Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:48 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța Emoționant! Prima promoție a Liceului nr. 5 (Decebal), întâlnirea de 50 de ani de la absolvire. Cunoscuți oameni de sport în acea generație (GALERIE FOTO)

ro

17 May, 2024 17:00 4351 Marime text

 
  • Liceul Teoretic „Decebal“ din Constanța a fost înființat în anul școlar 1970 - 1971, sub denumirea de Liceul nr. 5 Constanța. 
 
Membri ai primei promoții ai actualului Liceu Teoretic „Decebal“ din Constanța (fostul Liceu nr. 5) vor avea parte de un eveniment emoționant săptămâna viitoare, joi, 23 mai 2024, când se vor întâlni cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la absolvire!
 
Liceul Teoretic „Decebal“ din Constanța a fost înființat în anul școlar 1970 - 1971, sub denumirea de Liceul nr. 5 Constanța, prin hotărârea Consiliului Popular Constanța, a Inspectoratului Școlar Județean Constanța, cu aprobarea ministerului. 
 
După cum se arată pe site-ul oficial al instituției de învățământ, premizele înființării acestui liceu cu profil real și uman au fost: numărul mare al copiilor de vârstă școlară din zonele limitrofe ale liceului și Inexistența unui liceu cu profil realist în acea zonă a orașului.
 
Transformat în liceu teoretic în 1990
 
„În decursul anilor, liceul a trecut prin mai multe etape; în anul 1977, printr-o hotărâre a Inspectoratului Școlar Județean Constanța, a fost transformat în liceu industrial, pus sub egida Ministerului Minelor, Petrolului și Geologiei. Cu toate că liceul nu avea meserii atractive pentru absolvenții școlilor generale, s-a reușit acoperirea planului de școlarizare și obținerea unor rezultate bune la concursurile școlare și admiterea în învățământul superior. Toate acestea au fost realizate de un colectiv didactic competent, care a asigurat calitatea deosebită a elevilor. În anul 1990, ținând cont de preferințele absolvenților de școală general, dar și de capacitatea colectivului de cadre didactice, liceul a fost transformat în Liceu Teoretic, sub denumirea de Liceul Teoretic «Decebal» din Constanța“, potrivit sursei citate.
 
De la gimnastică artistică la volei
 
Printre absolvenții din 1974 (prima promoție a liceului, formată din patru clase, două de profil uman, două de real) s-au numărat și mai mulți cunoscuți reprezentanți ai sportului: Clemența Garabet (gimnastică artistică), Constantin Pânzaru (handbal), Laura Ostrovschi (handbal), Dionisie Grămoșteanu (fotbal), Zoe Drăghia (atletism) sau Angela Marin (volei). Totodată, și alți absolvenți au devenit celebri apoi, în diferite domenii. Unii sunt stabiliți și în străinătate.  

 
„Să cinstim dascălii și învățământul constănțean“
 
„La 50 de ani de la absolvire, prima promoție a Liceului nr. 5 (Decebal) din Constanța - 1974 - încercăm să ne regăsim și să organizăm un eveniment prin care să cinstim dascălii și învățământul constănțean. Dorim ca, atunci când se va striga catalogul, să răspundă «Prezent» cât mai mulți, iar pentru cei plecați dintre noi să ținem un moment de reculegere! Mai avem lângă noi și câțiva profesori, pe care vrem să-i strângem în brațe, așa cum nu am avut curajul să o facem cândva! Vă așteptăm cu drag în data de 23 mai 2024, ora 15.00, în curtea liceului“, este mesajul Clemenței Garabet.
 
Campioană, antrenor emerit și arbitru internațional
 
Ca sportivă, aceasta a fost campioană categoria I, ocupantă a locului întâi la Campionatul Național de maestre, cu echipa, clasată pe locurile 1-3 în finalele pe aparate sau în Cupa României. A făcut parte din lotul României când s-a înființat la Onești (prima promoție). Ulterior, s-a dedicat antrenoratului (activând, în afară de Constanța, și la lotul de junioare al României), fiind antrenor emerit, dar a fost și arbitru international. Sportivele sale au cucerit medalii la toate marile competiții interne și internaționale. Clemența Garabet este soția unui alt cunoscut om de sport, apreciat conducător, Hacic Garabet, cu o activitate îndelungată în rugby și fotbal.    
 

În handbalul de top
 
Constantin Pânzaru a jucat ani buni în handbalul de top din România, inclusiv la Minaur Baia Mare, dar și la loturile naționale. Zoe Drăghia (locul 2 pe județ, locul 3 la Cupa Primăverii, locul 3 la faza Republicană de la Sibiu) l-a avut antrenor la atletism și pe Titi Mihail. 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Imagini din urmă cu peste 30 de ani
Hacic și Clemența Garabet. Sevastian și Simona Iovănescu. Nunți în sport la Constanța (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii