Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:36 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campioanele Bianca și Lavinia Picturile unei gimnaste constănțene, premiate în SUA și Japonia (galerie foto)

ro

01 Feb, 2014 00:00 6949 Marime text
Lotul național de gimnastică aerobică (senioare) al României a mai sorbit două guri de apă proaspătă din izvorul de talente de la Constanța. Multiplele campioane de junioare Bianca Maria Gorgovan și Lavinia Ioana Panaete sunt cele mai noi nestemate de la CS Farul care fac pasul către prima reprezentativă.

Multiple campioane naționale și europene, medaliate la întrecerile continentale și clasate pe locul patru la Mondiale, în întrecerile de junioare, cele două gimnaste devin majore în acest an, iar echipa de senioare a României le-a primit cu brațele deschise. Bianca și Lavinia trec pline de bucurie într-o altă etapă a carierei. Au făcut pasul la care au sperat de mici, atunci când s-au apucat de gimnastică. Bianca, de pildă, a început sportul la cinci ani. Era la grădiniță, iar mai multe fetițe, colege de-ale sale, făceau gimnastică ritmică la Clubul Sportiv Școlar nr. 1 din Constanța. A fost încântată și a mers și ea. Părinții o duseseră și la înot, dar și la dansuri și la un cerc de muzică, însă Biancăi i-a plăcut cel mai mult la gimnastică. „Făceam mai multe lucruri la început, până să mă axez pe acest sport”, își amintește tânăra campioană. Prima sa antrenoare a fost Vasilica Râșniță, apoi a lucrat cu Magda Rusu. Bianca a făcut cinci ani de gimnastică ritmică, timp în care a cucerit două medalii de aur (la panglică și pe echipe), la Campionatul Național Școlar de la Piatra Neamț, și una de bronz (la ansamblu), la Campionatul Național de la București, care a fost și ultimul ei concurs. De ce a trecut de la ritmică la aerobică? „Îmi propusesem un obiectiv: să mă calific la Cupa României și în acel an nu am reușit. Știam de gimnastica aerobică, îmi plăcea, așa că am hotărât să continui în acest domeniu, în speranța că voi corespunde mai bine aici”, povestește sportiva, care a fost preluată la gimnastică aerobică, la vârsta de zece ani, de antrenoarea Cristiana Spânu.

La Cupa Latină, i s-a oprit muzica în timpul exercițiului

„Atât Lavinia, cât şi Bianca sunt fete ambițioase, cuminți și muncitoare. Pe lângă performanțele sportive, au rezultate foarte bune și la învățătură. Beneficiază de sprijinul total al familiilor. Părinții se ocupă de ele și se implică mult”, arată Cristiana Spânu, care o are elevă și pe sora mai mică a Biancăi, Ioana. Aceasta a trecut în primul an de juniorat și activează la CSS1. „E la fel de bună ca Bianca”, spune antrenoarea. Mama surorilor Gorgovan este secretar la Universitatea „Ovidius”, iar tatăl lor lucrează în Port, ca șef mecanic la remorcaj maritim. „Mi s-a deschis un cu totul alt orizont, iar cooptarea la lotul național de senioare înseamnă pentru mine o responsabilitate foarte mare, dar și o bucurie că pot face parte dintr-o echipă atât de bună pe plan european și mondial. Ca senioară, îmi propun să progresez cât mai mult, să obțin medalii și să-i fac pe părinți și pe antrenori să fie mândri de mine”, punctează sportiva, care este de două săptămâni la București, în pregătire cu lotul național. De la concursurile disputate în străinătate, Bianca Gorgovan a rămas cu amintiri deosebite din Franța, de la Campionatul European, și din Portugalia, unde s-a disputat Cupa Latină. De asemenea, „deși nu am concurat, ci am fost doar în cantonament, și în Japonia mi-a plăcut foarte mult. A fost o experienţă unică”. Din Portugalia are și o întâmplare nostimă. „La început, a fost o sperietură, dar mai târziu mi s-a părut chiar amuzant. Mi s-a oprit muzica la jumătatea exercițiului. Eram mică și nu știam ce să fac, așa că am continuat pe ritmul bătăilor din palme ale spectatorilor și ale sportivilor din sală”, râde Bianca. Acasă, sportiva are amenajat, pe trei rafturi, un sector în care sunt expuse diplomele și medaliile cucerite până acum. În privința succesului, Bianca spune că acesta este dat de „munca grea, dedicația și determinarea”, dar și că „succesul este înălțimea la care ricoșezi după ce te izbești de podea”.    

A cântat și la chitară

Elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanța, tânăra Gorgovan a participat la multe olimpiade de limba română. Iar ca elevă la școală a fost la concursurile de fizică, engleză sau germană, obținând multe premii doi și trei pe județ. A avut o perioadă în care mergea și la cercul de pictură, iar apoi a cântat o vreme la chitară, însă, din pricina lipsei timpului, a trebuit să renunțe la aceste activități, care au rămas la nivel de hobby-uri. De mult timp, pe primul plan a trecut gimnastica aerobică. Totodată, îi place foarte mult să meargă la ski și să facă snowboarding.

Sprijin de peste mări și țări

Lavinia Panaete a intrat pe poarta CSS1 Constanța la vârsta de șapte ani și jumătate și a început antrenamentele de gimnastică ritmică cu aceeași profesoară Vasilica Râșniță. A stat însă puțin la acest sport, neapucând să concureze. După un an, a fost îndrumată către gimnastica aerobică, apreciindu-se atunci că simpatica fetiță este mai potrivită pentru această ramură. Iar cine a dat acest verdict nu s-a înșelat. Sub bagheta Cristianei Spânu, Lavinia a urcat constant în ierarhii, iar acum i s-au deschis și porțile echipei naționale de senioare. Deocamdată, se pregătește la Constanța, urmând a activa propriu-zis la lot din vara acestui an. „Sunt mândră că am fost inclusă în echipa națională mare. La Campionatul Mondial din luna iunie, din Mexic, nu voi participa, dar la Jocurile Sportive Neolimpice din 2015 sper că voi concura și că voi urca pe podium. Întrecerea care mi-a plăcut cel mai mult până acum a fost Campionatul European din Franța. Locul de desfășurare a fost inspirat ales, iar atmosfera din timpul întrecerii și galeria m-au impresionat și ele”, spune Lavinia, care este singura sportivă a familiei Panaete. Mai are o soră, mai mare, Corina, însă ea nu face sport. A terminat două facultăți și se află la București. Lavinia încă nu s-a hotărât ce facultate va urma după încheierea liceului (acum este elevă în clasa a XI-a la „Ovidius”), dar înclină să nu urmeze „Educația Fizică”. Gimnasta o are alături, concurs de concurs, emoționată și cu pumnii strânși, și pe mama sa. Tatăl, care este navigator, nu prea are când să o însoțească la întreceri, dar Lavinia simte, de peste mări și țări, sprijinul său moral.


„Totul ține de inspirația de moment”

În timpul liber, Laviniei îi place să se recreeze, să se plimbe, să meargă la patinoar și la film. Și, nu în ultimul rând, să picteze. „Nu am o temă anume, totul ține de inspirația de moment”, arată campioana. Când era mai mică, făcea parte din cercul de pictură de la Palatul Copiilor Constanța și a participat cu lucrări de-ale sale la concursuri și expoziții, două dintre ele desfășurate în SUA și Japonia! Competiția din America, „International Youth Art Exchange”, a avut loc în anul 2005, la New York, iar gimnasta, pe atunci în vârstă de doar opt ani, a obținut diploma de participare. Cu aceeași distincție au fost recompensate compozițiile sale care au ajuns în Țara Soarelui-Răsare. Tot în 2005, a obținut premiul doi la expoziția „Pentru un mediu curat”, care a avut loc la Constanța, pe 5 iunie, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului. Un an mai târziu, lucrările Laviniei au fost apreciate cu premiul special la Concursul Național de Pictură „Muzica Sferelor”, de la Lugoj, desfășurat pe 10 martie.  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Corina 01 Feb, 2014 00:30 Fetele incercuite nu sunt cele doua despre care este scris articolul. Este vorba de Alina Radu (stanga) si Andreea Scainteie (dreapta).