Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:31 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cinci medalii la Campionatul Mondial și 11 echipaje calificate la Jocurile Olimpice 2024. Record pentru canotajul românesc! (GALERIE FOTO)

ro

11 Sep, 2023 10:13 1496 Marime text
 
 
 
Federația Română de Canotaj încheie Campionatele Mondiale de Canotaj 2023, de la Belgrad, cu o performanță fără precedent: 11 echipaje s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

România a participat la această ediție a Campionatului Mondial cu 13 echipaje compuse din 34 de sportivi și a câștigat cinci medalii: două de aur, una de argint și două de bronz.

Țara noastră ocupă astfel locul 4 mondial în clasamentul general pe medalii, după Olanda, Marea Britanie și Italia, dar înaintea Elveției, Irlandei, Ucrainei, Germaniei și Australiei.

Echipajele care au obținut calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 sunt: dublu vâsle feminin (W2x), dublu rame feminin (W2-), patru rame feminin (W4-), dublu vâsle feminin categorie ușoară (LW2x), patru vâsle feminin (W4x), dublu vâsle masculin (M2x), dublu rame masculin (M2-), patru rame masculin (M4-), patru vâsle masculin (M4x), 8+1 feminin (W8+) și 8+1 masculin (M8+).

Prima medalie de aur pentru România la Campionatele Mondiale de la Belgrad a fost câștigată în proba de dublu vâsle feminin (W2x). Supranumite „sportivele de aur ale României”, Simona Radiș și Ancuța Bodnar au făcut spectacol în finala de duminică, impunându-se detașat în fața echipajelor din Lituania și Statele Unite ale Americii, încheind cursa finală cu un timp de 06:46.94.

A doua medalie de aur a fost câștigată în proba de 8+1 feminin (W8+), proba regină a canotajului, de echipajul compus din Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel, Mădălina Bereș, Maria Tivodariu, Amalia Bereș, Magdalena Rusu, Adriana Adam, Iuliana Buhuș și Ștefania Petreanu. Sportivele noastre au avut o cursă cu un finish extraordinar și, cu un timp de 06:01.28, s-au impus în fața echipajelor din Statele Unite și Australia.


Medalia de argint a fost câștigată de echipajul de patru rame feminin (W4-), compus din Mădălina Bereș, Maria Tivodariu, Amalia Bereș și Magdalena Rusu. Cursa finală din cadrul Campionatelor Mondiale a fost una extrem de strânsă, iar sportivele noastre au urcat pe podium alături de echipajele din Olanda și Marea Britanie.

Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel, componentele bărcii de dublu rame feminin (W2-), au luat bronzul și au urcat pe podium alături de echipajele din Olanda și Australia.

Tot o medalie de bronz a câștigat si echipajul de dublu vâsle feminin categorie ușoară (LW2x), compus din Ionela Cozmiuc și Mariana Dumitru, la Campionatele Mondiale 2023. Sportivele au urcat pe podium alături de echipajele din Marea Britanie și Statele Unite, după ce au încheiat cursa finală cu timpul de 07:23.70.

Pe locul 4 s-au clasat Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan în finala probei de dublu rame masculin (M2-). Sportivii au încheiat cursa cu un timp de 06:56.89, cu puțin peste 2 secunde după echipajul din Irlanda, clasat pe locul 3.

Locul 4 și pentru echipajul de 8+1 masculin (M8+). Într-o finală extrem de strânsă, sportivii Sergiu Bejan, Marius Cozmiuc, Ștefan Berariu, Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Florin Lehaci, Bogdan Baitoc, Alexandru Danciu și Adrian Munteanu au terminat cursa la distanță de sub 1 secundă de locul 3.


Sportivele din echipajul de patru vâsle feminin (W4x), Emanuela Ciotău, Andrada Moroșanu, Cristina Druga și Patricia Cireș s-au clasat pe locul 6. Pe aceeași poziție s-a clasat și Gianina van Groningen în proba de schif simplu feminin categorie ușoară (LW1x), un rezultat bun obținut în prima ei competiție importantă după revenirea în activitatea competițională.

Locul 1 în Finala B l-au ocupat echipajele de patru rame masculin (M4-), Ștefan Berariu, Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc și Florin Lehaci, patru vâsle masculin (M4x), Mihai Chiruță, Sebastian Cornea, Ioan Prundeanu și Florian Marian Enache, și dublu vâsle masculin (M2x), Ciprian Tudosă și Florin Arteni. Astfel, ei ocupă locul 7 în clasamentul general.

Ioana Moroșan a concurat în Finala C a probei de schif simplu feminin (W1x) și s-a clasat pe locul 6, ceea ce înseamnă că ocupă poziția 18 în clasamentul general.

„Sunt extrem de mândră de sportivii noștri și de faptul că avem calificate, pentru prima dată în istoria canotajului, 11 bărci la Jocurile Olimpice. Calificarea cât mai multor bărci pentru JO de la Paris  a fost obiectivul principal, iar sportivii, prin performanțele lor extraordinare, au reușit să îl îndeplinească cu succes.

Îi felicit pentru cele cinci medalii câștigate și pentru faptul că evoluează de la un an la altul, demonstrând că România este o forță în canotajul mondial.
Sunt extrem de mândră de ei și le mulțumesc pentru seriozitatea și determinarea cu care luptă pentru a-și îndeplini visele. Acești sportivi sunt, cu toții, modele de urmat pentru copii și tineri!

Mulțumirile mele merg către antrenori și către cluburile de care aparțin, echipei medicale și întreg staff-ului Federației Române de Canotaj. Doresc totodată să mulțumesc partenerilor Federației Române de Canotaj pentru că susțin sportul de performanță. Mulțumesc părinților dar și susținătorilor prezenți la Belgrad în tribune, acolo unde s-a văzut peste tot tricolorul românesc”, a declarat Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport.


Citește și:

Constanța, pe podium la Campionatul Mondial de canotaj. România a cucerit șase medalii (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii