Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:06 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum sunt afectate echipele de neprimirea (încă) a banilor de la CJC Nurhan Ali - „La HCM, situaţia actuală este dramatică“

ro

26 Mar, 2015 00:00 3081 Marime text
Amânarea virării de către Consiliul Judeţean Constanţa a banilor către cele şase cluburi constănţene a făcut deja o victimă, RCJ Farul Constanţa. Deţinătoare a şase titluri de campioană naţională şi vicecampioană a României în sezonul trecut, legendara echipă de rugby s-a retras din Superligă, iar toţi jucătorii au devenit liberi de contract. Cu probleme, mai mari sau mai mici, se confruntă şi celelalte echipe, care aşteptau, unele ca aerul, alocarea bugetară.
 
În şedinţa extraordinară de luni a Consiliului Judeţean, au fost retrase de pe ordinea de zi toate cele şase proiecte de hotărâre care vizau repartizarea unor sume din bugetul Judeţului Constanţa pe anul 2015 grupărilor Club Volei Municipal Tomis Constanţa (volei masculin), Handbal Club Municipal Constanţa (handbal masculin), Clubul Sportiv Universitar Neptun Constanţa (handbal feminin), Clubul Sportiv Top Spin 08 Constanţa (tenis de masă masculin), Rugby Club Judeţean Farul Constanţa şi Fotbal Club Farul Constanţa.

Retragerea proiectelor a fost motivată prin aceea că Ordonanţa de Urgenţă nr. 2/2015 nu are încă normele de aplicare legislativă a articolului 69 din Legea Sportului. „De săptămâna trecută, am deschis o corespondenţă cu ministrul Sportului, personal am vorbit cu doamna ministru Szabo şi am solicitat explicaţii de la ministerele Finanţelor şi Sportului, deoarece regulamentele din Legea Sportului nu au apărut. Prin urmare, pentru că este vorba despre bani publici şi pentru că vrem ca totul să fie transparent, am decis retragerea de pe ordinea de zi a celor şase proiecte care vizează finanţarea cluburilor respective, până când vor apărea lămuriri suplimentare sau normele de aplicare a legii“, a explicat vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJC, Cristinel Dragomir, la şedinţa de luni.

Directorul HCM - „Cel mai rău e că ne pierdem încrederea unii în alţii“

Campioană naţională en-titre şi echipa care a dominat categoric în ultimii ani handbalul românesc, obţinând rezultate şi pe plan extern, inclusiv în Liga Campionilor, HCM Constanţa a trecut prin mari probleme în acest sezon, punându-se chiar problema tragerii obloanelor, înaintea începerii campionatului. Lunile de neplată a jucătorilor au crescut, iar lotul s-a subţiat, dar chiar şi în aceste condiţii, handbaliştii nu s-au făcut de râs, atât în întrecerile interne, cât şi în cele internaţionale. Banii de la CJC erau aşteptaţi cu sufletul la gură. „Situaţia actuală este cruntă, dramatică.

Pentru noi este o tragedie ce se întâmplă. Sunt întârzieri salariale de şapte - opt luni şi efectiv nu ştiu ce să le mai spun băieţilor. Cel mai rău e că ne pierdem încrederea unii în alţii. Sperăm să putem încheia cu bine acest campionat. Nu poţi face sport de performanţă, reprezentând cu cinste comunitatea, şi să-i ţii pe jucători cu promisiuni neonorate. Toate mi se sparg mie în cap, însă nu vreau să părăsesc corabia, e de datoria mea să rămân alături de aceşti băieţi minunaţi, care au obţinut performanţe pe care nu le are oricine. În ciuda unui program infernal, au tras de ei, în speranţa că lucrurile se vor rezolva“, a declarat Nurhan Ali, directorul executiv al HCM Constanţa.

Serhan Cadâr - „Ar fi mare păcat să apară tensiuni în echipă“

Întârzieri salariale sunt şi la campioana României la volei masculin, CVM Tomis Constanţa, echipă care se îndreaptă spre un nou titlu şi spre câştigarea unei noi Cupe, iar în Liga Campionilor a depăşit grupa, în premieră pentru o echipă din România. „Avem şi noi restanţe financiare la jucători. Aseară (n.n. marţi seară), după al doilea meci cu Dinamo, ne-am întâlnit cu băieţii şi am stat de vorbă, explicându-le neconcordanţele legislative care au dus la această situaţie.

Însă nu putem aştepta numai banii de la CJC, ne zbatem să facem rost din alte surse, ca să nu apară sincope în derularea normală a activităţii de la club. Dările către stat le-am plătit prin eforturi proprii. În ultimele trei luni, am avut cheltuieli care au trebuit să fie onorate fără întârziere. Am avut participarea în Liga Campionilor, care a necesitat costuri mari. Ar fi mare păcat ca, pe acest final de sezon, să apară tensiuni artificiale în sânul echipei. Nu facem gălăgie, dar trebuie să fie înţeleşi şi jucătorii, care au nevoie, ca toată lumea, de o sursă de venit. Băieţii au muncit, făcându-şi datoria cu prisosinţă“, a spus şi Serhan Cadâr, directorul executiv al CVM Tomis.

Pe banii lui Andrei Filimon

Implicată în lupta pentru evitarea retrogradării din prima ligă feminină de handbal, echipa CSU Neptun Constanţa are şi ea probleme financiare. „Suntem în urmă cu anumite drepturi şi aşteptăm veşti mai bune de la Consiliul Judeţean“, a declarat directorul executiv Silviu Băiceanu. La tenis de masă, activitatea din ultima vreme de la CS Top Spin 08 Constanţa a fost susţinută de banii lui Andrei Filimon, care este jucător. „Clubul nu a mai primit fonduri din luna decembrie a anului trecut. De atunci, participarea la toate competiţiile am suportat-o eu. Ne descurcăm cât voi mai avea bani. Sper să se rezolve cât mai repede situaţia. Nu avem datorii către stat“, a spus campionul european.

Auraş Braşoveanu - „Este vorba de o suspendare de moment“

Fără bani de mai multe luni, fotbaliştii de la FC Farul Constanţa s-au plâns după partida cu CF Brăila, pierdută cu 0-4, că situaţia financiară le creează mari probleme familiale, afectându-le, în consecinţă, evoluţiile de la antrenamente şi de la meciuri. „Avem o stare psihică precară, nu ne mai stă gândul la fotbal, nu ne mai putem pregăti cum trebuie. Am ajuns într-o situaţie critică. Majoritatea suntem neretribuiţi de şase luni şi intrăm în a şaptea lună de neplată“, spuneau, săptămâna trecută, „marinarii“, care, din acest motiv, nu au putut participa decât puţine minute la un antrenament desfăşurat pe teren. Jucătorii au primit însă asigurări că situaţia se va rezolva, odată cu alocarea fondurilor de la Consiliul Judeţean.

În consecinţă, în meciul imediat următor, cu CS Baloteşti, fariştii au putut să joace cu tragere de inimă şi, chiar dacă au pierdut cu 0-2, meritau victoria, ţinând cont că au trimis de patru ori balonul în bară. A apărut însă situaţia cu OUG nr. 2/2015, care le-a crescut iar îngrijorarea fotbaliştilor. Preşedintele executiv al clubului, Auraş Braşoveanu, este convins însă că lucrurile vor intra în normal într-o perioadă relativ scurtă. „Este vorba de o suspendare de moment a plăţilor, până se va primi un răspuns clar şi concis, în urma cererilor CJC de a i se oferi lămuriri suplimentare. Sunt convins că lucrurile vor intra în normal într-o perioadă relativ scurtă, aşa cum s-a discutat. Nu trebuie dată amploare acestei situaţii. În ceea ce ne priveşte pe noi, ne descurcăm ca şi până acum. Aşteptăm şi avem răbdare“, a declarat Auraş Braşoveanu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii