Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:45 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța. Demolare stadion „Gheorghe Hagi“ „Proiectoarele istorice“. Nocturna s-a stins, dar „amintirile vor rămâne vii în inimile noastre“​

ro

27 Jul, 2023 18:00 3642 Marime text

 
  • Instalația de nocturnă a stadionului de la Constanța a fost inaugurată în anul 1970, ulterior, în 1999, cunoscând lucrări de modernizare.

Lucrările de demolare a construcțiilor de la complexul stadion „Gheorghe Hagi“ din Constanța (pentru a se construi, apoi, pe același amplasament, o nouă arenă, ultramodernă) au început luni, 10 iulie, cu ocazia evenimentului „Arena de 10“, la care au fost prezente numeroase oficialități locale și naționale, din sport și din administrație, sportivi, antrenori și conducători de cluburi sportive.
 
Pe șantierul existent acum la baza sportivă din strada Primăverii, se execută lucrări de desființare construcții existente de pe amplasamentul „Complexului Stadion «Gheorghe Hagi»“ (str. Primăverii nr. 2-11), data finalizării lucrărilor fiind 11 noiembrie 2023. După demolare, Primăria Constanța va preda terenul liber de sarcini către Compania Națională de Investiții (CNI). Proiectul noului complex sportiv este realizat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin CNI și UAT Constanța și are valoarea de 379.000.000 lei fără TVA, fiind cofinanțat de la bugetul local în cuantum de 48.000.000 lei fără TVA pentru lucrări de construcții și 5.000.000 lei fără TVA pentru asigurarea de utilități. Noul stadion din Constanța va beneficia de funcțiunile și suprafețele necesare încadrării în categoria IV UEFA. 
 
Stadionul, inaugurat în 1954
 
Construcția vechii arenei a început în anii 1950, sub conducerea arhitectului Ioan Pușchilă, stadionul fiind inaugurat pe 23 august 1954, cu ocazia meciului amical Locomotiva PCA Constanţa - Dinamo Oraşul Stalin, câştigat cu 3-2 de oaspeţi, în faţa unei asistenţe record de 30.000 de spectatori. În anii 1970, stadionul a fost supus unui proces de modernizare, prin suplimentarea capacității arenei, ultima data, înainte de demolare, aceasta având 15.500 locuri. De asemenea, în 1970 a fost inaugurată instalația de nocturnă, care a cunoscut apoi, în 1999, lucrări de modernizare, fiind adusă la parametri conform normelor UEFA și FIFA, pentru transmisiuni interne și internaționale, inclusiv prin satelit.
 
Sentimente amestecate
 
Vechiul stadion din Constanța a fost martorul multor momente memorabile din istoria Farului. Pe arenă s-au format generații întregi de fotbaliști, iar pe lângă aceștia și-au legat viața și destinele de monumentala arenă și alte persoane, antrenori, conducători, membri în staff-urile clubului, angajați, suporteri și microbiști. Astfel că demolarea bătrânii arene amestecă în rândul suflării fotbalistice „alb-albastre“ sentimente de bucurie - pentru ridicarea unui nou stadion, ultra-modern -, dar și de nostalgie și aduceri aminte.    
 
„Îi încurajăm să-și amintească cu drag“

 
Joi, 27 iulie 2023, pe adresa de mail a redacției noastre a sosit un mesaj în care este adusă în discuție nocturna stadionului, „elemente semnificative în istoria noastră locală“, care „au strălucit și au luminat evenimentele noastre locale“. 
 
„Dragă echipă ZIUA de Constanța,
 
Aș dori să vă aduc la cunoștință un anunț important cu privire la fostul Stadion Farul Constanța.
 
Proiectoarele istorice de la fostul stadion, care, odată, au fost cele mai puternice proiectoare de lumină din România, urmează să fie demolate în zilele următoare.
 

Deși aceste proiectoare au servit ca elemente semnificative în istoria noastră locală, înțelegem că au devenit vechi și necesită înlocuire. Cu toate acestea, amintirile legate de acestea vor rămâne vii în inimile noastre.
 
Îi încurajăm pe toți cei interesați de patrimoniul cultural și sportiv să-și amintească cu drag de vremurile în care aceste proiectoare au strălucit și au luminat evenimentele noastre locale.
 
Vă mulțumesc pentru atenție și pentru înțelegere“, este mesajul trimis.
 
„Stadionul Nou“ din Parcul Sportiv Tăbăcărie
 
La inaugurarea din 1954, terenul de fotbal purta denumirea de „stadionul Nou“ (aflat în Parcul Sportiv Tăbăcărie), iar ulterior, în afară de denumirea actuală, s-a numit şi „1 Mai“, și „Farul” (numele cel mai cunocut și cel mai folosit). La două zile după inaugurare, pe 25 august 1954, arena din strada Primăverii a găzduit şi primul meci internațional, Locomotiva Griviţa Roşie - Banik Ostrava. De-a lungul anilor, stadionul a găzduit și alte partide internaționale de fotbal, atât ale Farului, cât și ale altor echipe românești, confruntări ale echipei naționale ale României (amicale, dar și oficiale, din campanii de calificare la turnee finale), precum și întreceri de la alte sporturi, cum ar fi Campionatele Internaționale de atletism ale României. Au existat ani în care interesul pentru meciuri era enorm, tribunele fiind pline ochi, iar spectatorii care nu prinseseră locuri urmăreau partidele și din copacii din preajma arenei ori urcați la înălțime, pe stâlpii de nocturnă.   
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
LIVE VIDEO-TEXT
Constanța. „Arena de 10“, evenimentul care a dat startul demolării stadionului „Gheorghe Hagi“ (FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii