Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:13 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Destin de fotbalist După un meci de Cupa României, Mircea Lucescu l-a cerut la Dinamo pe Ion Bereș, de la Progresul CSS Medgidia (galerie foto)

ro

09 Apr, 2020 00:00 9159 Marime text

În urmă cu 31 de ani, pe 22 februarie 1989, Medgidia era în sărbătoare: echipa locală Progresul CSS întâlnea pe teren propriu, în 16-imile de finală ale Cupei României, marea formație a lui Dinamo. Pe un stadion care gemea de lume, „câinii roșii“ se impuneau cu 2-1, dar nu le-a fost ușor. Antrenorul lui Dinamo, celebrul Mircea Lucescu, a fost impresionat de un fotbalist de la gazde, care avea să ajungă apoi la clubul din Ștefan cel Mare!   

În acel moment, Progresul CSS Medgidia juca în Divizia C, iar Dinamo era pe cai mari în prima ligă. Gazdele nu s-au făcut însă de râs, au egalat după ce au fost conduse de timpuriu (dintr-un penalty contestat), iar echipa bucureșteană a înscris golul victoriei pe final, din lovitură liberă! Au marcat Răducioiu (7, de la punctul cu var) și Lupescu (85), respectiv Dan Rădulescu (60). Progresul CSS (antrenori, Emanoil Hașoti și Vasile Mihu) a jucat cu: G. Albu - Bereș, D. Rădulescu, S. Țăranu, Ion Marian - Preda, Toma, Nițu, Abdulgani (86 Naciadis) - Frățilă (83 Despa), Toader. La Dinamo, Mircea Lucescu a mizat pe: Moraru - Viscreanu, B. Bucur, Andone, Varga - Rednic, Klein (46 Sabou), Lupescu, Mihăescu - Răducioiu, Dochia (86 Lupu).

Mobilizare extraordinară în oraș


„A fost o zi de sărbătoare pentru Medgidia. Marea echipă a lui Dinamo era pe val, după meciul cu noi a evoluat în cupele europene. A fost o mobilizare extraordinară în oraș, s-au adus la meci militari, elevi. Stadionul a fost aproape de capacitatea sa maximă. A fost un joc deschis, o spune și rezultatul. Chiar dacă am pierdut, am făcut o partidă foarte bună. Echipa noastră era alcătuită din jucători de la fostele formații Cimentul și IMUM și am tras mereu la promovare în acei ani - cu acest obiectiv a fost creată echipa - dar, din păcate, nu am reușit să atingem Divizia B, deși am ocupat mereu poziții fruntașe“, spune unul dintre jucătorii din acel meci cu Dinamo, Izmir Abdulgani, în prezent antrenorul grupei 2009 de la CSS Medgidia.

Abdulgani a păstrat cronica meciului


Cronica meciului Progresul CSS - Dinamo, de acum 31 de ani, din ziarul „Sportul“, semnată de Constantin Firănescu și postată pe Facebook acum doi ani de Marian Manolescu, cunoscut om de fotbal și de sport din Medgidia, le-a trezit amintiri, peste ani, multora dintre cei implicați în acea partidă, fie că au fost de la echipă, fie spectatori. Marian Manolescu a primit acel articol de la Izmir Abdulgani, din colecția sa de amintiri fotbalistice. 

„Respect pentru fotbaliștii de atunci!“


„Oooooo.....ce surpriză! Cronica primului meu meci pe care l-am văzut pe un stadion arhiplin! Îmi aduc aminte că Dinamo a avut 3 goluri anulate pe drept!“, a spus cineva. „Penalty cadou! Minutul 7, să fie bine din prima!“, a menționat altcineva. „Nu vreau să par euforic sau lipsit de simțul realității, dar, în mintea mea cred că, dacă echipa asta care a jucat în acel meci contra lui Dinamo s-ar teleporta ca vârstă în ziua de azi, ar servi la micul dejun multe echipe din Liga 1“, a fost un alt comentariu. „Să se evidențieze din articolul de ziar că aveam echipă de fotbal și stadion cochet. Respect pentru fotbaliștii de atunci! Am fost pe stadion, eram cred 35.000 de oameni“, a precizat altcineva. În acel meci, la echipa gazdă nu au jucat Covrig, Lupu. Catrina, Mirică, Bucur, Găitan, Ghenea (care erau în armată) și Cocoș, iar de la Dinamo au lipsit Vaișcovici și Cămătaru, dar, chiar și așa, Dinamo tot rămânea o echipă stelară.

O mică echipă de provincie a ținut în șah marele Dinamo


Marian Manolescu își amintește ca astăzi meciul, cu atât mai mult cu cât, fiind junior la clubul din Medgidia atunci, a fost pe stadion la acea partidă și a stat în spatele uneia dintre porți. „La acel moment, Dinamo era printre primele echipe ale Europei și a fost ținută în șah și dominată copios de o mică echipă de provincie, câștigând în urma unui penalty pe care nouă arbitri din zece nu l-ar fi dat (dacă juca cu Steaua, de exemplu) și printr-o lovitură liberă așezată cu dibăcie de arbitru la 16-17 metri și materializată cu un gol de manual de Ionuț Lupescu. Jocul nostru a fost unul extraordinar, cu atât mai mult cu cât Progresul CSS avea în față jucători unul și unul, precum Moraru, Andone, Rednic, Klein, Lupescu, Răducioiu sau Lupu. Dinamo era cea mai bună echipă din România atunci, cu Mircea Lucescu antrenor“, precizează Marian Manolescu, cel care, peste ani, la o întâlnire cu Ionuț Lupescu, i-a spus de partida de la Medgidia, iar „Kaizerul“ și-a adus aminte de ea!

Dan Rădulescu era „Lele“


Marian Manolescu remarcă jocul tuturor fotbaliștilor de la Medgidia din acea partidă. „A fost un meci foarte frumos și spectaculos. Nici nu-ți dădeai seama că se duelează marea echipă a lui Dinamo, care făcea furori în acea perioadă, cu o formație de Divizia C. Progresul CSS era o echipă de luptă, iar spiritul ei i-a surprins puțin pe cei de la Dinamo. Toți băieții noștri au fost de nota zece, cu o mențiune specială pentru Lele Rădulescu, Gică Albu (mondial în poartă), Virgil Preda, Nițu, Bereș sau Abdulgani“, mai spune Manolescu. 

„Cu siguranță devenea titular la Națională“


Un alt episod care rămâne în urma acestei partide este legat de tânărul pe atunci Ion Bereș,  junior, care i-a luat ochii lui Mircea Lucescu și a fost chemat la Dinamo. „Ion Bereș este un prieten bun al meu din copilărie, produs de mare valoare al fotbalului medgidian. Putea juca fundaș dreapta, dar și vârf, iar antrenorul care l-a pus fundaș a fost extrem de inspirat. Așa a jucat și la echipa națională de juniori, iar antrenorul său de atunci de la lot, Gheorghe Ola, îl aprecia mult“, a menționat Marian Manolescu. „A fost un talent imens. Dacă ajungea la un club mare, cu siguranță devenea titular la Națională“, a spus și Emanuel Voicu, un alt microbist din Medgidia care l-a admirat în acei ani pe fotbalistul Ion Bereș.

„Era greu, chiar și dacă îți mai punea Dumnezeu un picior!“


Marian Manolescul-a însoțit pe Bereș la București și știe povestea trecerii puștiului de atunci de la Medgidia în Ștefan cel Mare. „Fiind încă junior, Ion a fost dat la grupa de la Dinamo pregătită de Lică Nunweiller, dar era în vizorul lui Lucescu pentru echipa mare. N-a ajuns însă la aceasta. Oricum, era greu să pătrunzi atunci în acel grup, chiar și dacă îți mai punea Dumnezeu un picior! Ion a ratat șansa vieții lui. A mai jucat apoi prin străinătate, după care s-a stabilit în Italia. După 22 de ani, am reușit să iau legătura cu el“, a spus Marian Manolescu.

„El e puștiul care mi-a scos peri albi la Medgidia“


Marian Manolescu oferă și detalii de la întâlnirea și de la discuțiile dintre Mircea Lucescu și Ion Bereș. „Imediat după meci, Mircea Lucescu l-a chemat pe Bereș și l-a întrebat în ce an e născut. Apoi și-au dat întâlnire la începutul săptămânii viitoare la București. Am mers amândoi, eram prieteni nedespărțiți, iar la ora 7.10 - 7.20 eram la porțile clubului Dinamo. Primul care ne-a apărut în cale a fost Țețe Moraru, iar apoi am văzut rând pe rând toate gloriile din acel timp. Pe la 7.40 - țin minte de parcă ar fi fost ieri - a apărut nea Mircea, într-un trenci negru, lung până dincolo de genunchi. L-a recunoscut imediat pe Bereș și în următoarele minute eram în biroul lui Nunweiller, căruia Lucescu i-a spus: «Lică, el e puștiul care mi-a scos peri albi la Medgidia. Bagă-l în program și ține-mă la curent!». Din 1990, de când Ion a părăsit România, ne-am reauzit la telefon după 22 de ani, în 2012. Apoi am vorbit pe Facebook săptămânal“, a precizat Manolescu.

Iugoslavia, Grecia și Italia


Acesta a creat o pagină pe Facebook, „Dragoste de Fotbal, amintiri Medgidia“, unde, acum patru ani, a postat și o imagine cu Ion Bereș, la care a răspuns și fosta mare speranță a fotbalului din Medgidia. „Aș vrea să mulțumesc tuturor celor ce au accesat această pagină. Nu știu cum a fost pentru voi, dar pe mine m-a făcut să retrăiesc anii frumoși petrecuți alături de voi toți la Medgidia. Aș dori să-i mulțumesc lui Marian pentru pagina făcută. Acum aș vrea să răspund și la întrebările unora dintre voi. După 90, am fost 5 ani în Iugoslavia, dupa acea alți trei ani în Grecia, după care, din 2001, m-am stabilit cu familia în Italia, unde sunt bine. Am o familie minunată, ceea ce vă doresc și vouă tuturor. Aș dori să mulțumesc tuturor celor ce au fost alături de mine la bine și la greu și în primul rând lui Marian. Sper să ne vedem în curând!“, a scris în 2016 Ion Bereș. 

În colajul foto din deschiderea acestui articol, în stânga sunt Ion Bereș și Marian Manolescu, în București, în parcul Cișmigiu, în ziua în care au mers la București, la Dinamo, iar în dreapta este Ion Bereș, la ani distanță de la acel moment deosebit din viața sa.    


Sursa foto: Facebook (Dragoste de Fotbal, amintiri Medgidia; Marian Manolescu; Ion Bereș; Izmir Abdulgani; Gică Albu; CS Medgidia; Tudor Td)

Citește și:

CS Medgidia pornește la drum în Liga a 3-a cu Izmir Abdulgani antrenor principal

CS Medgidia a promovat în Liga a 3-a. Succes în barajul cu Sportul Ciorăști


După 23 de ani, veteranii din Nisipari şi cei ai IMU Medgidia au reeditat duelul de pe 1 decembrie 1996 (galerie foto)

Fiul lui Sandu Ţăranu Fotbalistul Tudor Ţăranu, de la Farul Constanţa, copil de mingi la meciurile Stelei cu Chelsea şi Ajax (galerie foto)

Ca High Performance Coach la Federaţie Un constănţean este implicat în coordonarea fotbalului dintr-o regiune a Canadei (galerie foto)

   
 
 
 
 
       
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii