Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:12 30 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța Contractul de finanțare pentru realizarea stadionului „Gheorghe Hagi“ a fost semnat (GALERIE FOTO)

ro

30 Sep, 2024 16:17 434 Marime text


Premierul României, Marcel Ciolacu, a participat astăzi, 30 septembrie 2024, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a contractelor de finanțare pentru realizarea stadioanelor „Gheorghe Hagi” și „Nicolae Dobrin”, precum și a unui patinoar artificial, informează Guvernul României.

Cele trei obiective de infrastructură sportivă au o valoare totală de peste un miliard de lei și sunt finanțate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții (CNI).

„Aceste investiții subliniază angajamentul ferm al Guvernului pe care îl conduc de a sprijini dezvoltarea infrastructurii sportive și a sportului de masă. Noile baze sportive vor reprezenta locul din care se va putea construi din nou excelența sportivă în România.  La nivelul Guvernului vom continua să investim în sport și în infrastructura sportivă, dar vom veni și cu programe pentru promovarea unui stil de viață sănătos pentru toți tinerii din România”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, potrivit sursei citate.

„Cele trei obiective de investiții vizează dezvoltarea, modernizarea și alinierea infrastructurii sportive la standarde europene, cu impact major asupra locuitorilor, sportivilor și suporterilor cluburilor din Constanța, Pitești și Sfântu Gheorghe, dar nu numai! Sportul înseamnă sănătate, disciplină și echilibru, iar noi încurajăm practicarea sportului și performanța! Astfel, Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții, sprijină infrastructura sportivă în toate regiunile României și în toate ramurile sportive”, a declarat ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veștea.


Prima investiție vizează construirea stadionului „Gheorghe Hagi” în Municipiul Constanța, județul Constanța, care va avea o capacitate de 18.000 locuri, o suprafață desfășurată de circa 64.000 mp, va cuprinde  un teren de antrenament pentru fotbal și atletism (pista cu 6 culoare) cu o tribună de circa 1.000 locuri, o clădire de vestiare pentru antrenament și amenajări exterioare. Valoarea contractului depășește 490 de milioane lei și are o durată de proiectare și execuție de 28 de luni.

Stadioanele „Gheorghe Hagi“ și „Nicolae Dobrin“ vor fi realizate pentru asigurarea cerințelor de clasificare UEFA 4.

”Stadionul Gheorghe Hagi din Constanța reprezintă un reper extrem de important și un tribut pentru numărul 10 al Naționalei României din Generația de Aur, care continuă să facă performanță și ca antrenor”, a subliniat ministrul Veștea.

Sursa foto: Facebook (Vergil Chițac)
La ceremonia de semnare a contractelor de finanțare pentru cele trei obiective de investiții sportive au participat, alături de premierul Marcel Ciolacu și ministrul Dezvoltării Adrian Veștea, vicepremierul Marian Neacșu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, președintele Companiei Naționale de Investiții, Manuela Pătrașcoiu, consilierul onorific al premierului Gheorghe Popescu, Gheorghe Hagi, Kelemen Hunor, membru al Parlamentului României, primarul municipiului Pitești Cristian Gentea, primarul municipiului Constanța, Virgil Chițac, primarul orașului Sfântul Gheorghe, Árpád-András Antal, reprezentanții firmelor de construcții care au semnat contractele de realizare a investițiilor.

Vă mulțumesc tuturor – legende ale sportului românesc, constructori români, primari și oficiali ai CNI, domnule Kelemen Hunor, că sunteți astăzi aici la acest moment cu adevărat istoric pentru infrastructura sportivă din România.

Semnarea contractelor pentru construirea noilor stadioane din Pitești și Constanța, dar și a unui patinoar modern la Sfântul Gheorghe reprezintă investiții majore nu doar pentru comunitățile locale, ci și pentru întreaga țară.

Investiția totală de peste 235 de milioane de euro subliniază angajamentul ferm al Guvernului pe care îl conduc de a sprijini dezvoltarea infrastructurii sportive și a sportului de masă.

Aceste noi baze sportive nu vor fi doar simple construcții, ci vor reprezenta locul din care se va putea construi din nou excelența sportivă în România.


Adevărul este că în ultimii ani performanțele sportive s-au datorat, în principal, sacrificiului personal al sportivilor și mai puțin unei strategii bine puse la punct a statului în domeniul sportiv.

Ne place tuturor să ne mândrim cu performanțele echipelor de club, ale echipei naționale sau cu rezultatele sportivilor noștri la olimpiadă, dar pentru ca acestea să nu mai fie doar o întâmplare fericită trebuie să investim serios și aplicat în sport.

Iar din punctul meu de vedere, aceste investiții trebuie să aibă două componente: infrastructura sportivă și dezvoltarea echipelor de copii și juniori.

De aceea, profit de prezența domnului Gheorghe Hagi pentru a spune că unul dintre modelele de succes pe care dorim să îl replicăm este cel al Academiei de Fotbal de la Constanța. Am anunțat deja că ne propunem să extindem acest model de excelență și în alte zone ale țării. Guvernul va investi în academiile de fotbal, dublând fiecare leu cheltuit de FRF sau investiții private cu un leu din partea Guvernului.

Doamnelor și domnilor,

Atunci când vine vorba despre sport, nu trebuie să ținem cont de culoarea politică. Vorbim astăzi de trei investiții care merg în trei localități conduse de primari de la PSD, PNL și UDMR. Faptul că Guvernul sprijină aceste proiecte demonstrează clar că atunci când vine vorba de dezvoltarea capacității sportive a țării noastre, politica trece pe plan secund. Prioritatea noastră este să investim în viitorul sportului românesc cu imparțialitate și devotament.

Doresc să mulțumesc în mod special marilor sportivi prezenți aici, Elisabeta Lipă, Gheorghe Hagi și Gică Popescu, pentru exemplul și inspirația pe care o oferă tinerilor sportivi. De asemenea, mulțumesc constructorilor români care au demonstrat că au capacitatea de a face infrastructură de calitate.

În final, vă asigur că acest Guvern va continua să investească în sport și în infrastructura sportivă, dar va veni și cu programe pentru promovarea unui stil de viață sănătos pentru toți tinerii din România, a menționat premierul Marcel Ciolacu.

Din anul 2002 și până în prezent, CNI a finalizat:
 
- 1.441 de săli de sport (inclusiv Sala Polivalentă Pitești, Sala Polivalentă Oradea, Sala Polivalentă Botoșani, Sala Polivalentă Craiova și Sala Polivalentă Piatra Neamț);
 
- 47 de bazine de înot (inclusiv Complexul Olimpic de Natație de la Otopeni, Bazinul olimpic de la Dinamo, Bazinele de polo de la Clubul Sportiv Steaua și de la Clubul Sportiv Rapid);
 
- 6 stadioane (Stadionul Ion Oblemenco de la Craiova, Stadionul Municipal Târgu Jiu, Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, Stadionul Steaua, Stadionul Giulești ”Valentin Stănescu” și Stadionul Municipiul Turnu Măgurele).
 
În perioada 2022-2024, au fost recepționate:
 
• 210 săli de sport în valoare de peste 1,8 miliarde de lei;
 
• 49 complexuri sportive în valoare de peste 454 milioane de lei;
 
• 16 bazine de înot în valoare de peste 244 milioane de lei.
 
Obiective de investiții în derulare în perioada 2022-2024:
 
• 223 săli de sport în valoare de peste 2,4 miliarde de lei;
 
• 119 complexuri sportive în valoare de peste 1,33 miliarde de lei;
 
• 42 bazine de înot în valoare de peste 866 milioane de lei.
 
Am semnat contractul de execuție a lucrărilor de la noul stadion Farul. Urmează construirea propriu-zisă a noului complex sportiv. Abia aștept să îl văd finalizat, plin și gălăgios!
 
Provocarea birocratică și a blocajelor de tot felul este obstacolul cel mai greu de trecut în orice investiție de mare anvergură. Mă bucur că am reușit să o depășim cu bine.
 
Mulțumesc Guvernului României și domnului ministru al Dezvoltării, Adrian Veștea, pentru sprijin. De asemenea, mulțumesc Gică Hagi și Gică Popescu pentru tot ce faceți. Constanța vă este recunoscătoare.
 
Să auzim de bine!, a postat pe Facebook primarul Vergil Chițac. 

 

Sursa foto galerie: Facebook (Vergil Chițac)

Citește și:


Hagi
„Stadionul e al Constanței, nu se face pentru mine. Îmi vine să râd. Chiar așa?“ (VIDEO)

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii