Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:32 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campioană la yachting Constănțeanca Ebru Bolat, salt de 44 de locuri față de Mondialele din 2019. Visul cel mare - Jocurile Olimpice!

ro

11 Dec, 2021 00:00 6581 Marime text
 

 
  • Ebru Bolat practică yachtingul de la vârsta de opt ani, iar, după evoluții de mare succes la nivel juvenil, acum concurează la senioare.
  • Evoluția acesteia de la Mondiale este cu atât mai mult de subliniat cu cât tânăra a concurat accidentată.
  • Următoarea țintă a campioanei din Constanța este top 20, iar până în 2024 Ebru și-a propus să ajungă în top 10.
 
Sportiva constănțeană Ebru Bolat a concurat la un nou Campionat Mondial la yachting și a reușit să-și îmbunătățească substanțial clasarea față de ediția din 2019. Tânăra de 22 de ani privește cu optimism cu viitor, și-a fixat noi ținte în carieră, iar țelul ei e de a concura la Jocurile Olimpice din 2024.
 
Ebru Bolat practică yachtingul de la vârsta de opt ani,  „cu extraordinar de multă pasiune şi bucurie“, după cum spune, iar, după evoluții de mare succes la nivel juvenil, acum concurează la senioare. La junioare, Ebru a câștigat pentru România două medalii de aur la Europene (clasele Optimist şi Zoom8) şi medalii de argint la Campionatul Mondial şi European (clasa Zoom8), dar s-a clasat de nenumărate ori pe podium și la alte concursuri internaționale. De câțiva ani, a trecut pe barca Laser Radial (acum redenumită ILCA6), iar Campionatul Mondial de ILCA6 s-a disputat la Mussanah, în Oman. Tânăra constănțeancă a încheiat concursul pe locul 29, un salt de 44 de locuri față de Mondialele din 2019, când a terminat pe locul 73. Următorul ei target este top 20, iar până în 2024 Ebru și-a propus să ajungă în top 10.
 
A stat pe apă până apunea soarele
 
„Am avut șase zile de concurs cu vânt slab, între 4-9 noduri. Au fost zile în care am avut trei, două, una sau nicio cursă, dar, până la final, organizatorii au reușit să dea 11 din cele 12 curse programate. Pentru că vântul termic se dezvoltă în Mussanah abia după-amiaza, am stat pe apă până apunea soarele. A fost interesant să ajungem înapoi la mal abia după apus, nu se întamplă frecvent asta la ambarcațiunile dinghy“, a menționat Ebru Bolat.
 
Și-a depășit temerile care o blocau
 
În ce privește cursele, aceasta a început cu multă încredere și cu un plan concret, dar undeva, la mijloc, s-a dezorientat: „M-am focusat probabil prea mult pe ce nu mergea bine, pe cum să evit greșelile, pe cum să nu mai acumulez puncte și asta m-a îndreptat de fapt în direcția greșită, pentru că mă focusam pe rezultat. Ai mei mi-au reamintit că drumul spre Olimpiadă este un proces, iar rezultatul este o consecință (pozitivă sau mai puțin pozitivă) și nu trebuie să fie focusul meu. Așa că am reușit să mă reconcentrez pe ce știu că pot să fac, pe punctele mele forte și, încet-încet, mi-am depășit temerile care mă blocau și am reintrat într-un ritm bun, am reînceput să câștig locuri în fața flotei, în loc să le pierd“.
 

Antrenamente alături de echipa națională britanică
 
Campioana din Constanța se declară bucuroasă că a avut șansa de a participa la acest concurs, că a putut să navige alături de cele mai bune sportive din lume, să țină pasul cu ele în câteva curse și chiar să le întreacă în altele.
 
„Pe viitor, obiectivul meu este să înmulțesc numărul de curse în care mă bat în față! Le mulțumesc mult tuturor care m-au susținut și ajutat să fac acestă deplasare. Multumesc mult Comitetului Olimpic și Sportiv Român, pentru că datorită suportului financiar oferit am putut participa la aceste Mondiale, Federației Române de Yachting, părinților mei, antrenorilor și întregii echipe din Gran Canaria. Mulțumesc tuturor celor care au donat atât în fundraiserul de pe Facebook, cât și prin sponsorizări private - așa am putut avea o velă nouă, echipamente performante să pot concura de la egal la egal cu celelalte sportive. De asemenea mulțumesc mult echipei naționale britanice, pentru că am putut să ne antrenăm împreună în octombrie și noiembrie în Weymouth“, a punctat Ebru Bolat.
 
Accidentată, se temea că nu va mai putea concura
 
Evoluția acesteia de la Mondiale este cu atât mai mult de subliniat cu cât tânăra a concurat accidentată, iar din acest punct de vedere a subliniat și ajutorul pe care l-a primit de la kinetoterapeutul Răzvan Dumitrică.

 
„Încă un mare mare mulțumesc special lui Răzvan Dumitrică, kinetoterapeutul meu extraordinar de la clinica Recover, cu care am lucrat în ultimul an. Mulțumesc pentru toată disponibilitatea și tot ajutorul oferit înainte și în timpul concursului, unde am putut concura accidentată. Răzvan m-a ajutat să pot concura, deși aveam o tendinită la glezna stângă. Uneori, lucrurile nu se întâmplă așa cum ne dorim: cu doar o săptămână înainte de concurs, glezna mea a început să cedeze ușor ușor, iar eu nu am reactionat, din păcate, la timp, chiar dacă mi-a dat suficiente semne că nu e OK. Astfel, durerea s-a agravat progresiv. Am ajuns chiar în punctul în care mă temeam că nu mai pot concura, că toate antrenamentele intense, cantonamentul, antrenamentele fizice și eforturile depuse să pot pleca spre Oman au fost în zadar. Dar, faptul că am știut că îl am pe Răzvan alături, chiar de la distanță, exercițiile date, planul de refacere de urmat înainte și după concurs ca glezna să-si poată reveni, m-au ajutat mult. Am stat cumințică doar în casă, am evitat cât se poate de mult să merg, să mă deplasez, deorece în cazul unei tendinite cea mai buna refacere este odihna“, a menționat Ebru.
 
„Abia aștept să revin și să navig cât mai în față!“
 
Știind și că prognoza pentru concurs era de vânt slab, campioana constănțeană a decis să participe, deorece, în aceste condiții, glezna nu era atăt de solicitată ca la vânt tare. „Îndată ce am ajuns acolo, am continuat tratamentul și, până când a început concursul, eram într-o formă bunicică, aproape fără dureri. Din păcate, pe parcursul concursului, durerea s-a întețit, iar acum șchiopătez. Dar am încredere că, dacă continui să am grijă, să mă concentrez pe recuperarea corectă, că voi trece cu bine și peste această accidentare. Mulțumesc, Răzvan, încă o dată pentru tot! Și mulțumesc mult pentru toate mesajele de încurajare! Abia aștept să revin și să navig cât mai în față!“, a mai spus Ebru Bolat.
 
Învingătoare la Weymouth
 
Înainte de Campionatul Mondial, aceasta participase și la un concurs la Weymouth (pentru sportivii britanici întrecerea având rol de calificare), iar constănțeanca a ocupat locul întâi! 
 
„Englezii au mai multe concursuri interne, unde se bat între ei ca să fie în echipa națională, iar cei mai buni care ajung în echipă sunt apoi trimiși la europene și mondiale. Iar, în funcție de rezultate, acolo selectează pe cel mai bun băiat / cea mai bună fată să reprezinte țara la Jocurile Olimpice. Am avut 77 de radiale la start, așa că au mulți sportivi care se bat pentru locurile limitate din echipa națională. Iar eu am reușit să iau locul 1! Yeeey! Sunt foarte fericită de rezultatul obținut. Chiar nu m-am așteptat să câștig sau să merg atât de bine. Căci pentru mine nu a fost un concurs așa de important ca pentru englezi. Așa că am abordat concursul ca o oportunitate perfectă de a lucra la punctele slabe pe care vreau să le îmbunătățesc pentru mondialele din Oman. Adica starturi și pupa. Și pot să zic că la amândouă am simțit un progres! M-am simțit foarte bine pe apă și nu pot să zic că nu m-am distrat atunci când îi întreceam pe adversari pe pupa, pentru că nu mi s-a mai întâmplat asta de mult. Iar, chiar dacă nu toate starturile au fost bune… majoritatea au fost și chiar văd un progres! Deci mă bucur mult că munca depusă dă roade și că sunt pe drumul cel bun. Iar rezultatul acesta mă motivează și mai mult ca să fiu cât mai sus la a doua cea mai mare competiție a anului (după Olimpiadă)“, spunea Ebru Bolat înainte de Campionatul Mondial.
 
Nu se dă bătută
 
Evoluând la senioare, campioana din Constanța se lovește, la 22 de ani, de o concurență deosebită, dar nu dezarmează și e foarte optimistă. „Acum concurez la senioare, unde sunt practic cele mai bune sportive din cele mai bune, din toate generaţiile, foste campioane europene, mondiale din generaţiile lor, concurenţa este foarte puternică. Dar nici eu nu mă dau bătută, aşa că şi ele vor trebui să ţină pasul cu mine curând. Pentru moment, e adevărat că au oarecum un avantaj față de mine, ele fiind deja pe această ambarcaţiune de vreo 10 ani sau mai mulţi, iar eu doar de trei ani. Şi remarc cum reacţiile lor în concurs sunt mai rapide şi iau poate chiar şi decizii mai bune în situaţii mai dificile datorită experienţei acumulate în timp. Aşa că planul meu este de a participa la cât mai multe concursuri şi a continua antrenamentele astfel încât să nu le mai las cu acest avantaj pe care îl au în prezent faţa de mine, de a căpăta şi eu experiența și a crea automatisme pentru o mai bună viteză în reacţii şi în decizii“, menționează campioana.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: Facebook (Ebru Bolat)

 
Citește și:
 
Ebru Bolat va fi premiată de UDTTMR
Fiica fostului director general de la „Ülker” i-a adus României primul titlu european la yachting (galerie foto + video)

 
Sportiva din Constanţa este şi dublă campioană europeană
Ebru Bolat, medalie de argint la Mondialele de yachting

 
Ebru Bolat, din Constanţa
„Simona Halep a yachtingului românesc“, vicecampioană europeană
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii