Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:28 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevărat Soldat Universal Un luptător constănţean a pornit pe urmele lui Van Damme (galerie foto)

ro

15 Dec, 2012 01:10 15323 Marime text

06_lupte.jpgClubul „Marea Neagră" Constanţa se mândreşte cu o bijuterie de sportiv, un pachet de muşchi, multiplu campion naţional, dar şi redutabil luptător Antitero


În vârstă de 33 de ani, Petcu Tanislav, din Mangalia, nu are rival în competiţiile de Kung-Fu. Probabil că îşi va spulbera adversarii şi la Campionatul European din aceste zile, de la Sofia. În afara competiţiei, când intră în meseria sa, colosul de 1,80 m şi 90 kg nu se abate prea mult de la specificul luptei sportive şi al antrenamentelor la sânge: este un „mascat" de la gruparea Antitero, care a avut şi două misiuni în străinătate.

Petcu Tanislav a început sportul acum zece ani, cu lupte de stradă, iar acum este un valoros practicant de Kung-Fu, în special la stilurile „Sanda", „Light-Fighting Sanda" şi „Non-Contact Sanda", dar evoluează cu succes şi în partide de kick-boxing. A câştigat nenumărate titluri naţionale şi medalii de argint şi bronz, ultimul prilej la care şi-a dovedit măiestria în artele marţiale chinezeşti fiind Campionatul de Kung-Fu de la Mangalia, unde a luat aurul la „Tuishou" („Mâini lipicioase"), categoria +70 kg 18-34 ani, şi bronzul la „Erjie-Gun Fight" („Nunchaku" - bastonul cu două segmente), categoria 18-34 ani open. Şi la Naţionalele din luna mai, de la Constanţa, a fost cel mai tare la „Sanda". Iar palmaresul său putea fi şi mai cuprinzător dacă nu ar fi fost reţinut de natura meseriei sale şi ar fi participat la mai multe competiţii. Petcu Tanislav este jandarm, activând la Grupa Antitero a Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanţa. Pe scurt, un „mascat", cu numeroase descinderi şi acţiuni în forţă la activ, dar şi cu două misiuni în străinătate (în Kosovo - în anii 2009 şi 2011). De asemenea, în acest an a participat şi la un stagiu de pregătire spartană, în Polonia, la European Security Academy (ESA).

Prima medie pe ţară la selecţia pentru Kosovo

„Prima misiune din Kosovo, cea de acum trei ani, a fost mai lejeră, însă cea din 2011 a avut un grad de periculozitate sporită. Am avut misiuni cu elicopterul, iar la una dintre ele, când am fost lăsaţi la un punct de frontieră, s-a tras asupra noastră, doi dintre colegi, un francez şi un german, fiind răniţi. În general, în Kosovo aveam misiuni de protecţie (a judecătorilor, a procurorilor, care participau la procese din perioada războiului, a observatorilor internaţionali), intervenţii rapide ori escortam deţinuţi de categoria A, adică extrem de periculoşi", arată jandarmul Petcu Tanislav, care are gradul de plutonier. Misiunile în Kosovo au durat câte şase luni. La prima, a fost însoţit de doi colegi de la Constanţa, iar la cea de-a doua a fost singurul constănţean, ceilalţi doi români fiind din Bucureşti. Pregătirea pe care o face la antrenamentele de arte marţiale îl ajută mult în meserie pe Tanislav, care n-ar avea nicio problemă dacă l-ar dubla pe Van Damme în rolul Soldatului Universal. N-ar fi nicio deosebire. Tăria sa fizică, fermitatea în intervenţii, cunoştinţele solide de limba engleză şi mâna sigură, care nu-i tremură niciodată pe armă, au făcut ca, anul trecut, la selecţia naţională pentru Kosovo, să obţină cel mai bun punctaj, din sute de candidaţi, o medie aproape de maximum - 9,93. Anul acesta, n-a mai plecat în misiune externă, întrucât regulile prevăd că luptătorul trebuie să stea acasă, pentru refacere, timp de un an după încheierea stagiului.

lupte1.jpg

Foarte bun la „marşul danez"

În misiunea de anul trecut, Petcu Tanislav a participat şi la „marşul danez", o întrecere de tradiţie în Kosovo. Luptătorii trebuia să parcurgă un traseu dificil de 26 de kilometri, echipaţi complet de luptă. „Ideea era cine termina marşul, pentru că era extrem de dificil. Se desfăşura prin păduri şi prin alte zone greu accesibile şi trebuia să ne orientăm după harta pe care o aveam şi după semnele de pe teren. Au participat peste 700 de militari, de toate naţiile (americani, polonezi, italieni, ruşi, norvegieni). Grupa românilor a mers foarte bine. Ne-am clasat în primii 50, primind o medalie şi o diplomă", a declarat Petcu, sportiv care este convins că va face o figură frumoasă la Campionatul European Deschis de Kung-Fu din Bulgaria: „Cred că-mi va fi destul de uşor".

lupte2.jpg

 

Arma sa de suflet este Kalaşnikovul

Petcu este şi un ţintaş desăvârşit. Chiar dacă, la teste, la selecţii şi la pregătire, proba de tras este pusă ultima, constănţeanul Tanislav are nervii tari şi şi-a educat într-atât voinţa şi simţurile încât rareori ratează ţinta. În Polonia, la acţiunea ESA, a participat la nişte trageri originale, dar şi periculoase, pe care puţini le exersează în ţară. Trăgătorul trebuie să execute foc peste colegul din faţă, care se lăsa în jos. „E greu, trebuie să-ţi păstrezi cumpătul şi să te bazezi foarte mult pe camaradul cu care faci pereche. Arma mea de suflet este Kalaşnikovul, mi se pare super, chiar peste cele americane, cu laser. În Polonia, am fost cel mai bun la trageri. Am nimerit de fiecare dată ţinta, un pătrat mic, din zece lovituri. Se mirau toţi", povesteşte Tanislav „Mână-Sigură".

Sursa foto: Facebook

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • nevermind 23 Feb, 2017 17:33 Il cunosc personal. Omul e o stanca in adevaratul sens al cuvantului. Dar este de un bun simt incredibil! Combinatia asta e ai greu de gasit! Oricum, un adevarat om pe care te poti baza oricand!