Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:59 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Australian Open 2012 Vineri se împlinesc nouă ani de când Horia Tecău a cucerit primul său trofeu de Grand Slam

ro

29 Jan, 2021 00:00 3326 Marime text
 
  • Pe 29 ianuarie 2012, constănţeanul Horia Tecău şi Bethanie Mattek-Sands s-au impus în proba de dublu mixt a Australian Open.
  • Horia Tecău are trei trofee de Grand Slam în palmares, el triumfând ulterior şi la Wimbledon, şi la US Open (la dublu masculin).
  • Actualul director al LPS „Nicolae Rotaru“, prof. Andrei Szemerjai, i-a fost diriginte lui Horia pe timpu liceului.
 
Marele campion al Constanţei şi al României Horia Tecău are în palmares trei trofee de Grand Slam, iar pe primul dintre ele l-a cucerit la Australian Open, pe 29 ianuarie 2012, în proba de dublu mixt.
 
Acum în vârstă de 36 de ani, Horia avea atunci 27 de ani şi a făcut pereche la Antipozi cu americanca Bethanie Mattek-Sands. Cotaţi cu a opta şansă la cucerirea trofeului, cei doi au avut un parcurs ireproşabil, în finală dispunând cu 6-3, 5-7, 10-3 de cuplul cap de serie numărul 5, format din Elena Vesnina (Rusia) şi Leander Paes (India). În semifinală, învinşii (scor 6-3, 6-3) au fost Sania Mirza şi Mahesh Bhupathi (India, 6), în sferturi Tecău şi Mattek-Sands au trecut cu 4-6, 6-1, 13-11 de Jarmila Gajdosova (Australia) şi Bruno Soares (Brazilia), beneficiarii unui wild-card, în vreme ce în optimi viitorii câştigători ai Australian Open 2012 au eliminat perechea Yaroslava Shvedova (Kazahstan) - Andy Ram (Israel), scor 6-4, 7-6.
 

Fericit şi mândru

 
Titlul de la Australian Open i-a adus lui Horia o mare bucurie, constănţeanul mărturisind că nu a dormit deloc după finală. 
 
„Sunt foarte fericit şi mândru că am reuşit să readuc România pe lista câştigătorilor de turnee de Grand Slam. Am făcut un cuplu foarte bun cu Bethanie, o sportivă cu care mă ştiu de la 14 ani, iar cu soţul ei sunt prieten. Îmi place stilul ei, e curajoasă şi nu se lasă intimidată de adversar. Ne-am simţit bine pe teren. Şi pentru mine, şi pentru ea Australian Open este primul titlu major din carieră. Nu vreau să mă opresc însă aici. Mi-am propus să câştig şi în continuare trofee importante şi să ajung pe locul întâi în clasamentul mondial de dublu“, declara Horia Tecău, după triumful de la Australian Open. Iar planurile sale aveau să devină realitate.
 

Până în 2012, mai bifase două finale de Grand Slam

 
Până la acel moment de vârf din cariera sa (primul trofeu de Grand Slam), Horia mai disputase două finale de Mare Şlem, ambele la Wimbledon, în 2010 şi 2011, la dublu masculin, alături de suedezul Robert Lindstedt. Ulterior, campionul constănţean avea să se impună la Wimbledon (în 2015), dar şi la US Open 2017 (al treilea său trofeu de Grand Slam), de fiecare dată avându-l ca partener pe olandezul Jean-Julien Rojer.
 

37 de titluri în palmares

 
Totodată, la Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016, Horia a cucerit medalia de argint (alături de Florin Mergea). A ocupat şi locul întâi în clasamentul mondial ATP al jucătorilor de dublu. Tecău şi Rojer au triumfat în 2015 şi la Turneul Campionilor, iar în 2019, această pereche a fost recunoscută de către ATP drept a doua cea mai bună a ultimului deceniu (2010-2019). În total, Horia are în palmares până acum în tenis 37 de titluri, având evoluţii deosebite şi în echipa de Cupa Davis a României. 
 

Momentul care i-a dat încredere maximă

 
Acea mare victorie de la Australian Open i-a rămas în inimă şi prof. Andrei Szemerjai, directorul Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“, fostul diriginte al lui Horia de la această unitate de învăţământ, persoană extrem de apropiată campionului, care l-a urmărit crescând ca tenismen pe terenurile de la LPS.
 

La nouă ani de la momentul Melbourne 2012, Andrei Szemerjai subliniază din nou însemnătatea acelui trofeu pentru cariera lui Horia.
 
„A fost momentul care i-a dat încredere şi i-a confirmat că poate. L-a încărcat cu încredere maximă. Sunt borne în tenisul de câmp pe care, dacă le bifezi, înseamnă că intri în istorie. Pentru noi, cei care am lucrat cu asemenea campioni, sub diferite forme, fie ca antrenor, fie de la catedră, fie ca sponsor sau părinte, orice titlu câştigat este împlinirea muncii noastre. Orice performanţă ne aduce o bucurie enormă. Talentul, perseverenţa, munca fantastică şi îndârjirea lui Horia au dat roade“, a declarat prof. Andrei Szemerjai.
 

Constanţa să reuşească să-şi păstreze valorile sportive

 
Potrivit acestuia, faptul că, în tenisul românesc, au făcut istorie şi sportivi constănţeni, pe lângă nume ca Ilie Năstase şi Ion Ţiriac, e o mare mândrie.
 
„E meritul oamenilor Constanţei care au pus umărul, dar şi buzunarul la performanţele sprotivilor noştri. Când trec pe holurile liceului nostru şi le văd pozele, la panoul de onoare, ca elevi ai LPS, mă încarc de energie pozitivă şi nutresc speranţa că, în continuare, vom mai  scoate asemenea campioni. Pe de altă parte, sper şi ca oraşul să reuşească să-şi păstreze valorile sportive, iar Constanţa să nu fie doar «sponsor» din acest punct de vedere pentru sportul românesc“, a mai arătat directorul LPS.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa

 
Citeşte şi:
 
Victorie istorică
Constănţeanul Horia Tecău a câştigat Australian Open la dublu-mixt


Horia Tecau
"N-am putut sa dorm de fericire dupa succesul de la Australian Open, imi doresc sa ajung pe locul intai la dublu"


Ce spune fostul său diriginte de această performanţă
Horia Tecău a pătruns în careul de aşi de la Australian Open




 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii