Cel mai bun an Constănţeanul Alexandru Cascatău, primul pilot român clasat pe podium la cursa de 24 de ore de la Zolder (galerie foto + video)
Cel mai bun an: Constănţeanul Alexandru Cascatău, primul pilot român clasat pe podium la cursa de 24 de ore
26 Nov, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
3389
Marime text
În urma celui mai de succes an competiţional de până acum, pilotul constănţean Alexandru Cascatău a reuşit să îşi treacă în cont un titlu în Romanian Endurance Series, precum şi podiumuri în cursele internaţionale, la Spa-Francorchamps precum şi în cursa de 24 de ore de la Zolder, se arată într-un comunicat remis de agenţia West Competition Racing Promotion.
Conform sursei citate, constănţeanul în vârstă de 27 de ani încheie sezonul 2019 cu cele mai bune rezultate din cariera sa de pilot de curse şi speră să continue parcursul ascendent şi în noul deceniu. Alexandru a început sezonul internaţional tot cu echipa olandeză BMW Team Van der Horst, cu care a reuşit să îşi asigure poziţia a treia la clasă în campionatul belgian de anduranţă - Belcar Endurance Championship - în 2018. De data aceasta debutul a venit în Campionatul European 24H Series, în cursa de 12 ore de la Spa-Francorchamps. Echipa s-a prezentat pe circuitul de Formula 1 din Ardeni cu o maşină mai puternică decât în anul precedent - un BMW E90 330i de categorie A3. Românul a făcut echipă cu Bjorn Vinken (BEL), Mauro Mercuri (ITA) şi Steven Dewulf (BEL).
Aclimatizarea în Campionatul European a fost bună
Însă problemele tehnice apărute deja din calificări au ţinut echipajul departe de un podium, iar echipa a fost nevoită să piardă patru ore de cursă. Defecţiunile apărute au impus folosirea maşinii de rezervă, de o specificaţie mai lentă. Astfel, un loc cinci la sfârşitul celor 12 ore a fost rezultatul maxim posibil, potenţialul nefiind realizat, însă aclimatizarea în Campionatul European a fost bună şi lipsită de incidente pe pistă.
Serie impresionantă de pole position-uri
„Progresul s-a materializat în primă fază prin trecerea la o clasă superioară în Belcar, unde Alexandru a bătut palma cu cei de la VGL Racing pentru a pilota prototipul Saker RapX, împreună cu Kata Bozo (Ungaria) şi Joel Uylenbroeck (Belgia). A urmat o serie impresionantă de pole position-uri, unde românul a reuşit să fie cel mai rapid pilot din calificări în toate cursele la care a participat“, se arată în comunicat.
Loc secund la Spa-Francorchamps
Alexandru Cascatău şi-a demonstrat superioritatea mai ales pe ploaie la Zolder, în a doua cursă a anului, ce a fost ţinută în acelaşi weekend cu campionatul german de turisme (DTM). Fiind aflat la prima cursă în condiţii furtunoase la Zolder, acesta a urcat până pe locul al optulea la general, într-o maşină din clasa 5, amestecându-se printre categoriile cu maşini net superioare. Problemele de fiabilitate au compromis însă progresul echipajului cu numărul 12, Saker-ul RapX cedând de două ori din postura de lider distanţat al întrecerii. Un loc secund la Spa-Francorchamps, a demonstrat abilitatea românului, căci a venit din nou în urma unor probleme tehnice, ce au trebuit menajate. A fost încă un podium obţinut de Alex pe cel mai faimos circuit al Belgiei, unde a şi învins în 2018.
Primul titlu din carieră în Romanian Endurance Series
Pe plan intern, constănţeanul s-a aliniat la start alături de Ciprian Petrăreanu cu o Honda Civic Type-R în Romanian Endurance Series - seria autohtonă de anduranţă având anul acesta etape programate la Bucureşti, dar şi pe circuitul nou de lângă Târgu Mureş - Transilvania Motor Ring. Participând la patru etape şi opt curse în total (fiecare etapă având programate două curse a câte o oră fiecare), Cascatău a menţinut un record imbatabil de pole position-uri şi victorii - adunând maximul posibil - patru pole-uri, respectiv opt victorii, la clasa A2. Campionatul a fost adjudecat astfel cu o etapă îninte de final, Alexandru savurând primul titlul din carieră.
La bordul unei Norma M20 FC
Surpriza anului a venit odată cu etapa de 24 de ore de la Zolder. Deşi participarea la cursă era în dubiu, echipa elveţiană T2 Racing i-a oferit lui Alex oportunitatea de a concura la clasa supremă a campionatului Belcar, cea de prototipuri, la bordul unei Norma M20 FC. Echipa a înscris două astfel de maşini, echipajul cu numărul 67 fiind format din Alex Cascatău, Stephan Britzinger, Mike Fenzl, Marc Weber şi Dirk Vleugels.
Confirmarea vitezei pure a lui Alex
Fără a avea oportunitatea de a testa materialul de concurs în prealabil, Alex a impresionat încă de la primele minute la bordul portotipului. A reuşit să fie cel mai rapid pilot din echipaj, iar în antrenamentele de noapte un timp rapid pe tur i-a adus locul al doilea în clasament, la mică distanţă de rivalii cu experienţă în astfel de prototipuri. Plecând de pe poziţia a şasea, Alex a preluat comenzile Normei pe la miezul nopţii, după trei accidente ale coechipierilor. Cu maşina avariată a reuşit să înregistreze al doilea cel mai rapid tur pe parcursul celor 24 de ore şi să urce constant în clasament. Duelul din orele dimineţii cu Frederic Vervisch, pilot de uzină Audi, a fost confirmarea vitezei pure a lui Alex, care a reuşit să ţină pasul cu piloţi profesionişti, renumiţi pe plan internaţional. În cele din urmă primul podium al unui pilot român la cursa de 24 de ore de la Zolder a venit odată cu locul al treilea pe care constănţeanul a reuşit sa şi-l adjudece, în ciuda problemelor avute de către coechipierii săi în cursă.
Va lua parte la selecţia pentru o bursă în Ginetta Supercup
Țelul pentru anul următor va fi rămânerea în clasa de prototipuri şi concentrarea tuturor eforturilor pe parcursul internaţional. Anul competiţional va începe la finele lunii ianuarie, când Alex va lua parte la selecţia pentru o bursă în Ginetta Supercup, în Marea Britanie, se mai arată în comunicatul West Competition Racing Promotion.
Credit foto: AB Images / Ivan Tarantsov Photography / Tino Jacobs Photography / Racing Pixels
Video:
Citeşte şi:
Alexandru Cascatău, din Constanţa, primul pilot român care ia startul în cursa automobilistică de 24 de ore de la Zolder
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii