Campioana constănțeană Ebru Bolat, absolventă de facultate în Anglia. Următoarea provocare majoră - calificarea la Jocurile Olimpice (GALERIE FOTO)
Campioana constănțeană Ebru Bolat, absolventă de facultate în Anglia. Următoarea provocare majoră - calificarea
08 Jul, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
7258
Marime text
- Ebru Bolat este licențiată în arte la Arts University Bournemouth.
- Aflată în cursa către calificarea la Jocurile Olimpice din 2024, tânăra de 22 de ani a participat în ultima perioadă la trei importante regate, în Spania, Olanda și Germania.
- Pentru Ebru, a fost o adevărată provocare, mai ales în ultimii doi ani, să face atât facultatea, cât și yachting full-time.
Campioana constănțeană la yachting Ebru Bolat, dublă campioană europeană și vicecampioană mondială la junioare, sportivă cu aspirații olimpice, este pe locul întâi nu numai pe apă, ci și la carte. Ea a reușit cu brio să împace ambele domenii: s-a pregătit și a concurat la cel mai înalt nivel mondial, dar s-a dedicat în egală măsură și studiilor universitare din Anglia, absolvind, cu rezultate deosebite, facultatea pe care a urmat-o la Arts University Bournemouth.
Abreviat AUB, Arts University Bournemouth este o instituție de învățământ superior cu sediul în Poole, specializată în artă, performanță, design și media. Anterior, a fost cunoscută ca „The Arts University College Bournemouth“ și „The Arts Institute Bournemouth“ și este casa Școlii de Film din Bournemouth. La AUB, Ebru Bolat este licențiată în arte cu mențiune de producție de animație.
Acum poate să se dedice unui proict aparte
„Pălăria jos! A avut loc ceremonia de absovire de la facultatea Arts University Bournemouth, unde am obținut un Bachelor of Arts with Honours Animation Production. A fost o adevărată provocare, mai ales în ultimii doi ani, să fac atât facultate, cât și yachting full-time și le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut în această perioadă. Acum pot în sfârșit să mă dedic unui proiect aparte și abia aștept să descopăr cât de mult pot să progresez atunci când pot să-mi aloc tot timpul și focusul următoarei provocări majore: aceea de a califica România la Jocurile Olimpice. Îmi plac provocările și abia aștept să-mi depășesc limitele cu acest proiect. Mulțumesc antrenorului meu, Jon Emmett, pentru toată susținerea data, atât pe plan academic, cât și atletic. Acum avem mult de lucrat către obiectivul nostru! Și puțin timp!“, a fost mesajul tinerei de 22 de ani.
Face yachting „cu extraordinar de multă pasiune şi bucurie“
Aceasta practică yachtingul de la vârsta de opt ani, „cu extraordinar de multă pasiune şi bucurie“, după cum spune, iar, după evoluții de mare succes la nivel juvenil, acum concurează la senioare. La junioare, Ebru a câștigat pentru România două medalii de aur la Europene (clasele Optimist şi Zoom8) şi medalii de argint la Campionatul Mondial şi European (clasa Zoom8), dar s-a clasat de nenumărate ori pe podium și la alte concursuri internaționale. De câțiva ani, a trecut pe barca Laser Radial (acum redenumită ILCA6), iar Campionatul Mondial de ILCA6 s-a disputat la Mussanah, în Oman. Tânăra constănțeancă a încheiat concursul pe locul 29, un salt de 44 de locuri față de Mondialele din 2019, când a terminat pe locul 73. Următorul ei target este top 20, iar până în 2024 Ebru și-a propus să ajungă în top 10.
La Trofeo Princessa Sofia, a evoluat în premieră în prima flotă valorică
Aflată în cursa calificării pentru următoarea ediție a Jocurilor Olimpice, cea din 2024, de la Paris, Ebru a concurat, la Palma de Mallorca, și la o etapă de World Cup (Trofeo Princessa Sofia, prima egată majoră din acest an), întrecere la care s-a calificat şi a evoluat în premieră în prima flotă valorică (flota gold)!
„Pentru mine, o premieră, prima dată în Gold Fleet după calificări, mândră că am reușit să concurez cu cele mai bune fete din lume la acest moment, o experiență pe care vreau să o am mereu de-acum încolo! La final, locul 38 pentru mine la Trofeo Princessa Sofia, în Palma! În primele două zile de calificări cu vânt tare, între 20-30, chiar dacă m-am răsturnat în trei din cele patru curse, am reușit totuși să recuperez suficiente locuri cât să mă calific în flota de aur. Iar în finale, am avut și o zi cu vânt mai slab, dar și zile cu vânt tare, așa că, la final, am realizat că mai am mult de lucru la condiția fizică! Sunt mulțumită de ceva progrese la starturi, dar definitiv mai am de lucru atât la pregătire tactică, tehnică, cât și fizică, unde fetele de top și-au arătat experiența și pregătirea“, a menționat Ebru Bolat, la finele Trofeo Princessa Sofia.
Antrenament inedit înainte de Allianz Regatta
După această întrecere, pentru sportiva originară din Constanța a urmat o scurtă pauză, după care Ebru a revenit la antrenamente pentru următoarea mare regată, a doua întrecere de Cupă Mondială din 2022: Allianz Regatta, în Olanda, la Almere. Între timp, campioana a predat și ultimul proiect la facultate și era bucuroasă că poate să se concentreze doar pe sailing.
„Sunt în Weymouth, pentru primul bloc de antrenamente fără presiunea studiilor. Pot acum să mă concentrez intensiv pe toate tipurile de antrenament: fizic, tehnic, tactic și psihologic. Şi, deşi eu merg pe ILCA 6 - clasa olimpică de fete, am avut parte de un antrenament inedit, cu bărci ILCA 7- clasa olimpică pentru băieți. Săptămâna a început cu vânt mai slab și s-a terminat cu vânt tare. Mulțumesc băieților din British Sailing Team și antrenorului, Chris Gowers, că m-au primit la ultimul lor antrenament înainte de mondialele din Mexic. Multă baftă! Am experimentat un alt tip de antrenament, la care ai un handicap față de adversari - barca mea ILCA 6 este mai înceată decât cele ale băieților, așa că - și fizic, și mental - trebuia să trag de mine să mă țin cât mai aproape de ei, ca să rămân aproape de unde se desfășoară acțiunea. Uneori nu ești cea mai rapidă barcă, dar tot poți rămâne la bătaie, atâta timp cât continui să dai totul din tine până la capăt“, puncta Ebru Bolat înainte de Allianz Regatta.
„O să mă bucur de fiecare moment pe apă“
Tânăra abia aștepta să înceapă cursele din Olanda. „Am avut o săptămână de antrenament cu vânt tare, dar am reușit să-mi fac o idee despre condițiile de-aici. Abia aștept să înceapă cursele, unde pot să concurez printre cele mai bune fete din lume. O să mă bucur de fiecare moment pe apă și o să lupt încontinuu până la linia de sosire! Mulțumesc tuturor pentru sprijin și celor care au făcut această deplasare posibilă!“, preciza Ebru cu o zi înainte de Allianz Regatta World Cup.
Ultimele rezerve
După competiție, sportiva din Constanța a menționat că, deși lucrurile nu au mers așa cum și-ar fi dorit, a identificat punctele la care mai trebuie să lucreze. „Mulțumesc antrenorului meu, Jon Emmett, pentru că m-a împins să dau tot din mine până la final și să-mi găsesc ultimele rezerve ca să pot să zic că la sfârșit am dat absolut tot din mine. Nu am performat așa cum mi-ar fi plăcut și cum știu că pot, dar am identificat punctele la care trebuie să lucrez. Nu prea îmi convine că progresul se vede în timp... nu am eu foarte multă răbdare, dar am încredere că programul stabilit îmi va îndeplini obiectivele. Următoarea regată - Kieler Woche, în Germania! Mulțumesc încă o dată Comitetului Olimpic și Sportiv Român și Federației Române de Yachting pentru sprijinul acordat ca să pot să particip la acest eveniment!“, a fost mesajul lui Ebru.
„Am avut onoarea de a purta bib-ul galben“
Următoarea regată s-a desfășurat așadar în Germania, constănțeanca acumulând experiență, în urma evoluțiilor. „Am participat atât la cursele din prima săptămână - cea open, cât și la cele din a doua, cea Olimpică. Regata ILCA 6 Open a fost de antrenament pentru săptămâna Olimpică. M-am distrat un pic la regata Open, unde am început în forță și am avut onoarea de a purta bib-ul galben, cel de locul 1, a doua zi de curse. Am avut norocul că ziua a doua de curse să fie televizată și fiind în top, camerele de televiziune au filmat multe imagini cu mine în plină acțiune, cum îmi «muncesc» locurile 2 și 3. În a treia cursă, care nu a mai fost transmisă, am luat un al doilea yellow flag, și a trebuit să mă retrag. În ziua a treia, am așteptat vântul toată ziua și, până la urmă, am ieșit pe apă abia de la 18.00 la 21.00 și am avut două curse pe un traseu în care am avut vânt diferit, din mai multe direcții. Am făcut greșeli care m-au costat multe locuri. În ultima zi, am hotărât împreună cu antrenorul să iau o zi pauză, ca să reintru în forma pentru regata principală, săptămâna Olimpică. În săptămâna Olimpică, mi-a luat ceva timp să îmi găsesc ritmul și viteza printre fetele de top. Unele greșeli m-au costat multe locuri. Așa că nu pot să zic că sunt prea mulțumită de rezultat. Dar mă bucur că am făcut aceste greșeli și de experiența acumulată pentru că, prin ele, pot să progresez“, a spus Ebru Bolat.
PRECIZĂRI
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto: Facebook (Ebru Bolat)
Citește și:
Yachting
Constănțeanca Ebru Bolat se antrenează în Anglia cu Jon Emmett, tehnician cu o vastă experiență în campanii olimpice
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii