Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:51 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apelul lui Cătălin Meran Gimnastica din Constanţa are nevoie de o sală de pregătire pe măsura performanţelor

ro

09 Mar, 2021 00:00 6486 Marime text
  • Sala de gimnastică din cadrul Complexului Sportiv „Tomis”, în care lucrează fetele, se dovedeşte insuficientă pentru derularea în condiţii optime a antrenamentelor.
  • În aceeaşi sală lucrează grupe de performanţă, de avansate şi de începătoare, de la CSS1 şi CS Farul, dar se pregătesc şi componentele Centrului Naţional de Junioare.
  • De dimineaţa până seara, sala este foarte aglomerată.
 
 
Constanţa a fost întotdeauna un izvor nesecat de talente în ce priveşte gimnastica, dând României şi lumii întregi mari sportive, campioane olimpice, mondiale şi europene.
 
Ele au fost descoperite şi lansate în marea performanţă de antrenori şi profesori dedicaţi, care şi-au făcut şi îşi fac în continuare munca cu pasiune, însă, de mai mult timp, staff-urile tehnice şi gimnastele se lovesc în pregătire de un neajuns: infrastructura precară. Sala de gimnastică din cadrul Complexului Sportiv „Tomis” din Constanţa, în care lucrează fetele, se dovedeşte insuficientă pentru derularea în condiţii optime a antrenamentelor. Aceasta în condiţiile în care acolo se pregătesc gimnaste atât de la CSS1 Constanţa, cât şi de la CS Farul. În plus, din luna octombrie a anului 2018, la Constanţa funcţionează Centrul Naţional de Pregătire a Juniorilor la gimnastică artistică feminină, ale cărei componente (născute în anii 2008 şi 2007) se pregătesc tot în sala „Tomis”.
 

Semnal de alarmă

 
Cătălin Meran, antrenorul coordonator al acestui centru, a tras un semnal de alarmă şi a făcut apel către autorităţile locale pentru îmbunătăţirea infrastructurii în ce priveşte gimnastica. Lipsa unei a doua săli se simte, iar gimnastica din Constanţa solicită sprijin din acest punct de vedere.   
 
„Doresc să fac un apel către autorităţile locale, cu rugămintea, în numele meu, dar şi al tuturor antrenorilor din gimnastică, pentru o infrastructură mult mai bună în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţii. În Constanţa există o singură sală de gimnastică cu aparatură. Nu este foarte funcţională pentru un număr foarte mare de copii, care vin zilnic să practice acest sport. Federaţia şi-a exprimat dorinţa de a menţine la Constanţa un centru de pregătire a juniorilor pe o perioadă cât mai lungă de timp, dar lipsa unei infrastructuri nu ne permite să avem un număr cât mai mare de sportive pentru a menţine acest centru. De aceea fac apel încă o dată la autorităţile locale pentru a ne sprijini şi a ne ajuta în acest sens”, a declarat Cătălin Meran.
 

„Nu avem încă ce ne trebuie”

 
Antrenorul coordonator al CNOPJ de la Constanţa a subliniat că sala actuală este foarte aglomerată, pe tot parcursul zilei.
 
„Ne-am dori încă o sală, unde să ne putem desfăşura activitatea. Acum este insuficient. În aceeaşi sală intră ambele cluburi, CSS1 şi CS Farul. Fiecare antrenor are grupe de performanţă, de avansaţi şi de începători. Practic, sala este foarte aglomerată, de dimineaţă până seara. Noi, ca CNOPJ, avem obligaţia de a face două antrenamente pe zi. Uneori, ne suprapunem cu colegii noştri, iar la momentul de faţă nu este chiar indicat, ţinând cont şi de situaţia în care ne aflăm. Ei au înţeles situaţia, încercâm fiecare pe cât posibil să respectăm regulile, dar nu avem încă ce ne trebuie. Gimnastica a evoluat foarte mult. Fără o aparatură, fără mijloace necesare desfăşurării activităţii nu vom ajunge unde ne propunem, iar acest centru să rămână în continuare la Constanţa”, a mai spus Cătălin Meran. 
  

„Aceşti copii merită ajutaţi”

 
Centrul Naţional de Pregătire al Juniorilor pentru gimnastica artistică feminină de la Constanţa a pornit la drum în octombrie 2018, cu un lot format din 16 gimnaste (de la CSS1 Constanţa şi CS Farul) şi cu un colectiv tehnic compus din opt persoane. La inaugurare a fost prezent şi preşedintele de atunci al Federației Române de Gimnastică, fosta campioană olimpică şi de cinci ori campioană mondială Andreea Răducan.

 
„Acești copii fac parte din proiectul «Tară, țară vrem campioane!», pornit la drum de câțiva ani buni. Iniţiatorul acestui proiect a fost, după cum bine ştiţi, Mariana Bitang, alături de Octavian Belu. Sunt foarte fericită că, deşi atunci nu conduceam FRG, am putut fi alături de dumnealor în demararea programului. Astăzi, împreună, ne bucurăm să-i avem aici pe cei mai talentați copii care au reușit să parcurgă etapele de verificare din ultimii ani, concretizându-se acest lucru în formarea unui centru de juniori, aici, la Constanţa. Rezultatele au confirmat că aceşti copii merită ajutaţi, centralizaţi într-o pregătire aşa cum se cuvine, pentru un centru de juniori”, a declarat atunci Andreea Răducan.
 
Centrul naţional de la Constanţa a luat naştere în urma colaborării dintre Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi Federaţia Română de Gimnastică, cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa, al cluburilor sportive şi al autorităţilor locale constănţene.

Mai multe imagini, în secţiunea Galerie Foto a acestui articol. 
 

Sursa foto: ZIUA de Constanţa

 
Citeşte şi:
 
Imagini de la eveniment
Andreea Răducan, președintele Federaţiei Române de Gimnastică, prezentă la Constanța, la Centrul Național de Pregătire al junioarelor (galerie foto)

 
La Constanţa s-a înfiinţat Centrul Naţional de Pregătire al Juniorilor pentru gimnastică

LIVE
Festivitate de premiere, la CSS1 Constanţa, pentru gimnasta Andreea Preda, campioană europeană

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii