„Cei mai nedreptăţiţi bugetari“ Ieri, membrii Sindicatului Naţional Sport şi Tineret au protestat la Guvern. Acţiune şi la Constanţa
„Cei mai nedreptăţiţi bugetari“: Ieri, membrii Sindicatului Naţional Sport şi Tineret au protestat laSindicatul Naţional Sport şi Tineret (SNST), afiliat la Federaţia Publisind şi Blocul Naţional Sindical, structura majoritară şi reprezentativă, totalizând 2.000 de membri din 3.500 de salariaţi, a organizat ieri un miting de protest la Ministerul Tineretului şi Sportului, urmat de un marş spre Guvern. Mitingul a fost intitulat al „celor mai nedreptăţiţi bugetari - cei din sport şi tineret”.
Şi grupul sindical de la Constanţa, format din angajaţi ai Direcţiei judeţene pentru Sport şi Tineret şi ai altor unităţi, a îmbrăţişat mişcarea de protest de ieri. Unii membri SNST au mers la Bucureşti, iar ceilalţi au participat, pe plan local, la o grevă de avertisment de două ore, la sediul instituţiilor. În calendarul de acţiuni al SNST miercuri, 8 august, este prevăzută greva generală, toată activitatea din Sport şi Tineret urmând a înceta, până la soluţionarea revendicărilor.
Membrii SNST se confruntă cu multe probleme:
„1. în cadrul subordonatelor MTS sunt salarii diferite pentru funcţii similare; solicităm egalizarea salariilor la nivelul maxim aflat în plată pentru funcţii similar.
2. lipsa de personal şi supraîncărcarea cu sarcini a angajaţilor existenţi; administratorul este şi mecanic, şi fochist, şi instalator, şi şofer etc; cumulul de funcţii este dus la extrem, fără beneficii salariale, dar cu toată răspunderea presupusă de gama integrală de atribuţii.
3. MTS este imun la orice propunere de corectare a situaţiei salariaţilor şi respinge dialogul constructiv; puţinele întâlniri se produc cu greu şi fără finalizare concretă.
4. 70% dintre salariaţi au venituri de 1.300 de lei net fără diferenţiere în funcţie de studii, funcţii, răspundere sau complexitatea muncii.
5. funcţiile specifice (medic, asistent medical, kinetoterapeut, psiholog, maseur, şofer, recepţioner, cameriste, profesor - antrenor) sunt încadrate incorect şi neunitar; marea majoritate a salariilor sunt aproape de minimul brut pe economie.
6. nu se acordă sporul / gradaţia de vechime; sunt plătiţi la fel şi angajaţii cu 1 an, şi cei cu 35 de ani vechime; deşi există hotărâri judecătoreşti care spun că gradaţia de vechime se acordă la salariul de baza minim brut şi nu este inclus în acesta, MTS refuză aplicarea acordarea gradaţiei de vechime.
7. există situaţii de inechitate salarială în care noul angajat are salariu mai mare decât cel cu vechime.
8. nu este plătită munca în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătoare legală şi nici munca suplimentară.
9. pontajele nu reflectă situaţia reală, iar MTS refuză să intervină în această problemă; dacă s-ar efectua pontarea corectă, conform Codului muncii, ar fi evidenţiate sute de mii de ore suplimentare prestate anual.
10. nu se mai acordă sporul de 25% pentru antrenorii care au sportivi la lotul naţional.
11. începând cu 1 ianuarie 2018, antrenorilor cu sportivi la lotul naţional le-au scăzut veniturile.
12. în MTS, în afara salariului de bază, nu se acordă niciun spor prevăzut de lege.
13. nu se aplică noul regulament de sporuri pentru condiţii de muncă la nivelul MTS şi al unităţilor subordonate, din motive bugetare; MTS nu confirmă solicitarea fondurilor necesare la rectificarea bugetară;
14. MTS impune o salarizare inechitabilă în federaţiile sportive naţionale, respectiv salariul minim pe economie, fără diferenţiere după funcţie, studii, vechime etc.
15. nu se acordă voucherele de vacanţă în toate structurile subordonate MTS, iar impozitarea a fost realizată neunitar“.
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp