Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:53 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campionatul European de 24 de Ore de Alergare Prin ce a trecut Bogdan Ofiţeru, încercând să doboare recordul mondial (galerie foto)

ro

31 May, 2018 00:00 3627 Marime text
Atletul constănţean Bogdan Ofiţeru a luat startul în Campionatul European de 24 de Ore de Alergare, de la Timişoara, cu un obiectiv precis: să doboare recordul mondial, care e de 303 kilometri şi 600 de metri, parcurşi în intervalul de o zi.
 
Concurenţii au trebuit să alerge timp de 24 de ore, pe teren plat, încercând să parcurgă o distanţă cât mai mare. Campionatul a fost unul istovitor, atleţii şi atletele depăşindu-şi limitele. În ciuda unui val de căldură care i-a lovit pe alergători la miezul zilei, Bogdan Ofiţeru a fost în timpul pe care şi-l propusese pentru record mondial peste trei ore, însă mai multe probleme medicale i-au încurcat planurile. A încercat din răsputeri să treacă peste ele, dar nu a reuşit. Nu era omeneşte posibil. A fost nevoit să se oprească, dar, chiar şi aşa, nu a plecat de la locul de alergare, rămânând pentru o ultimă tură, a doua zi, astfel încât să încheie campionatul şi să nu fie înregistrat ca abandon.
 

Ca în saună

 
Component al lotului naţional al României la aceste Europene, Bogdan (31 de ani), cunoscut pentru participările sale la întreceri care sfidează limitele rezistenţei corpului uman, s-a aflat la Timişoara la doar a doua sa cursă de alergare de 24 de ore pe teren plat. Prima fusese în Franţa, la Sait Fons, unde ieşise învingător şi obţinuse calificarea pentru campionatul de la Timişoara, care s-a disputat în condiţii extreme. „Toate au mers bine până la vreo două ore şi ceva, când a venit un mare val de căldură. A fost ca în saună. În trei minute, s-a pus rău de tot. Am început să turnăm apă pe noi, pe lângă faptul că am băut şi foarte multă. Era extrem de cald. Turul avea 1.200 şi ceva de metri. Turnam apă pe noi, iar după 300 de metri, eram uscaţi, flutura maioul la umeri. Pe la 15 şi ceva a şi plouat, cu tunete şi fulgere, după care a ieşit soarele şi a început să ardă în continuare. Nu asta a fost însă problema cea mai mare, pentru că, la un moment dat, căldura a trecut, dar eu, neavând unghiile la degetele de la picioare (n.r. unghiile îi căzuseră de la un concurs anterior), carnea s-a udat, s-a înmuiat şi m-au bătut foarte tare adidaşii“, povesteşte Bogdan Ofiţeru.
 

„Coapsa era terminată“

 
Ca într-un lanţ, această problemă a dus la alta, care avea să afecteze decisiv evoluţia lui Bogdan la întrecerea continentală şi, momentan, visul său de a doborî recordul mondial. „Voinţa mea puternică de a-mi îndeplini obiectivul m-a făcut să ignor problema de la degete, dar am călcat deficitar. Am bătut în coapsa stângă, de sus, pentru că virajul a fost mereu pe stânga. Astfel că, la un moment dat, mi s-a contractat coapsa stângă. Am ajuns la punctul medical, la masaj. Aceasta se petrecea la şase ore de la start. După 20 de minute de masaj, cei de acolo au reuşit să-mi detensioneze coapsa şi am reintrat în concurs, luând-o de la capăt. A doua oară când am ajuns la medici deja m-au băgat la un aparat cu gheaţă. Am stat 40 de minute la a doua oprire. M-au pus însă din nou cât de cât pe picioare şi iar am plecat. La un moment dat, am lăsat-o mai uşor, că deja nu mai puteam călca. Am zis că deja pierd o grămadă de timp la punctul medical. Într-un final, când am ajuns din nou la corpul medical, deja coapsa se umflase şi ardea. Mi-au spus nu mai are rost să alerg, că mă pot alege cu ruptură musculară. Când m-am ridicat de la ei de pe targă, a treia oară, nu mai puteam să calc cum trebuie. Cu toate că-mi schimbasem adidaşii şi şosetele. Coapsa era terminată însă, zvâcnea. Băieţii de la lot au zis că nu au văzut în viaţa lor aşa ceva“, descrie prin ce a trecut la aceste Europene atletul constănţean, care, pe lângă picior, s-a confruntat cu probleme şi la muşchii abdominali.
 

A parcurs un kilometru în 19 minute

 
În aceste condiţii, după aproape 11 ore, Bogdan nu a mai alergat, însă a mai dus o tură, a doua zi, pentru a încheia campionatul. „Vremea a pus probleme în general la toată lumea. Ca peste tot însă, au existat şi eroi, câştigătorii. Problema mea a fost că nu m-a mai lăsat piciorul. După ce m-am oprit, a trebuit să stau acolo toată noaptea, întrucât, a doua zi dimineaţă, a trebuit să închid cursa, să nu fiu declarat abandon. Aşa se întâmpla dacă plecai de la cursă. Dimineaţa, ultimul kilometru cred că l-am făcut în 19 minute. Călcam cu mare greutate. E îmbucurător că am terminat toţi cursa, n-am avut abandon în echipa României“, mai spune Bogdan Ofiţeru, care a fost înregistrat în timpul cursei cu un total de 112,71 km, clasându-se pe locul 89.
 

„Să stau de pomană e ca şi cum i-ai lua aerul cuiva“

 
Când a revenit la Constanţa, lui Bogdan i se părea că e frig, faţă de Timişoara! „M-am dus la mare să bag picioarele în apă, că erau umflate. Mi s-a părut că era foarte frig, unde nici nu dormisem de 48 de ore, am venit cu trenul. «Ce frig este aici şi prin ce saună am trecut acolo!», îmi spuneam. Ajuns acasă, am dormit 11 ore. Acum refacerea şi să vedem ce urmează, văd că piciorul e mai bine. Sper să-mi revin. Totuşi, durerea se lasă pe gambă, coboară. Săptămâna aceasta nu fac absolut nimic. Să vedem cum va fi de luni, când sper să o iau de la capăt cu pregătirea. Am avut o grămadă de nervi la cursă, că voiam de fug şi nu mai puteam. Eram ca cel de la puşcărie, săracul, vrea şi el să iasă, să facă, dar nu are voie. Îmi pare rău că n-am reuşit mai mult, însă nu s-a putut. Acum nu mă simt confortabil că nu pot face nimic. Să stau de pomană e ca şi cum i-ai lua aerul cuiva, împiedicându-l să respire. Piciorul nu s-a învineţit, singurul avantaj a fost că nu am continuat şi nu am făcut ruptură. Cred că, dacă eram singur, nu mă opream şi mă rupeam definitiv. Toată durerea din lumea nu o băgam în seamă. Am avut noroc cu cei din corpul medical, chiar le-am mulţumit. S-au mirat şi ei de dorinţa mea arzătoare de a alerga în continuare, în condiţiile în care nu iau medicamente şi susţinătoare de efort“, a mai spus Bogdan.
 
Sursa foto: Facebook
 
Citeşte şi:

 
Interviu online cu atletul Bogdan Ofiţeru. Despre istovitoarele ultramaratoane „Cursa în sine e o aventură. E ca un drog, un rău necesar“​

De la Legiunea Străină, la expediţia din Himalaya La Campionatul European, Bogdan Ofiţeru va alerga 24 de ore, încercând să doboare recordul mondial (galerie foto)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii