Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:17 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine e Cristian Bărbulescu, noul antrenor al CSU Neptun „Nu mă aşteptam să se mai gândească cineva la mine“ (galerie foto)

ro

23 Oct, 2015 00:00 10742 Marime text

După despărţirea de tehnicianul Florin Cazan, echipa feminină de handbal s-a orientat pentru postul de principal către Cristian Bărbulescu. Pentru stagiunea în curs a Diviziei A, formaţia şi-a propus clasarea pe unul dintre locurile 5-8.

Silviu Băiceanu
, directorul CSU Neptun Constanţa, a prezentat ieri componenţa lotului de handbal feminin, staff-ul tehnic, obiectivele echipei şi proiectul „Constanţa, un judeţ al handbalului“. Lotul cuprinde 15 handbaliste, născute între anii 1993 şi 1997, majoritatea din Constanţa. Echipa e condusă de pe banca tehnică de antrenorii Cristian Bărbulescu şi Ionuţ Puşcaşu, iar Valentin Enache este kinetoterapeut.
 
Născut în anul 1961, Cristian Bărbulescu este un fost handbalist, care, la Constanţa, a fost coleg, printre alţii, şi cu Aihan Omer, actualul selecţioner al echipei naţionale. Noul principal de la CSU Neptun a promovat în prima ligă cu fosta HCM Constanţa, la finele unui sezon în care l-a avut coleg de echipă pe Silviu Băiceanu. „Eu aveam 36 de ani, iar el era proaspăt campion de juniori“, îşi aminteşte Bărbulescu. „A fost un mentor pentru mine, jucam pe aceeaşi poziţie cu el“, spune şi Băiceanu. Bărbulescu evolua pivot şi a activat şi la Minaur Baia Mare, iar cu Steaua şi Dinamo a fost în cantonament, dar nu a fost şi transferat. Ulterior, a jucat şi în Danemarca. „După ce formaţia constănţeană a promovat, peste un an am primit propunerea de la Ion Crăciun, un alt fost coleg, să luăm echipa. Am activat trei luni cu dânsul, după care am plecat în Turcia, unde am avut un contract. Am fost o scurtă perioadă şi la Năvodari, cu Osman Iuxel, unde era o chestie bună, dar, din varii motive, nu ne-a ieşit“, a declarat Bărbulescu.

Ca antrenor, nu are palmares

Noul principal al CSU Neptun a spus că, în calitate de antrenor, nu se poate mândri cu un palmares. De asemenea, până să ajungă la echipă nu cunoştea jucătoarele şi nu ştie nimic despre adversarele din campionat. „Sunt la început. Am fost surprins foarte mult când am primit telefonul de la club. Chiar nu mă aşteptam să se mai gândească cineva la mine. Surprinderea a trecut însă repede. Suntem încă în proces de cunoaştere şi de relaţionare (echipă tehnică - fete), iar procesul decurge bine. Nu le-am cunoscut pe jucătoare până când am venit la echipă, dar sunt încântat de ce am văzut. Fetele sunt dornice de performanţă. Avem posibilităţi. Acum, la muncă! Sperăm ca, prin pregătire şi dăruire, să avem şi rezultate. Am ceva de dovedit şi, alături de fete, voi dovedi. Climatul îmi place“, a arătat Bărbulescu.

Ajutat de Ionuţ Puşcaşu

„Discuţia pentru postul de antrenor a durat 30 de secunde. Când i-am propus acest post, am văzut în ochii lui o sclipire. Mi-am dat seama că e persoana potrivită, pentru că îşi doreşte foarte mult“, a spus Silviu Băiceanu. Cristian Bărbulescu va fi ajutat pe banca tehnică de un alt fost handbalist, Ionuţ Puşcaşu. „E o experienţă nouă pentru mine, dar extrem de plăcută. Când am fost solicitat, nu am stat pe gânduri. Dacă vom fi o familie, putem reuşi lucruri frumoase la CSU Neptun“, a spus Puşcaşu.

Deocamdată, Bărbulescu e voluntar

După ce a promovat un examen, Silviu Băiceanu a fost numit director la CSU Neptun în ianuarie 2014, prin ordin de ministru. „Fac ceea ce mi-am dorit. Nu e uşor, dar e o provocare pentru mine“, a arătat fostul pivot, care a jucat în ţară la HCM Constanţa, Steaua şi Poli Timişoara, iar în străinătate, în Germania şi în Israel. Băiceanu are în palmares nouă titluri de campion naţional (două la juniori, şapte la seniori), patru Cupe ale României şi a jucat peste zece sezoane în cupele europene. CSU Neptun e o structură sportivă de drept public, având personalitate juridică şi fiind înfiinţată ca instituţie publică în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. În acest moment, Cristian Bărbulescu este doar voluntar, urmând a susţine concurs pentru ocuparea postului de antrenor.

Evoluează în fieful viceliderei

În clasament, CSU Neptun se află pe locul opt (din 11 echipe), cu trei puncte, realizând prima victorie în etapa trecută (când a debutat Bărbulescu), după ce echipa pierduse restul de patru partide susţinute. În etapa a şaptea, constănţencele vor întâlni în deplasare vicelidera, CSU Danubius Galaţi, care are 15 puncte, câştigând toate cele cinci meciuri disputate. Meciul se joacă sâmbătă, 24 octombrie, de la ora 12.30. „Danubius este una dintre echipele foarte bune ale acestei serii, care stă bine financiar şi are ca obiectiv promovarea. Formaţia e antrenată de fostul jucător al Stelei Valeriu Costea. Nu mergem însă la Galaţi ca să facem act de prezenţă, ci să ne batem şi, de ce nu, să încercăm să câştigăm. Ne-am propus să obţinem victoria în fiecare confruntare“, a arătat Ionuţ Puşcaşu.

