Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:53 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța. Dinastia Georgescu. Tradiția oinei, moștenire de familie Tatăl - cel mai bun sportiv, fiul - la debut, cu mama antrenoare (GALERIE FOTO + VIDEO)

ro

13 Nov, 2024 17:00 1296 Marime text

 Familia Georgescu: mama - Violeta, fiul - Florin și tatăl - Mihai. Sursa foto: Facebook (Federația Română de Oină)

 
  • „Cupa Tomisului“ este o competiție din proiectul ,,Caravana «Redescoperă Oina»”, un proiect de succes ce continuă pentru al doilea an consecutiv la nivelul județului Constanța.
 
În familia Georgescu din Constanța, sportul în general și oina în special sunt la loc de cinste, tradiția sportului național al României fiind păstrată din tată în fiu.
 
Tatăl, Mihai Georgescu, este căpitanul multiplei campioane Frontiera Tomis Constanța și cel mai bun jucător de oină din țară, iar pasiunea sportivă i-a transmis-o și fiului său de zece ani, Florin, care a debutat la oină, jucând cu echipa școlii sale la etapa a treia a „Cupei Tomisului“, având-o antrenoare pe... mama sa, Violeta Georgescu
 
„Cupa Tomisului“ este o competiție din proiectul „Caravana „Redescoperă Oina“, un program de succes ce continuă pentru al doilea an consecutiv la nivelul județului Constanța. Proiectul este realizat de Federația Română de Oină, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și cu Direcția pentru Sport și Tineret a județului Constanța.
 
Vizibil emoționat
 
„Dinastia Georgescu duce mai departe tradiția sportului nostru național. Mihai Georgescu, căpitanul celei mai galonate echipe de oină din ultimii 20 de ani, Frontiera Tomis Constanța, și-a văzut fiul, pe Florinel, la debutul în sportul național. Florinel, clasa a IV-a, a jucat în echipa Școlii Gimnaziale Nr. 37 Constanța, în cadrul etapei cu numărul 3 a Cupei Tomis. Echipa Școlii Gimnaziale Nr. 37 Constanța este antrenată de Violeta Georgescu... soția lui Mihai. Acesta a fost vizibil emoționat de debutul fiului său“, se arată pe pagina de Facebook a Federației Române de Oină.
 
„E un început bun“

 
Mihai, Violeta și Florin, membrii familiei Georgescu, au vorbit despre pasiunea lor pentru oină. Mihai Georgescu a dezvăluit inclusiv momentul nașterii fiului său, iar emoțiile nu i-au dat pace nici acum.
 
„Am început acest sport prin 1985, tot de la o vârstă fragedă, la noi se juca oină de la școala generală, dar atunci traseul era mai mare, pentru a ajunge la o Cupă a României aveam vreo trei etape de parcurs. Eu, ca și copil, nu am ajuns niciodată la o Cupă a României. Destinul a fost să fac armata la Straja, după care am rămas în cadrul armatei, iar în 2005 un prieten m-a adus la Constanța. Acesta este președintele Federației Române de Oină (n.r. Nicolae Dobre). Între timp, am câștigat foarte multe cupe și campionate, iar pe 11 mai 2014 (n.r. emoția îl copleșește)... pregăteam Cupa Regelui și... (n.r. intervine soția): s-a născut un pui. Am plecat la Cupa Regelui, soția a plecat la Urgență, la 12.10 s-a născut băiatul, nu se terminase meciul, am ținut legătura. Eu am pierdut... (n.r. emoția e din nou mare, iar soția completează): dar am câștigat pe partea cealaltă. Acum sperăm să ducă și el tradiția mai departe. Este un început, a fost o competiție reușită, sunt la început. Pentru copii a fost ceva interesant. Acum depinde de profesorii de sport cât de mult își doresc să facă echipe și să țină această tradiție. Ușor - ușor, au început, ambițiile au fost mari, am văzut copii care plângeau, care-și doreau să afle mai multe, care să lovească și să câștige meciurile. E un început bun, acum să sperăm că vor fi competiții mai multe și la nivelul lor“, a menționat Mihai Georgescu, potrivit paginii de Facebook a FRO.
 
„Nu avea cum să nu-i placă“
 
„Nu a fost greu să-l convingem pe Florin să facă oină, el de mic a mers la toate meciurile tatălui și a văzut tot ce se întâmplă. A văzut și reacția mea din tribună. Cred că cel mai mare fan al lui Mihai am fost eu, am susținut echipa tot timpul. Așa a trăit Florin, cu această chestie, nu avea cum să nu-i placă. A fost ușor să-l conving. Numai că presiunea a fost foarte mare și o văd pe el la fiecare competiție, avându-l la școală, mama antrenor, tatăl cel mai bun oinist, dar și arbitru. Tot timpul văd presiunea pe umerii lui și este și un copil emotiv, cred că aici seamănă cu mine, nu cu Mihai. Mi-aș fi dorit să aibă «răutatea» lui Mihai din teren, dar, știți cum e, trebuie să aibă și de la tata, și de la mama ceva“, a punctat și Violeta Georgescu, fostă handbalistă. Aceasta este profesor de sport la Școala Gimnazială nr. 37 Constanța și participă la multe competiții cu echipele școlii. „Îmi place oina, aș vrea să reușesc în acest sport“, a spus și micul Florin.


Luptă strânsă
 
Etapa a treia a „Cupei Tomisului“ a fost găzduită de Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica“ din Constanța. Liceul Tehnologic Topraisar a reușit accederea la turneul final, după o luptă strânsă cu Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica“ (cea care a terminat pe locul secund) și cu Școala Gimnazială nr. 37 Constanța, care a ocupat poziția a treia. Școala Gimnazială nr. 23 „Constantin Brâncoveanu“ Constanța a fost a patra în competiție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto galerie: Facebook (Caravana redescoperă oina)
 
Citește și:
 
Cel mai bun jucător de oină din România
Căpitanul Frontierei Tomis, Mihai Georgescu, a devenit tătic (galerie foto)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii