Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:22 09 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doliu la Farul Constanța A murit Tiberiu Kallo, legendara extremă a „marinarilor“

ro

09 Oct, 2024 15:54 642 Marime text
 Sursa foto (cu rol ilustrativ): ZIUA de Constanța
Farul Constanța este din nou în doliu, după ce s-a stins din viață, la vârsta de 81 de ani, fostul mare fotbalist Tiberiu Kallo, extrema de legendă a „marinarilor“.

Acesta a murit acolo unde se stabilise de mulți ani, satul Plop, orașul Titu, județul Dâmbovița.
 
Nãscut în august 1943, la Codlea (judeţul Braşov), Tiberiu Kallo a ajuns la Farul în sezonul 1964/1965.
 
Fiind militar la Mangalia, juca la echipa oraşului, Marina, iar dupã promovarea acestei echipe a fost transferat imediat la Farul, formaţie care evolua în Divizia A.

Kallo a jucat la Farul pânã la finele sezonului 1971/1972, fãcând parte dintr-o generaţie de excepţie a clubului constãnţean, care a impus respect în România şi care bãtea Steaua, Dinamo şi Rapid când voiau muşchii ei.

Echipa-tip din acele vremuri îţi face vocea sã tremure când o rosteşti: Uţu - Georgescu, Mareş, Tâlvescu, Dumbravã - Koszka, Antonescu - Ologu, Tufan, Iancu, Kallo.

Tiberiu era extrema stângã a acestei formaţii, jucãtorul care centra din bandã pentru golurile lui Tufan, Iancu sau Caraman, dar nu ezita sã aparã şi el la finalizare. Mai evolua şi extremã dreapta, şi mijlocaş, însã cel mai mult a jucat pe stânga, acela a fost rolul care l-a consacrat.

„Eram rivalul pe post al lui Mircea Lucescu, deşi el nu era stângaci. Eu înscriam cam zece goluri pe campionat, cinci în tur, cinci în retur. Aveam echipã extraordinarã atunci. Fãceam mereu spectacol. 20.000 de oameni veneau în permanenţã la meciurile noastre. Gemea stadionul de ei. Îi bãteam când voiam pe cei de la Steaua, Dinamo şi Rapid. Eu eram cel mai iubit. Îmi vine sã plâng când îmi aduc aminte. Ce sã facem, orice cal de curse devine gloabã", spunea, în 2012, pentru ZIUA de Constanța, cel pe care tribuna constãnţeanã îl alinta „Cãluţul".


Dupã ce s-a despãrţit de echipa constãnţeanã, la capãtul a opt sezoane, Tiberiu Kallo a mai jucat patru ani la CS Târgovişte, dupã care a renunţat la fotbal, la vârsta de 34 de ani şi jumãtate, nemaiputându-se reface în urma unei operaţii de menisc.

S-a retras din fotbal în cel mai emoţionant mod cu putinţã, într-o partidã în care CS Târgovişte a întâlnit Farul, iar meciul s-a încheiat egal, 1-1.

Tibi i-a predat ştafeta (şi tricoul sãu) la formaţia dâmboviţeanã fratelui mai mic, Nicolae (Kallo III).

Dupã ce a terminat-o cu fotbalul, fostul „cãluţ" al Farului a plecat, pentru trei ani şi şase luni, în Republica Arabã Sirianã, sã munceascã în irigaţii, meseria sa fiind de tehnician principal construcţii civile - industriale.

Asta se întâmpla pe 26 octombrie 1978.

Cu mai mulți ani în uremă, Tiberiu Kallo se stabilise în satul Plop, la cinci kilometri de Titu, unde își înjghebase o gospodãrie.

Citește și:
 
I se spunea „Cãluţul"
Poveştile savuroase ale lui Tiberiu Kallo şi ale echipei de legendã a Farului
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii