Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:37 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce spun Octavian Belu şi Mariana Bitang Constanţa este în grafic în proiectul naţional „Ţară, ţară, vrem campioane!“ (galerie foto+video)

ro

25 May, 2016 00:00 5283 Marime text
 

Micile gimnaste din cadrul proiectului naţional „Ţară, ţară, vrem campioane!“ sunt testate, zilele acestea, la Constanţa, la „Cupa OMV Petrom“, a doua verificare în condiţii de concurs a sportivelor de la startul programului, acum doi ani
 
La competiţia care a început ieri, în Sala Sporturilor, şi se desfăşoară şi astăzi, participă 167 de mici sportive, de la 12 cluburi din ţară, dintre care nu lipsesc reprezentantele Constanţei. La competiţie sunt prezenţi şi antrenorii de legendă ai gimnasticii româneşti, Octavian Belu şi Mariana Bitang, care le supervizează pe fetiţe, dar şi Adrian Stoica, preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică. Ieri s-au desfăşurat trei serii de concurs şi tot atâtea vor avea loc şi astăzi, pe două nivele de pregătire: începătoare şi avansate. 

În cadrul acestei competiţii, gimnastelor li se testează abilităţile dobândite de la începutul programului de pregătire, în 2014, şi până în prezent. Programul „Ţară, ţară vrem campioane!“ are ca obiectiv crearea unei baze de selecţie pentru gimnastica feminină şi revigorarea acesteia. Copiii selecţionaţi se antrenează în cadrul cluburilor sportive din Bucureşti (Steaua, Dinamo, CSS2), Deva, Oneşti, Timişoara, Constanţa, Focşani, Arad, Bârlad şi Galaţi.

Camelia Voinea i-a predat ştafeta fiicei sale

Belu şi Bitang se declară mulţumiţi de progresul înregistrat de gimnaste.
 

„Sunt foarte fericită să văd că fetiţele care au pornit la drum cu nici doi ani în urmă au deja un bagaj de cunoştinţe tehnice care le permit să execute un exerciţiu la fiecare aparat. Sunt deja copile care-ţi sar în ochi, cu calităţi de excepţie. Să dea Dumnezeu să crească în continuare! Sunt foarte mulţumită după prima serie de concurs, dar mai avem atâtea!“, a declarat Mariana Bitang. Aceasta a remarcat şi gimnastele de la Constanţa. „Am mari pretenţii de la Constanţa şi cred că şi dumneavoastră. Aici e un centru de tradiţie. Aveţi campioane olimpice, Cătălina Ponor, Simona Amânar, Dana Sofronie şi nu numai, e Camelia Voinea, pe care, în această după-amiază (n.r. ieri), o veţi vedea predându-i ştafeta fiicei ei, un copil foarte bun. Constanţa este în grafic şi cu siguranţă se va număra printre echipele de top din proiect“, a mai spus Mariana Bitang.

 
Coordonatorul local al proiectului este antrenorul Cătălin Meran, secondat de Mirela Szemerjai şi de Dana Sofronie. La Constanţa, cu ocazia concursului, este prezentă şi o altă fostă mare campioană, Gina Gogean, care face parte din colectivul tehnic al centrului de la Deva al proiectului, dar fetiţele sunt susţinute şi de Andreea Răducan, Corina Ungureanu şi Anamaria Tămârjan.    

La gimnastică, rezultatele nu apar de azi pe mâine

 

„Mugurii acestui proiect se văd. Prima serie din acest al doilea concurs din cariera fetiţelor dovedeşte că s-a muncit în aceşti doi ani. Copilele au progresat şi deja se evidenţiază anumite vârfuri. De acum înainte, câteva fetiţe vor trebui să aibă un alt program şi o altă etapizare a pregătirii. Pentru că, aşa cum se întâmplă în sportul de performanţă, unele progresează mai repede, altele mai încet. Ideea este că cele care dovedesc calităţi deosebite pentru acest sport trebuie dirijate şi monitorizate de o manieră care să ducă la performanţe vizibile şi înregistrate mai repede decât marea masă a gimnastelor pe care le-aţi văzut în sală. Proiectul s-a extins, nu sunt numai cluburile cu care am pornit la drum, Steaua, Dinamo, Constanţa, Oneşti, Timişoara şi Deva. Am primit în program şi sportive de la Arad sau Bârlad, copile care s-au dovedit capabile să ţină pasul cu celelalte, dar şi antrenori care au dorinţă să participe la acest proiect. Ideea de la care a pornit acest program se dovedeşte viabilă. Antrenorii sunt mobilizaţi să participe la acest proiect, fiind şi stimulaţi financiar. Copiii îşi doresc să intre în program mai mulţi decât putem noi să ducem. Şi cu ajutorul cluburilor la care sunt aceşti copii, am reuşit să facem o infrastructură care să ducă la performanţă. Copiii au toate condiţiile să se pregătească: sală, aparate, antrenori, şcoală şi tot ce le este necesar. Am dori acest nivel vizibil şi la celelalte cluburi. Sponsorul s-a dovedit răbdător, întrucât gimnastica nu e un sport la care rezultatele apar de azi pe mâine. Începi la şase ani şi aştepţi vreo zece ani să vezi dacă ai valoare, atunci când eşti şi în competiţiile de obiectiv“, a spus şi Octavian Belu. 


JO 2014, obiectiv cu bătaie lungă

Ieri, concursul s-a desfăşurat la două serii de începătoare 2 şi la o serie de avansate 1. Astăzi, au fost programate tot trei serii: de la ora 10.15 şi 14.00 - începătoare 1, de la ora 18.05 - avansate 2. „Sperăm ca mare parte din aceşti copii să ajungă la loturile naţionale. Obiectivul cel mai îndepărtat pentru fiecare dintre ele sunt Jocurile Olimpice din 2024, unde să sperăm că România va avea mai multe gimnaste din care să selecţioneze ce este mai bun, în aşa fel încât să nu ne mai aflăm în situaţia disperată în care ne-am găsit de foarte multe ori în ultima vreme, aceea de a selecţiona cinci sau şase din şapte, pentru că altele nu erau ori, dacă erau, se confruntau cu probleme de sănătate“, a mai declarat Octavian Belu.

Categoria începători 2 a fost dominată de Amalia Ghigoarţă, care a câştigat cu echipa (CSS1 Timişoara), la individual compus şi toate cele patru aparate. La echipe, pe podium au mai urcat CS Dinamo şi CSS1 Constanţa.

La celălalt nivel, Sabrina Maneca, fetiţa Cameliei Voinea (campioană mondială cu echipa în 1987, în prezent antrenoare la CS Farul Constanţa) a luat locul întâi la individual compus şi la paralele, bârnă şi sol, la sărituri impunându-se Erika Leonida (CSA Steaua Bucureşti).    

Copii frumoşi şi bine pregătiţi

Şi Adrian Stoica subliniază programul „Ţară, ţară, vrem campioane!“.„Fără doar şi poate, sunt destul de mulţi copii frumoşi şi bine instruiţi. N-aş vrea să evaluez nominal, întrucât suntem doar la începutul concursului, dar, cu certitudine, va fi posibil să găsim copii buni pentru perspectivă. Acest proiect poate reprezenta parte din viitorul gimnasticii româneşti. Nu este singurul program în derulare, sunt şi alte cluburi neincluse în proiect. Am reuşit să beneficiem de susţinere financiară“, a arătat preşedintele FRG.

„Cătălina Ponor îşi doreşte foarte mult participarea olimpică“

Adrian Stoica spune că nu e uşor de ales gimnasta pe care o va trimite România la Jocurile Olimpice de la Rio în concursul individual (tricolorele necalificându-se în concursul pe echipe, după mulţi ani de prezenţă neîntreruptă la competiţia supremă). „În ce priveşte echipa feminină, suntem într-o situaţie puţin întâlnită, în sensul de a avea foarte multe indisponibilităţi. La Jocurile Olimpice avem două gimnaste cu potenţialul de a se clasa pe locuri fruntaşe, Larisa Iordache şi Cătălina Ponor. O a treia nu se apropie de valoarea celor două. În acest moment, Cătălina este sănătoasă şi extrem de motivată. Să dea Dumnezeu să o ţină aşa! Îşi doreşte foarte mult această participare olimpică. Larisa va reveni în pregătire în cursul săptămânii viitoare şi va avea timp să spună cam pe unde se află în această pregătire. Nu-i uşor de făcut alegerea. Va trebui mult pragmatism şi mai puţin sentimentalism, verificări şi participări internaţionale, dacă vom avea unde. Vom vedea. Însă este evident că alegerea va fi între cele două“, a precizat Adrian Stoica.

„Eram priviţi bizar când vorbeam de momente dramatice“  

Octavian Belu este de părere că, deşi a trecut printr-un moment de cumpănă, gimnastica românească poate depăşi acest obstacol, dacă va dovedi că a învăţat ceva din cele întâmplate în 2015 şi 2016. „Eu nu discut despre necalificarea echipei la JO, nu mai sunt în activitate, practic, de anul trecut, din mai. Cei care sunt în fenomen, în interior, Federaţia, Ministerul Tineretului şi Sportului, toţi cei care au participat, participă şi vor participa la proiectele pentru Mondiale şi Jocurile Olimpice, ei să găsească soluţia. Eu am făcut cât am putut şi până când am putut. Acum privesc înainte cu acest proiect, cât mă mai ţin puterile. Nu privesc în urmă. Pot să spun însă cu mâna pe inimă, ca un om care am stat ceva timp în interiorul fenomenului, că România merită o altă poziţie şi o altă soartă. Eu sunt convins însă că cei de la Deva, antrenori foarte buni, care vor prelua răspunderea la nivel de senioare, începând de anul viitor, vor face treabă şi vor restarta gimnastica românească. Celelalte probleme ţin de organizare.
 

Eu cred că, în ciuda acelui moment de cumpănă, gimnastica românească are din interior puterea să-l depăşească şi să privească spre viitor. Totul va ţine însă de modul în care am învăţat ceva din cele petrecute în 2015 şi 2016. Rămân la părerea că nu am luat măsuri la timp, atât timp cât eu, Mariana Bitang, dar şi alţii am tras semnale de alarmă de prin 2000. Chiar eram priviţi puţin bizar, că noi vorbeam de astfel de momente dramatice când eram pe locul întâi pe podium şi luam patru medalii olimpice la Atena. Dar de atunci se vedea că numărul de sportive din care să selecţionezi se subţiază tot mai mult“, a punctat Octavian Belu.

Sursa foto: ZIUA de Constanţa   




Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii