Echipa de aur din 2005 s-a împrăştiat în patru zări Cum îşi duc traiul aşii de Cupă ai Farului (galerie foto + video)
Echipa de aur din 2005 s-a împrăştiat în patru zări: Cum îşi duc traiul aşii de Cupă ai Farului (galerieData de 11 mai 2005 va rămâne înscrisă cu litere mari în istoria FC Farul drept ziua în care „marinarii" au disputat finala Cupei României, contra lui Dinamo, pe stadionul „Cotroceni" din Bucureşti. Meciul a fost pierdut de constănţeni, cu 0-1 (gol Grigorie, în minutul 6), însă, chiar şi aşa, atingerea ultimului act al competiţiei rămâne o mare performanţă, obţinută sub bagheta antrenorului Petre Grigoraş.
În acest moment, din formaţia de aur de atunci a Farului nu mai poartă nimeni tricoul alb-albastru. Unii evoluează la alte formaţii, unii sunt antrenori, alţii s-au lăsat de fotbal, iar un jucător a murit. După primul „11" din acel meci suspină şi acum fanii „marinarilor": Curcă - Farmache, I. Barbu, Şchiopu, Paşcovici - Guriţă, Fl. Lungu, Senin, Todoran - Cristocea - L. Mihai. Pe parcurs au mai intrat pe teren I. Apostol, Baicu şi L. Florea, iar pe banca de rezerve au rămas Vlas, Uşurelu, V. Gheorghe şi Doicaru.Portarul George Curcă era ultimul mohican la Farul, însă, în acest moment, îşi caută altă formaţie. În vârstă de 31 de ani, cu aproape 250 de meciuri în tricoul constănţean, disputate pe parcursul a zece sezoane, George şi-a încheiat contractul cu Farul, iar acum urmăreşte alte piste. După nouă ani la rând în poarta Farului (2000 - 2009), Curcă a plecat la Dinamo după retrogradarea „marinarilor", mai jucând apoi la Dinamo II și la Unirea Urziceni, înainte de a se întoarce acasă, iarna trecută.
Răzvan Farmache (34 de ani) joacă în acest moment la FC Ştefăneşti, în Liga a III-a. După cinci ani şi jumătate petrecuţi la Farul, în 2008 s-a întors la Sportul Studenţesc, de care s-a despărţit în etapa a doua a acestui sezon. Răzvan este însurat şi are o fetiţă de doi ani şi jumătate. Ajuns la 39 de ani, Cristi Şchiopu s-a dedicat antrenoratului după ce a încheiat activitatea de jucător, la Farul. Acum activează la Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi", pregătind echipa de juniori C (de 15 ani) FC Viitorul.
Pașcovici poate fi secund la Liga 1
Nici Ion Barbu nu mai e la Farul. Fost căpitan, antrenor secund şi antrenor principal, Ion (35 de ani) s-a despărţit de club pe finalul turului, supărat că oficialii clubului nu-i înregistraseră contractul la Federaţie. Barbu a jucat neîntrerupt la Farul din sezonul 1999/2000, fiind unul dintre simbolurile echipei și un exemplu de devotament față de club. În momentul de faţă, se află în căutarea unei formații pe care să o antreneze. Fundaşul stânga din finala de „Cupă", Cosmin Paşcovici (34 de ani), a evoluat ultima dată la Eolica Baia, în Liga a III-a, de care s-a despărţit întrucât nu şi-a primit banii. Cosmin este student în anul III la „Educaţie Fizică", la „Ovidius", dar are şi licenţă de antrenor, putând fi secund la Liga 1. De la Farul a plecat în vara lui 2006, la Dinamo, ajungând ulterior la UTA. În primul an de „B" al „marinarilor" a revenit însă la Constanța. Cosmin nu exclude o revenire pe gazon, mai ales dacă va scăpa și de durerile de spate. Oricum, la minge nu a renunțat definitiv, mai făcând mișcare la futsal, cu echipele SNC (a lui Viorel Farcaș) și Inter Inel II.
Senin s-a lansat în afaceri
Florin Lungu a plecat de la Farul în 2008. „Nu mai am treabă cu sportul", a precizat fostul mijlocaş, care va împlini în acest an 33 de ani. Nici Adrian Senin nu mai joacă fotbal (de un an şi jumătate), lansându-se în afaceri, în domeniul ecologic. „Un business l-am început cu un văr din SUA, iar un altul singur. Stau mai mult prin Bucureşti, dar mai ajung şi pe la Constanţa. Vreau să fac şi şcoala de antrenori, mă tentează această meserie. Mi-ar plăcea să antrenez odată la Farul, dar nu în condițiile actuale", a spus Adrian, care, după ce s-a despărţit de „marinari", a mai evoluat la FC Braşov (cu care a promovat în Liga 1 și unde a petrecut doi ani și jumătate), Delta Tulcea (un an și jumătate), Astra şi Unirea Urziceni (câte jumătate de sezon). „Uneori, îmi pare rău că m-am lăsat de fotbal, alteori însă nu, când văd ce e în acest sport. Regret situația în care a ajuns Farul, echipă căreia i-am dedicat ani buni din viața mea și care mi-a rămas în suflet. Am trăit și bune, și rele la Farul, dar sunt mândru că am pus și eu umărul la performanțele acestui club", a spus Senin, care este în continuare necăsătorit.
La 40 de ani, Guriţă încă joacă, la Liga a III-a
Dinu Todoran are 34 de ani, iar în această iarnă a semnat cu FC Voluntari (locul 10 în seria a treia a Ligii a III-a). Dinu a jucat patru ani la Farul, după care a mai activat la Unirea Urziceni (cu care a ieşit campion și a luat locul secund - doi ani la rând), Victoria Brăneşti şi FC Botoşani. Mihai Guriţă, veteranul acelei echipe teribile din 2005, împlineşte 40 de ani pe 1 februarie 2013, dar are o vitalitate ca în tinereţe. Încă joacă fotbal (acum este însă accidentat), la Sporting Suceava (Liga a III-a), echipă pe care o şi antrenează. În acelaşi timp, este administrator la o firmă de transport internaţional. „Fizic, nu m-am schimbat deloc faţă de când jucam la Farul", a declarat Mihai. De la Farul Guriță a plecat în 2007, dar aventura la Steaua și Gloria Buzău nu a durat mult. A antrenat o grupă de copii la Locomotiva Zvoriștea, după care s-a dedicat echipei din Suceava. La Sporting este antrenor principal din 2012. „Am o fisură pe tibie de la alunecarea unui portar, însă nu mă las eu așa ușor. Mă veți mai vedea pe teren", a mai spus Mihai, căpitanul Farului în mandatul lui Basarab Panduru. Guriță are o fată de aproape 17 ani, care este elevă la liceu, în clasa a zecea.
Liviu Mihai s-a stabilit la Cluj
Vasilică Cristocea (32 de ani) este în acest moment la FC Viitorul, însă, în ultima vreme, nu a mai prins echipa. După plecarea de la Farul, în 2006, a mai jucat la Steaua şi Ceahlăul Piatra Neamţ, dar s-a întors pentru un an la Constanţa şi în Liga a 2-a. Vasilică este însurat şi are o fetiţă, Maria-Carla. Atacantul Liviu Mihai a spus şi el adio fotbalului şi nu mai este în fenomen. S-a stabilit la Cluj, oraşul său natal, şi, după propria-i mărturisire, „se descurcă". Merge pe 36 de ani, este divorţat, iar din această căsătorie are o fetiţă de zece ani, Arina. A jucat la Farul între 2000 şi 2007, după care a mers la Pandurii Tg. Jiu, de unde s-a retras, la 30 de ani, în urma unei accidentări grave la genunchi. „Am avut afectate ligamentele încrucișate și meniscul. Am stat pe margine opt luni, după care am hotărât că e mai bine să renunț. Se apropia de final și contractul cu Pandurii, așa că am spus stop, acum vreo cinci ani", a arătat Liviu, jucătorul care a dat culoare atacului Farului, cu tehnica sa.
Răzbunarea lui Apostol
Iulian Apostol (33 de ani) a jucat ultima oară la Rapid, însă, deşi s-a despărţit de gruparea giuleşteană, are o situaţie contractuală încurcată, din pricina insolvenţei echipei bucureștene. Iulian a petrecut trei sezoane pe litoral, după care, din 2007, de când s-a produs ruptura de clubul constănțean, a mai jucat la Unirea Urziceni (campion și vicecampion), Steaua, din nou Urziceni, iar ultima dată Rapid. Doi ani la rând (2008, 2009), a înscris contra Farului când a jucat cu Urziceni la Constanța. La unul dintre meciuri, după ce a dat gol, s-a uitat dojenitor spre tribuna oficială. La finele partidei, la conferința de presă, antrenorul de atunci al „marinarilor", Constantin Gache, declara că îi pare rău că a renunțat la Apostol.
Mihai Baicu s-a stins din viaţă la doar 33 de ani, pe 6 iulie 2009, la un meci de fotbal cu prietenii. După etapa Farul, a mai jucat la Ceahlăul Piatra Neamț, unde și-a încheiat cariera profesionistă. A mai evoluat apoi la o formație de amatori din Italia, Malie. Laurenţiu Florea (mâine împlineşte 32 de ani) este în prezent la CSMS Iaşi, în Liga 1. Mai are contract până în vară, dar nu se află la prima echipă, pregătindu-se separat, cu antrenorul Vasile Simionaș. Din 2008, după ce a plecat de la Farul, a mai evoluat la CSM Ploiești, Callatis Mangalia (cu care a promovat în Liga a 2-a, i-a fost căpitan, iar în doi ani nu a ratat niciun minut) și CSMS Iași, cu care a promovat în primul eșalon.
Consilier local la Calafat
Adrian Vlas (31 de ani) activează la Eolica Baia (Liga a 3-a), după despărţirea de FC Viitorul. George Uşurelu (34 de ani) este consilier local PNL (la al doilea mandat) la Calafat, oraşul său de baştină, unde are şi o brutărie. În acelaşi timp, joacă şi fotbal la Dunărea Calafat (Liga a 4-a), echipă de care se ocupă şi pe care vrea să o promoveze în premieră în Liga a 2-a. Cinci sezoane a evoluat Ușurelu sub culorile „alb-albastre", după care, în 2006, s-a îndreptat spre alte zări. Au urmat trei echipe în cariera sa, CFR Timișoara, Severnav Tr. Severin și CS Otopeni, după care a decis să se întoarcă acasă, la Calafat. La CFR Timișoara, unde antrenor era Ioan Sdrobiș, a evoluat doar șapte etape. În Banat, îl atrăseseră planurile mărețe ale echipei (promovarea în Liga 1), însă lucrurile nu au mers așa cum se puseseră pe hârtie, existând chiar perspectiva sumbră a retrogradării. Să vii de la Liga 1 și să fii amenințat cu neajunsuri și cu Liga a III-a nu încântă pe nimeni, astfel că George, dezamăgit, a decis să plece, ajungând la Severnav Tr. Severin. E adevărat, echipa era în Liga a III-a, dar fostul farist a ales bine de data aceasta, pentru că a promovat cu această formație în Liga a II-a. După care a jucat la CS Otopeni, cu care a acces în Liga 1. Nu a rămas însă la această echipă (și, din nou, în prima divizie), hotărând să dea curs propunerii-surpriză pe care a primit-o de la Calafat, aceea de a candida în Consiliul Local.
Doicaru dă goluri pentru Viitorul Pecineaga
Atacanţii Viorel Gheorghe (31 de ani) şi Radu Doicaru (33 de ani) sunt şi ei jucători activi, la Unirea Slobozia (Liga a 2-a), respectiv Viitorul Pecineaga (Liga a 4-a). Viorel Gheorghe a evoluat la Farul trei ani, între 2004 și 2007, după care a jucat la echipe precum FC Brașov, Prefab Modelu și CF Brăila. La Slobozia are ceva vechime și este unul dintre golgeterii echipei. Doicaru a fost la Farul atât în Liga 1 (2003 - 2005), cât și în Liga a 2-a (2010). A mai jucat apoi la Ceahlăul (cinci ani), Callatis, iar acum, sub îndrumarea lui Mugurel Cornățeanu, la Viitorul Pecineaga, echipă care își va schimba însă curând denumirea, în Callatis Mangalia 2012.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- CIRNU MARIAN 19 Jan, 2013 06:14 Articol de nota 10,profesionalismul redactorului isi spune cuvintul,felicitari inca odata