Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:00 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campioana României nu poate accesa banii de la Consiliul Judeţean „HCM Constanţa e într-o situaţie disperată“ (galerie foto)

ro

09 Aug, 2014 00:00 4997 Marime text


Reprezentanţi ai HCM Constanţa, ai Consiliului Judeţean şi ai handbalului constănţean şi doi jucători ai echipei, cărora li s-a adăugat Alexandru Dedu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, au susţinut, ieri, o conferinţă de presă, pentru a semnala momentul extrem de delicat pe care îl traversează campioana României. Oficialii constănţeni s-au plâns că, în urma deciziilor Curţii de Conturi a României, rămase definitive în instanţă, CJC nu mai poate finanţa clubul pe legea nr. 69/2000 (legea educaţiei fizice şi a sportului), ci doar pe legea nr. 350/2005 (privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general), însă nici măcar aşa fondurile alocate nu pot fi virate.

„În ianuarie 2014, CJC a alocat 4.000.000 de lei clubului, dar această sumă nu poate fi accesată. Sunt restanţe salariale foarte mari la jucători, care nu au mai luat niciun ban de patru luni. De asemenea, nu am mai plătit chiriile la unii dintre handbaliştii străini, existând riscul ca aceştia să părăsească echipa. Dacă, până pe 20 august, situaţia nu se rezolvă, HCM poate dispărea de pe harta handbalului românesc. Situaţia e disperată, numai la noi se poate întâmpla aşa ceva. E în pericol participarea în competiţiile interne şi internaţionale. Dacă nu vom evolua în competiţiile continentale, riscăm o amendă drastică din partea Federaţiei Europene, iar România ar pierde un loc în Liga Campionilor pentru cel puţin doi ani. Sunt de 14 ani manager, dar nu aş mai avea puterea să o iau de la început, în caz că HCM ar dispărea. Noroc că avem jucători deosebiţi, care au înţeles până acum situaţia, dar nu ştim cât vor mai rezista şi ei“, a declarat Nurhan Ali, directorul executiv al clubului constănţean.

În ce situaţie va propune Nurhan Ali desfiinţarea echipei



„Pentru prima dată în ultimii 12 ani, tragem un semnal de alarmă. Curtea de Conturi sau Ministerul de Finanţe trebuie să înţeleagă că în întreaga Europă, sportul e sprijinit de autorităţile locale. E ceva normal şi firesc. Consiliul Local Constanţa şi Consiliul Judeţean sunt principalii noştri susţinători. HCM foloseşte banii doar pentru performanţa sportivă. Durerea cea mai mare e că aceste blocări au venit (de la cineva care sunt convins că nu înţelege sportul) după un an 2013 care a fost cel mai bun al nostru. Pe plan intern, am realizat un nou event, iar în competiţiile internaţionale am participat în Final Four al Cupei EHF, performanţă realizată de o echipă din România după o pauză de 25 de ani. Curtea de Conturi să controleze cum s-au cheltuit banii, iar dacă un singur leu a avut altă destinaţie decât performanţa sportivă la HCM, eu voi propune desfiinţarea echipei. Pentru a intra pe un făgaş normal, ne trebuie, urgent, cel puţin 2.000.000 de lei“, a mai spus Nurhan Ali.

Participanţii la conferinţa de presă s-au înconjurat, în locaţia unde au dialogat cu ziariştii, cu 21 dintre trofeele cucerite de HCM, printre care nouă titluri de campioană naţională (ultimele şase - la rând), şase Cupe ale României şi trei Supercupe. Plus participările de succes în cupele europene.

Curtea de Conturi, Curtea de Apel şi Ministerul Finanţelor au îndepărtat CJC de Legea 69



Gabriel Diceanu, reprezentantul CJC în Consiliul Director al HCM, a spus că, în acest moment, situaţia e fără ieşire, clubul constănţean neputând accesa suma de 4.000.000 de lei existentă. Buba este legea prin care se poate face finanţarea. „Lucrurile sunt şi complicate, şi simple, în acelaşi timp. Două decizii succesive ale Curţii de Conturi, din 2012 şi 2013, fac referire la modul în care Consiliul Judeţean a finanţat echipa de handbal şi notifică CJC să sprijine financiar HCM pe legea 350. Consiliul a atacat în instanţă cele două decizii, iar în ianuarie, am primit o decizie definitivă şi irevocabilă de la Curtea de Apel Constanţa, prin care ni s-a spus că finanţarea se face numai pe legea 350. Aceasta nu e destinată însă sportului de performanţă şi cluburilor de drept privat, precum HCM. Face referire la orice fel de finanţări nerambursabile, nu este o lege care se referă la sport exclusiv. Spre exemplu, pe legea 350 se finanţează şi Sărbătoarea Recoltei. Sigur că şi evenimentele sportive independente, programele sportive şcolare sau sportul de masă pot accesa bani prin această lege. În acelaşi timp însă, în România există legea 69, legea finanţării sportului, care priveşte sportul de performanţă şi cluburile de drept privat, cum suntem noi. Primăria Constanţa dă bani la HCM pe legea 69 şi printr-un contract de finanţare, considerat legal de Curtea de Conturi. În schimb, finanţarea de către Consiliul Judeţean e considerată nelegală. De asemenea, un contrat de asociere a fost încheiat pe legea 69, pe 30 aprilie 2014, între clubul Dunărea Galaţi şi Primăria Galaţi. Funcţionează în statul român şi pe el s-au făcut plăţi. CJC a făcut o adresă către Ministerul Finanţelor, de unde am primit răspuns că putem finanţa doar pe legea 350. Legea 350 spune că din sumele alocate nu poţi să plăteşti salarii, iar toată lumea ştie că mare parte din bugetul HCM e destinat suportării salariilor. Mai mult decât atât, e greu de crezut că există cluburi în România care, dacă ţin contabilitatea corect, nu au datorii. Iar legea spune că nu poţi participa la accesarea acestor fonduri dacă ai datorii. Or, noi ne aflăm într-o situaţie fără ieşire. Nereuşind să facem plata pentru HCM, clubul a adunat datorii şi nu poate participa la accesare pe legea 350. Această situaţie te împinge să faci o fundaţie, să dai banii la ea, şi, de acolo, la cluburi. Dar de ce să faci aşa când e legea 69 în vigoare?“, a spus Diceanu.

În continuare, vor fi înaintate memorii către primul ministru, către ministrul Tineretului şi Sportului, către ministrul de Finanţe, către ministrul Justiţiei, către Curtea de Conturi şi către Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, sperându-se în rezolvarea urgentă a situaţiei. „Vrem să despărţim odată pentru totdeauna apele, între sportul de masă şi cluburile de performanţă. Credem că doar legea 69 poate sprijini sportul de performanţă. Legea 350 duce sportul românesc în integralitatea lui la amatorism. De când există, HCM a fost finanţat doar pe legea 69“, a mai spus Diceanu.

Medaliile şi rezultatele nu s-au născut cu sport de masă



Sosit la Constanţa pentru „cazul HCM“, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, este de părere că demersul clubului şi al Consiliului Judeţean este un „strigăt de atenţionare“. „Lucruri frumoase se pot dărâma ca un castel de nisip. În România, din 1970 încoace, medaliile şi rezultatele nu s-au născut cu sport de masă. Toţi sportivii au fost profesionişti. Sprijin întru totul acest demers. E o bizarerie. Există bani, dar nu pot fi folosiţi. Fac un apel către cei care pot îndrepta lucrurile. Principala cauză a acestor situaţii e că, în România, sportul nu e o prioritate“, a spus Dedu.

„În loc să sprijinim HCM, încercăm să-l îngropăm“




Preşedintele Asociaţiei Judeţene de Handbal Constanţa, Marius Puşcaşi, speră ca HCM, „un brand local şi naţional“, să nu aibă soarta clubului Oltchim Rm. Vâlcea. „Este un lucru inuman pentru viitorul handbalului constănţean ca micii sportivi să ajungă să nu mai aibă idoli şi modele. Unii copii au fost duşi de părinţi la cluburi din alte judeţe, pentru că nu mai au încredere că la Constanţa situaţia se va îndrepta. Am făcut eforturi pentru a descoperi copiii. Nu ni s-au dat explicaţii de la Curtea de Conturi. În loc să sprijinim HCM, încercăm să-l îngropăm“, a arătat Puşcaşi.

Lui Laurenţiu Toma nu-i pare rău că n-a plecat de la echipă




Jucătorii de la HCM spun că încearcă să treacă peste problemele salariale şi se pregătesc, în continuare, într-o atmosferă bună. „Suntem o familie şi ne ţine în putere speranţa că într-o zi va fi bine. Unii s-ar putea însă să nu mai reziste, în special cei din ţară şi străinii. De vreo două luni, ne tot spunem să mai aşteptăm o săptămână. Mi-e teamă totuşi să nu plece jucătorii şi să ne trezim cu un HCM de opt inşi. Să nu uităm că în curând avem Supercupa cu Ştiinţa Bacău. Nu regret că nu am dat curs ofertelor pe care le-am avut în trecut, alegând să rămân la HCM. Banii nu îşi au valoarea. Şi dacă nu voi fi plătit nici în iarnă sau şi vară, eu tot nu plec, deşi aş putea rămâne fără echipă câteva luni“,  a declarat căpitanul Laurenţiu Toma. „De neînţeles cum la alte cluburi din ţară se poate face finanţare pe legea 69, iar la noi, nu. Sperăm că se vor găsi soluţii, dar nu peste o lună, două, ci imediat. Noi nu avem nicio putere. Doar ne antrenăm. Se sperăm că ce nu ne omoară ne va întări“, a spus şi un alt handbalist de bază de la HCM, George Buricea.         
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • constantean 09 Aug, 2014 12:17 pai frate acelasi lucru este valabil si pentru echipa de fete Neptun, si pentru echipa feminina de volei Tomis 2004, si pentru echipa de baschet Farul, pe care aceleasi autoritati locale le-au ingropat ca sa nu mai existe concurenta pentru echipele de casa HCM si VCM...acum culegeti ce-ati semanat...nu se poate merge la infinit cu pentru unii muma si pentru altii ciuma...de ce nu v-ati strofocat la fel de mult cand echipa de volei feminin, care chiar avusese rezultate MARI chiar si in Europa, a fost practic demolata de marii nostri conducatori sportivi ? ...sau achiar si acum cand o echipa de traditie (nu aparuta peste noapte ca acest HCM) cum este cea de handbal fete este lasata sa moara, fafa ca nimeni sa organizeze conferinte de presa si ds incerce sa o ajute macar pe jumatate de cum se agita pentru echipa CJC/CLC..se aude, dle. Dedu ?...asa incat, chiar daca imi pare rau pentru sportul constantean, ceea ce se intampla acum este rezultatul magariilor prin care banii au fost dirijati "cu dedicatie" .asa conducatori, asa echipe...