Din 15 jucătoare, 12 sunt constănţence

Lotul CSU Neptun este format din 15 tinere jucătoare, care au vârste între 18 şi 22 de ani, 12 dintre ele fiind constănţence: Roxana Rusu (anul naşterii - 1995, Constanţa), Teodora Constantin (1997, Constanţa), Andra Sandu (1997, Constanţa), Mariana Filip (1995, Constanţa), Lorelay Andreea Maghyari (1996, Galaţi), Corina Bălănică (1994, Constanţa), Oana Ştefania Frânc (1997, Constanţa), Georgiana Ciuică (1993, Constanţa), Denisa Bari (1994, Constanţa), Bianca Căldare (1997, Constanţa), Carmen Iordache (1997, Constanţa), Andreea Iordache (1997, Constanţa), Adriana Muşat (1997, Constanţa), Anca Birton (1994, Bucureşti) şi Andreea Ciucanu (1996, Galaţi).

Obiectivul din acest sezon

„Nu e uşor să creezi de la zero o echipă. Suntem cu toţii tineri, iar pe parcurs s-au făcut şi greşeli, dar învăţăm din ele. Pentru acest sezon, obiectivul e clasarea pe unul dintre locurile 5-8, dorindu-ne să creăm un nucleu de jucătoare, pe cât posibil din zona Constanţei, cu care, în doi - trei ani, să putem face pasul în prima ligă. Marea majoritate a fetelor provin de la CSS1 Constanţa, iar şapte dintre ele sunt încă junioare. Sperăm ca pe parcurs să continuăm evoluţia de la ultimul meci, pe care l-am câştigat. Fetele au fost puţin bulversate de schimbările care au avut loc în ultima perioadă“, a arătat Băiceanu. În acest an, activitatea de performanţă e susţinută cu bani de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, bugetul atingând suma de aproximativ 500.000 de lei.

Mariana Tudora - „ Am încredere în copiii Constanţei“

„Este pentru prima dată în judeţul Constanţa când cluburile de seniori îşi îndreaptă atenţia către pepiniera locală. Nu numai CSU Neptun este în această situaţie, şi HC Farul, şi Dobrogea Sud au început să se orienteze către juniori, ceea ce, pentru mine, e viitorul. Costurile cu un jucător crescut la Constanţa sunt mult mai mici decât cele cu sportivi aduşi de afară. De la Ionela Gâlcă încoace nu mai avem un reprezentant al nostru în loturile naţionale de seniori. Am însă încredere în copiii Constanţei. Înainte, era o adevărată concurenţă la terminarea junioratului cu privire la cine să promoveze la echipele de seniori. Plusul cel mai mare e că aceşti copii ai comunităţii au în sfârşit oportunitatea de a demonstra că şi ei au valoare“, a arătat Mariana Tudora, reprezentant al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa şi antrenoare de handbal.

Buget redus la proiectul „Constanţa, un judeţ al handbalului“

Ordonanţa 58/2014, prin care s-a modificat Legea 69 (Legea Sportului), dă posibilitatea şi unui club sportiv de drept public să acceseze fonduri nerambursabile pe Legea 350. CSU Neptun a depus la Consiliul Judeţean Constanţa proiectul „Constanţa, un judeţ al handbalului“, care a fost aprobat şi se află în desfăşurare. „Proiectul, care a început în iunie, se adresează sportului de masă. Banii nu se pot folosi pentru activitatea de performanţă a clubului. Sunt şapte centre judeţene de handbal feminin, pentru selecţie: Constanţa - 3, Cumpăna, Murfatlar, Medgidia şi Năvodari. Printre alte obiective, proiectul îşi propune atragerea copiilor către exerciţiu fizic, în special handbal, şi lărgirea în acest mod a bazei de selecţie. Fiecare centru are câte două grupe de copii şi efectuează câte trei antrenamente pe săptămână. La sfârşitul fiecărei luni, se organizează o competiţie, următoarea fiind pe 29 octombrie, la Cumpăna. Bugetul a fost undeva la 700.000 de lei, dar nu se vor cheltui atâţia bani, probabil jumătate din această sumă. Iniţial, a fost gândită o anumită structură, după care costurile au fost reduse şi am făcut o notificare către CJC, prin care am anunţat reducerea sumei totale“, a explicat Silviu Băiceanu.

Handbalista care a murit la Clinceni a jucat şi la CSU Neptun

CSU Neptun a organizat, ieri, o conferinţă de presă, iar în debutul întâlnirii cu ziariştii, Silviu Băiceanu a solicitat celor prezenţi să se ţină un moment de reculegere în memoria handbalistei Andreea Nica, portarul formaţiei Unirea Slobozia, care şi-a pierdut viaţa într-un tragic accident petrecut pe aerodromul Clinceni, în timpul unei sărituri cu paraşuta. Andreea Nica avea 27 de ani când a murit. Sportiva a evoluat pentru o perioadă scurtă şi la CSU Neptun, jucând un meci în sezonul 2013/2014.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii