţă de mine era mai tehnic. Eu aveam însă mai multe răutate în joc”, spunea Mihai Turcu acum șapte ani, într-un interviu pentru ZIUA de Constanța.
 

Burebista“ l-a ghicit

Dintre meciurile pe care nu le poate uita ușor în tricoul Farului, Cristian Cămui pomenește de o partidă cu Dinamo, la Constanța, pe care fariștii au avut marea șansă să o învingă (după mult timp), însă tocmai el a ratat un penalty, iar partida s-a încheiat la egalitate, 0-0. „În acea perioadă, era foarte greu să le învingi pe Steaua și Dinamo. Steaua era în perioada de glorie, nu mai pierduse un meci de nu știu cât timp. De asemenea, trecuse o perioadă bună de când nu o mai învinsesem nici pe Dinamo. Am fost însă aproape acum. Eu am făcut un meci foarte bun, dar am irosit lovitura de la 11 metri care ne putea aduce victoria. Culmea e că, în tur, când pierdusem, marcasem din penalty! Acum am ratat. În cele două meciuri, în poarta lui Dinamo a fost Costel Câmpeanu, cel care a primit ulterior porecla „Burebista“, grație longevității sale fotbalistice. La Constanța, am schimabat colțul față de celălalt meci, dar Câmpeanu m-a ghicit. Mai mult, a și prins balonul. Am regretat atunci mult timp această ratare, întrucât Farul putea realiza o victorie așteptată de mult contra lui Dinamo. În plus, eu, format la Steaua, îmi doream cu atât mai mult să bat Dinamo“, povestește Cristian Cămui.
 

Jucătorul partidei într-o confruntare contra Corvinului

Acesta mai are un meci în Liga 1 care i-a rămas în memorie ca jucător la Farul, o victorie constănțeană pe terenul Corvinului Hunedoara, 1-0, la final Cristian Cămui fiind declarat jucătorul partidei. Fundașul stânga a contribuit la Farul și la promovarea în Divizia A din sezonul 1987/1988. La startul sezonului, într-o revistă sportivă a vremii, au fost prezentate loturilor tuturor noilor promovate, iar cel al Farului era: Ion Anton, Constantin Gârjoabă, Ion Răuță - Constantin Bârbora, Toma Ivan, Mihai Dorobanțu, Marian Popa, Ion Tătăran, Marian Dumitru, Ștefan Petcu, Alexandru Popovici, Gabriel Zahiu, Cristian Mustacă, Marin Nedelcearu, Sevastian Iovănescu, Robert Manea, Cristian Băjenaru, Marian Dinu, Cristian Cămui, Constantin Funda, Marius Duda, Sorin Tufan. Antrenori, Emanoil Hașoti (principal), Ion Constantinescu (secund), Constantin Mareș (speranțe). Medic, Nicolae Bileca. Maseur, Nicolae Daro. Președinte de onoare, Constantin Voicu. Președinte salariat, Teodor Pilcă.
 

Coleg cu Mihai Stoichiță la școala de antrenori

În 1993, la 33 de ani, Cristian Cămui a încheiat activitatea de jucător și a demarat-o pe cea de antrenor. În paralel cu o grupă de copii (de șapte ani) de la Farul, a pregătit o perioadă și TCInd Constanța, o echipă din fotbalul local. La școala de antrenori, i-a avut colegi printre alții pe Mihai Stoichiță, Nicolae Tilihoi sau Ion Balaur. A activat apoi la echipe precum Portul Constanța (ca secund al lui Vasile Mihu), Slobozia, Inter Gaz București, Callatis Mangalia (în mai multe mandate) sau Altay Constanța, înainte de a reveni la Farul. Cu el în corpul tehnic, Portul a întâlnit Steaua la Constanța în Cupa României, în 1995, în 16-imile de finală, trupa bucureșteană impunându-se cu 3-0.

 

Tehnician și la prima echipă a Farului

În anul 2000, la vârsta de 40 de ani, Cristian Cămui a preluat echipa de tineret a FC Farul, ulterior activând în staff-ul tehnic al echipei mari, succesiv, ca secund al lui Ion Marin (de mai multe ori), Petre Grigoraș, Momcilo Vukotic sau Basarab Panduru. Ulterior, în finalul sezonului 2009, a făcut parte, în calitate de consilier tehnic (având însă responsabilitatea deciziilor șia rezultatelor) dintr-un staff tehnic ce i-a mai cuprins pe Lucian Marinof - antrenor principal și Sevastian Iovănescu - antrenor secund. La Farul a mai fost apoi, după retrogradarea primei echipe, principal la Farul II (în 2009) și director tehnic în 2011 la prima formație (principal fiind Gică Butoiu).
 

Cinci titluri în cinci ani cu FC Viitorul Under-19

De mai mulți ani, Cristian Cămui este antrenor la echipa Under-19 a FC Viitorul, dar a activat și la FC Viitorul II (care juca în Liga a 3-a). Cu echipa Under-19 a obținut, alături de colaboratorii săi, rezultate deosebite, cinci titluri de campion al României (în cinci ani), dar are în palmares și două Supercupe ale României, plus participări europene. Soția sa, Irina, a jucat handbal în prima ligă și la Constanța, la Hidrotehnica, având aproape 20 de ani de prezență în acest sport. În prezent, Irina Cămui activează la Direcția pentru Sport și Tineret a județului Constanța. Soții Cămui au un fiu, Paul (23 de ani), voleibalist (libero) în prima ligă, la CSM Câmpia Turzii. Paul a fost format la Constanța, iar apoi a jucat la CSM București (doi ani), Timișoara și U Cluj. În 2017, a participat cu echipa României la Universiada de vară de la Taipei.


Citește și:

Duce mai departe tradiţia sportivă a familiei Voleibalistul Paul Cămui participă la Universiada de vară de la Taipei (galerie foto)

Scor categoric cu Dinamo în finală După echipa Under-17, şi FC Viitorul U-19 a devenit campioană naţională! (galerie foto)


Viitorul II a scos Dunărea Călăraşi din Cupă Cristian Cămui - „Vrem să câştigăm cât mai multe meciuri“ (galerie foto)

Glorie a FC Farul. Dumitru Nistor a împlinit 69 de ani „Copile, poţi să joci?“ Duel de neuitat cu Mircea Lucescu, la debut (galerie foto + video)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii