Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:47 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cristian Bornaz, din Constanţa, a câştigat ediţia 2019 a Maratonului Transfrontalier „Via Pontica“ (galerie foto)

ro

04 Sep, 2019 00:00 3901 Marime text
Câştigătorul probei de maraton (42 km) a Maratonului Transfrontalier Via Pontica 2019 este Cristian Bornaz (36 de ani), din Constanţa. „O alergare transfrontalieră, plăcută, pe malul mării, cu startul la răsăritul soarelui, din localitatea Krapeţ, Bulgaria, până în 2 Mai şi înapoi. Am plecat într-un ritm moderat împreună cu doi buni prieteni, Dan şi Dacian, şi trei băieţi din Bulgaria. 
 
La un punct de alimentare, am zăbovit mai mult şi am ramas la 150 de metri în spatele plutonului. La km 20, am reuşit să mă rătăcesc pentru mai bine de 1' şi a trebuit să măresc viteza pentru a menţine contactul cu primii, astfel că i-am ajuns şi depăşit pe porţiunea tehnică dintre 2 Mai şi Vamă. Am reuşit să câştig cu un PB de 2h55' pe un maraton care a avut 5-6 km de nisip afânat, pietre şi negocieri cu valurile pe plaja din 2 Mai“, a postat pe Facebook Cristian Bornaz.
 

Timp mai bun faţă de anii trecuţi

 
Cei doi buni prieteni de care pomeneşte alergătorul constănţean sunt Daniel Antonaru (40 de ani) şi Dacian Ghizilă (29 de ani), care l-au urmat pe Cristian în ierarhia generală, clasându-se pe locul trei, respectiv patru. „Astăzi, doar corigent... 4 general. Ar fi putut ieşi mai bine, dacă aveam grijă la alimentaţie, astfel încât să nu am probleme cu stomacul. Au fost 5 opriri care m-au scos din ritm şi m-au deshidratat. În orice caz, timpul este mai bun faţă de anii trecuţi“, a menţionat Dacian Ghizilă.
 

Alintaţi de valuri înspumate şi pescăruşi voioşi

 
Pe locul zece la maraton s-a situat un alt constănţean, Ionuţ Petcu, aflat în prezent la Bucureşti. „Mdaaa, gata, s-a dus vara. Ne-am adunat, prin vecini, câţiva români, mai mulţi bulgari, să ne bucurăm de briza mării, de primele raze de soare, la a patra ediţie a Maratonului Transfrontalier Via Pontica, ce uneşte în paşi de fugă două teritorii, alergate, fără frontiere. Personal, am acceptat provocarea de a profita din nou de anduranţa maratonului, pe poteci cu nisip afânat, pe porţiuni cu pământ, asfalt, pe coastă, alintaţi de valuri înspumate şi pescăruşi voioşi, pe o vreme încinsă de un soare vesel, care ne-a lăsat sprinten fără energie. România câştigă pentru prima oară maratonul. Am avut pe podium alergători la toate probele, la ei acasă, tricolorul fiind la înălţime. Personal, închei maratonul în primii zece, sub patru ore de fugă, pe un traseu bine marcat, la mare, spectaculos şi voios“, a arătat Ionuţ Petcu. 
 

„Ne-am luat în braţe şi am plâns de fericire“

 
La startul probei de semimaraton (21 km) s-a aliniat şi Carmina Căpitanu, din Mangalia, care s-a clasat pe locul trei (la egalitate cu o alergătoare din Bulgaria) la feminin şi pe 13 la general. „3 ani de când am început să alerg sărbătoriţi aşa cum se cuvine. Nu a fost uşor. Dar ce nu te omoară te face mai puternic. Azi am scris istorie alături de una din fetele bulgăroaice. Greu, foarte greu. Căldura şi nisipul au fost duşmanii noştri. Am avut o cursă în care am alergat împreună cu această fată şi la final am trecut de mână amândouă. Ne-am luat în braţe şi am plâns de fericire. O îmbrăţişare cât o mie de cuvinte. Nu vă închipuiţi ce a fost în sufletul meu. Nici una din noi două nu vroia să cedeze locul. Meritam să fim acolo pe podium, ambele. Şi aţa a fost! Bucuria este mai mare atunci când o împarţi cu ceilalţi. Un început de toamnă cu prieteni dragi şi frumoşi şi cu bucuria de a-mi atinge ceea ce mi-am propus. 1:53:34 la 21 km, cu un loc trei şi multe emoţii. Am urcat din nou drapelul tării noastre pe podiumul semimaratonului“, a descris Carmina Căpitanu trăirile din timpul cursei. 
 

A alergat cu plăcere la un eveniment unic

 
Semimaratonul de la Via Pontica le-a prilejuit evoluţia şi lui Romeo Claudiu Moise (Mangalia) - locul 35 la masculin şi 45 la general, şi lui Ionuţ Marin Iurea (Lumina) - locul 41 la masculin şi 51 la general. „În virtutea prieteniei româno - bulgare, am alergat cu plăcere la acest eveniment unic!“, a spus Romeo Claudiu Moise.
 

„O cursă foarte grea“

 
De asemenea, în proba de 13 km, Vasile Apetroaie, din Eforie Nord, în vârstă de 53 de ani, a alergat foarte bine şi a ocupat locul şase la general. „O cursă foarte grea, 8 km nisip, vânt foarte tare (peste 20 km la oră) şi nu în ultimul rând concurenţi foarte tineri şi foarte, foarte buni, iar la final un loc 6“, a arătat Vasile Apetroaie. Evenimentul atletic a cuprins şi o cursă a copiilor, pe distanţa de doi kilometri, iar pe locul trei la băieţi (şi pe nouă la general) s-a clasat Tudor Alexandru Iurea, din Constanţa.
 
Sursa foto: Facebook  
 
Citeşte şi:
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii