Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:29 01 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța. Un an de la demararea demolării stadionului Andrei Szemerjai - „Comemorarea decesului unei mari iubiri“

ro

08 Jul, 2024 19:54 2032 Marime text
 
Demolarea, anul trecut, a stadionului „Gheorghe Hagi“ din Constanța, pentru construirea pe același amplasament, a unui nou complex sportiv, a văduvit atleții de pista pe care se pregăteau, iar Andrei Szemerjai, om de atletism și fost director al Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ Constanța, a subliniat această situație, în contextul în care, pe 10 iulie a.c., se împlinește un an de când au demarat lucrările de demolare.

În prezent, terenul pe care se afla fostul stadion este liber, iar, pe 30 aprilie 2024, cu ocazia ședinței de Guvern de atunci, autoritățile au anunțat că s-au făcut pași importanți în direcția construirii noului stadion. Acum toată suflarea sportivă de la Constanța așteaptă începerea lucrărilor.  

Alături de o imagine cu starea actuală a amplasamentului (năpădit de iarbă), Andrei Szemerjai a avut și un mesaj vizavi de situația pregătirii în atletism de la Constanța.

Mai mult, i-a invitat pe cei din atletism la stadion, joi, 11 aprilie, „pentru  comemorarea  decesului  unei  mari  iubiri“. 

„Miercuri,  10  iulie  2024,  se  va  împlini un  an  de  la  marea  sărbătoare  a  demolării  stadionului  Farul!

Ce  și  cât s-a  realizat  în  acest  an  se  poate  vedea  în  imaginile  de  mai  sus.

Atleții  s-au  pregătit  pe  plajă, parcuri sau  au  făcut  naveta  la  Cumpăna  ori  23  August, încercând  prin  tot  felul  de  improvizații  să  se  antreneze pentru  Campionatele  Naționale  sau  competițiile  internationale.

Speranțele  noastre, ale  celor  din  atletism, se  risipesc  pe  zi  ce  trece, văzând  că  un  proiect  similar - Sala  Polivalentă - de  6  ani  de  când  a  început,  bate  pasul  pe  loc!

Dacă  și  stadionul  fără  pistă  de  atletism va  urma  același  scenariu,  atunci  vom  face  și  pomana  de  7  ani  de  la  desființarea  atletismului  constănțean!



Cei  care  ați  iubit  atletismul  și  în  tinerețea  voastră  ați  făcut  parte  din  marea  și  frumoasa  familie a  atleților  constănțeni, sunteți  așteptați  joi,  11 iulie,  la  intrarea  principală  a  fostului  stadion Farul  de  pe  strada  Primăverii, la  ora  11, pentru  comemorarea  decesului  unei  mari  iubiri.

PS  - Anghel  Saligny  a  construit  între  1890 -  1895   podul  peste  Dunăre, cel  mai  lung  din  Europa  la  acea  vreme  cu  o  tehnologie  incomparabilă cu  cea  din  2024 , dar  cu  multă  dragoste  de  România!  Astăzi  din  păcate...“, este mesajul lui Andrei Szemerjai.

 
În ședința de Guvern din 30 aprilie 2024, prin cele două memorandumuri inițiate de Ministerul Dezvoltării, Executivul a aprobat demararea lucrărilor pentru construirea a trei noi obiective sportive care vor fi realizate în Constanța, Pitești și Sfântu Gheorghe de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții. Valoarea totală a acestor investiții în infrastructura sportivă este de peste 1,1 miliarde de lei.
 

„Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, demararea lucrărilor pentru construirea a trei noi obiective care vor fi realizate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții.
 
Primul obiectiv vizează stadionul «Gheorghe Hagi» din municipiul Constanța, un proiect în valoare de 490.936.487,01 lei și cu o capacitate de 18.000 de locuri.
 
Al doilea proiect are în vedere construirea stadionului «Nicolae Dobrin» din municipiul Pitești, cu o valoare de 372.856.532,03 lei și o capacitate de 15.200 de locuri pentru spectatori.
 
Ambele stadioane vor fi realizate pentru asigurarea cerințelor de clasificare UEFA 4.
 
Tot astăzi, a fost aprobată demararea lucrărilor pentru patinoarul artificial din municipiul Sfântu Gheorghe, cu o valoare de 245.396.751,35 de lei și o capacitate de 2.180 de spectatori, servind ca bază practicării hocheiului pe gheaţă.
 
Cele trei obiective vor fi realizate la standarde optime de funcționare și vor dispune de dotări moderne pentru antrenamente, competiții și evenimente cu caracter sportiv, în conformitate cu normele europene“, s-a menționat pe site-ul oficial al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, pe 30 aprilie 2024.
 

Proiectul prevede o arenă ultramodernă, cu o capacitate de 18.000 de locuri și va include și un teren de antrenament pentru fotbal si atletism (pistă cu 6 culoare), cu tribună de circa 1.000 de locuri. De asemenea, va beneficia de amenajări exterioare (promenadă, alei, drumuri si platforme), retele de utilități, împrejmuire și zone de parcare pentru jucători și oficialități.
 
În plus, clădirea stadionului va integra și o serie de funcțiuni complementare: săli de antrenament- atletism indoor, squash/tenis de masă și fitness, centru de conferințe, spațiu expozițional, spații administrative, spații comerciale și zone de loisir.

Citește și:

LIVE VIDEO-TEXT
Constanța. „Arena de 10“, evenimentul care a dat startul demolării stadionului „Gheorghe Hagi“ (FOTO+VIDEO)


Pas important pentru construcția noului stadion din Constanța. Guvernul României a aprobat memorandumul de finanțare
 
Noul stadion de la Constanța
Gheorghe Hagi - „Nu cred că îmi va purta numele“. Ce variantă ar fi cea potrivită (VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii