Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:44 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănţeanul care a săpat alături de „Marele Voievod“ împlineşte astăzi 90 de ani Povestea salcâmului pe care l-a plantat la Constanţa Regele Mihai, acum opt decenii (galerie foto)

ro

16 Apr, 2014 00:00 7183 Marime text
Sportivul constănţean Traian Petcu se află astăzi la ceas de sărbătoare: împlineşte venerabila vârstă de 90 de ani. Omul-minune din atletismul românesc este de o viaţă în sport şi nu vrea cu niciun preţ să îl părăsească.
 
Lumea sportului românesc este uimită de fenomenul Traian Petcu. În ciuda vârstei înaintate, veteranul constănţean participă în continuare la competiţii, pe care le duce de fiecare dată la bun sfârşit. Într-o viaţă plină de evenimente şi marcată de multe situaţii limită, Traian Petcu îşi aduce aminte, la ceas aniversar, de o întâlnire pe care a avut-o, în copilărie, cu fostul suveran al României, Mihai I, la Constanţa.
 
„Fostul Rege Mihai este mai mare decât mine cu trei ani. În anii ’30 ai secolului trecut, am participat la o campanie de sădire de copaci în Constanţa. Era luna aprilie, lună dedicată atunci, în toată România, plantării de pomi de către copii. Eu şi un coleg am fost repartizaţi pe bulevardul Regina Maria (Mamaia, acum), într-o zonă din dreptul actualei Pescării. Plantam salcâmi, când am avut surpriza să ne pomenim cu Mihai. «Vine Marele Voievod de Alba-Iulia (aceasta era titulatura sa de atunci, în condiţiile în care ţara era condusă de tatăl său, Carol al II-lea) şi veţi planta împreună», am fost anunţaţi. Tânărul Mihai se afla la Constanţa alături de tatăl său, la nu ştiu ce eveniment. Îmi amintesc perfect momentul. Mihai era costumat în uniformă de străjer (cercetaş).

Pantaloni albaştri, haină de aceeaşi culoare (cu buzunare la piept, stânga - dreapta) şi bască albă, pusă într-o parte pe cap, cu insignă în faţă. Am săpat împreună o groapă, în care am sădit salcâmul“, povesteşte Traian Petcu. Fără a fi intimidat de celebra persoană de lângă el, cu care devenise pe neaşteptate tovarăş de muncă, tânărul Traian a schimbat şi câteva cuvinte cu Mihai. „«Majestate, e greu?», l-am întrebat. «Nu», a răspuns el. Vorbea cam gros. «Aţi obosit?», l-am mai chestionat eu, răspunsul fiind tot negativ“, dezvăluie Traian Petcu. Acel salcâm pe care l-a plantat alături de fostul rege al României a căpătat brusc o importanţă deosebită pentru constănţean, care, de atunci, trecea regulat prin zonă, pentru a vedea în ce stare mai e copacul său. „S-a prins şi s-a înălţat. Cu timpul, m-am gândit să-l evidenţiez cumva, însă nu am mai avut cum, pentru că a trebuit să plec la Bucureşti, părăsind Constanţa. În momentul de faţă, normal, salcâmul nu mai este. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu el. S-au făcut multe lucrări şi modificări de atunci în acel perimetru şi o fi fost tăiat sau scos din pământ“, mai spune Traian Petcu.
 
A activat la baza de hidroaviaţie de la Palazu Mare
 

De la acel episod, de acum 80 de ani, constănţeanul, care avea să ajungă un valoros atlet, s-a mai întâlnit de două ori pe Regele Mihai I, însă nu a avut ocazia să-i aducă aminte acestuia de salcâmul pe care l-au plantat împreună. Prima întâlnire s-a petrecut în anul 1946, când Regele l-a premiat la Predeal, cu ocazia unui concurs de atletism, iar apoi cei doi au dat din nou ochii în anii 2000, cu ocazia unui eveniment la care fostul suveran a participat, la Constanţa, alături de soţia sa, Regina Ana. „Eu am o carte de rugăciuni pentru ostaşi, primită de familia noastră de la un preot militar. În carte este şi poza Regelui Mihai. Când a venit la Constanţa, m-am dus la el să-i arăt cărticica. «Majestate, vreau să vă readuc în memorie această carte», i-am spus. «De unde o ai?», s-a încruntat el. «De la părinţi, păstrată din timpul războiului», am explicat. S-a uitat puţin pe ea, apoi a spus: «Bine, hai să-ţi prezint Regina soţie». Exact aşa a fost exprimarea. Am dat mâna cu Regina Ana. În caz că Regele îmi cerea să-i dau lui cărticica, eram pregătit să-l refuz, pentru că nu vreau să mă despart de ea. Este nepreţuită pentru mine. Nu am apucat să-i reamintesc de episodul cu salcâmul, pentru că a plecat, alături de suita sa“, povesteşte Traian Petcu. Legătura sa cu Regele Mihai nu se opreşte însă aici. Veteran de război, Petcu spune că, în calitate de component al Flotilei de Hidroaviaţie de la Palazu Mare (avea gradul de caporal), a activat o perioadă într-o vilă din staţiunea Mamaia a fostului suveran, acolo unde se mutase ceea ce mai rămăsese din flotilă, „vreo 18-20 de suflete, din 700“, după ce, în septembrie 1944, unitatea fusese preluată de armata sovietică.
 
Se simte ca la 55 de ani
 
Născut pe 16 aprilie 1924, la Constanţa, Traian Petcu este cel mai bun exemplu că, practicat regulat, sportul aduce tinereţe fără bătrâneţe. „La 90 de ani, mă simt foarte bine, atât fizic, cât şi mental. Ca la 55 de ani. Nu am probleme de sănătate“, debordează de optimism sportivul, care este cel mai vârstnic atlet în activitate din România. Sub nicio formă nu-şi arată vârsta, măcar în ce priveşte sprinteneala şi agerimea fizică. Exerciţiul fizic regulat, traiul cumpătat şi participarea la competiţii i-au intrat în sânge bătrânului şi i-au adus beneficii enorme în ce priveşte sănătatea. Este activ şi nu stă locului o clipă toată ziua. Luna trecută, pe 22 martie, la Piteşti, Traian Petcu a câştigat un nou titlu de campion naţional la cros pentru veterani, pe distanţa de 2.000 de metri. La începutul lunii viitoare, pe 3 mai, va participa la o nouă întrecere, la Sf. Gheorghe. Este incredibil cum, la 90 de ani, constănţeanul este într-o perpetuă mişcare şi, în loc să-şi vadă de bătrâneţi, cutreieră ţara în lung şi-n lat, pentru a participa la concursuri. „De la 40 de ani, de când m-am încadrat la categoria veteranilor, particip, în medie, la 14 - 16 crosuri pe an, atât în ţară, cât şi în străinătate. Am evoluat şi la şase Campionate Balcanice pe pistă, ultimul anul trecut, când, la Zagreb, am cucerit medalia de aur la 200 m plat“, spune Traian Petcu.

 
„Până la startul veşniciei / Alerg kilometri o mie“
 
Pe poza care îl înfăţişează concurând la competiţia din Croaţia, constănţeanul a scris şi două mesaje, în versuri, care sunt grăitoare pentru pofta sa competiţională: „Încă nu s-a rupt o aţă / Astfel că mai sunt în viaţă“, respectiv „Până la startul veşniciei / Alerg kilometri o mie“. Următorul veteran român, ca vârstă, după Traian Petcu, ce participă încă la competiţii, este un multiplu campion de marş, Georgică Lazăr, din Bucureşti, care are 84 de ani. „Georgică este născut pe 18 aprilie, astfel că de multe ori ne sărbătorim împreună zilele de naştere, când ne găsim la concursuri. Am fost plăcut impresionat când, la Piteşti, organizatorii crosului au marcat, printr-o festivitate, apropiata mea vârstă de 90 de ani. Cu primul prilej le voi face şi eu cinste colegilor veterani“, arată Traian Petcu.
De-a lungul vieţii, acesta a fost căsătorit foarte puţin, doar patru luni, în anul 1974, apoi nu s-a mai angajat într-un mariaj, astfel că nu are copii. Mama lui, Stana, mergea pe 90 de ani când s-a stins din viaţă, iar tatăl său, Dumitru, a murit la 77 de ani. Traian Petcu a avut trei fraţi vitregi, care nu mai sunt nici ei în viaţă. „Primul a decedat în anul 1940. Al doilea a murit tânăr, la 26 de ani, într-un accident de maşină. Era inginer constructor de silozuri. Ultimul, Gheorghe, a trăit până la 84 de ani. Era mai mare şi ca mine“, povesteşte atletul veteran.

Sursa foto 2: art-historia.blogspot.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Dan 16 Apr, 2014 11:14 La Multi Ani, nea Traiane si multa sanatate...sa dea Dumnezeu sa mai dai multe kilometraje peste cap ! Pe cand "primarul" Constantei isi va scoate capatana din Mamaia si ii va conferi titlul de Cetatean de Onoare al Constantei ? findca il merita mult mai mult decat un fost fotbalist, pe care il doare in spate de Constanta...