Elena Zaharia, fetiţa cu voinţă de fier De la tenis de masă cu clămuţe şi năsturaşi, la medalia de aur din Qatar (galerie foto)
Elena Zaharia, fetiţa cu voinţă de fier: De la tenis de masă cu clămuţe şi năsturaşi, la medalia de aur
09 Jun, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
10739
Marime text
Din fabrica de campioni de tenis de masă de la Constanţa se ridică un nou talent. Elena Adriana Zaharia, o fetiţă de 11 ani, e deja multiplă campioană naţională şi a fost remarcată şi la întrecerile internaţionale
Elena Zaharia este sora mai mică a unei alte jucătoare de tenis de masă de la malul mării, Alina (19 ani), şi ea campioană. Având exemplul acesteia, mezina familiei Zaharia a dorit să urce şi ea pe prima treaptă a podiumului, iar visul i s-a împlinit. Elena a început sportul de mică, iar ultima sa ispravă este câştigarea turneului internaţional din Qatar.
Elena era la grădiniţă când a luat contact prima dată cu tenisul de masă. Îi plăcea cum juca sora ei, iar de aici şi până a veni la sala de antrenament de la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ nu a fost decât un pas. Prima antrenoare a fetiţei a fost Rodica Gheorghe, iar după un an a fost preluată de Viorel Filimon şi Elena Sebe. Ulterior, de când a terminat facultatea, în pregătirea Elenei s-a implicat, mai mult, şi Anamaria Sebe. Oricum, mica sportivă primeşte ajutor de la toţi cei din sală, care o simpatizează în mod deosebit.
Întreaga clasă i-a făcut galerie
„Este un copil foarte muncitor şi ascultător, care şi învaţă bine. Este elevă la liceul nostru, în clasa a cincea“, spune Elena Sebe. Campioana a urmat ciclul primar de învăţământ la Şcoala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza“, iar din acest an s-a mutat la LPS, având-o dirigintă pe Daniela Mihalache (profesor de religie). La un concurs desfăşurat la Constanţa, întreaga clasă de la Şcoala 39 a venit să o vadă pe mica performeră, care va împlini 12 ani pe data de 4 noiembrie.
A intrat în sală la patru ani şi jumătate
„Cum a început Elena tenisul de masă? I-a plăcut ce a văzut la Alina. Prin casă, îi lua paleta, prima cupă şi prima medalie, ca să o pună şi ea la gât. Era încântată. Iar fata mea cea mare a zis să o ia şi la sală, Elena ajungând prima dată la tenisul de masă, practic, la patru ani şi jumătate. A participat atunci, în vacanţa de vară, la mai multe probe fizice (ştafete, mers în mâini, alergare), dar, după două - trei zile, a zis: «Poate voi veni când voi fi mai mare». I-am spus că nu o obligă nimeni, face ce vrea. Era şi cu dansul, pe la grădiniţă. Peste un an însă, tot în vacanţă, s-a întors la tenisul de masă, pe care, de atunci, nu l-a mai părăsit. A devenit viaţa ei, nu mai doarme, cu gândul la el. Şi acasă juca, iar când nu avea mingiuţe, folosea clămuţe sau năsturaşi“, povesteşte mama surorilor Zaharia, Nuţa.
„Chiar şi în situaţiile extreme, ea nu abandonează“
Momentul în care antrenorii Elenei Zaharia s-au convins pe deplin că aceasta are toate şansele să ajungă sus de tot în tenisul de masă a fost concursul Paleta de Argint, din 2014, de la Buzău (întrecere rezervată copiilor de zece ani), unde, la feminin, s-a impus formaţia CS Farul Constanţa, formată din Elena Zaharia, Andreea Grigore, Lavinia Tănase şi Ana-Maria Grigoraş. Iar Elena Zaharia a luat locul doi la individual, dar în condiţii speciale.
„Cu o seară înainte, Elena s-a accidentat, tăindu-se deasupra genunchiului. A fost cusută şi toată noaptea a stat cu o atelă ghipsată. Totuşi, chiar şi în aceste condiţii, fetiţa a vrut să intre în concurs. Efectiv, nici nu putea să se mişte, darămite să joace, îndoind picioarele. A fost fermă şi a zis «Nu, eu joc». Şi atunci am realizat că acest copil are o voinţă de fier. Chiar şi în situaţiile extreme, ea nu abandonează“, a mai spus Elena Sebe.
A jucat, practic, într-un picior
„Fetele noastre au dominat întrecerea, atât pe echipe, cât şi la individual. Elena Zaharia a fost eroina acestor întreceri. Nu a reuşit să câştige în finală din pricina unei stupide accidentări, suferite cu o seară înainte, când intraseră în primii opt. Sportiva s-a tăiat deasupra genunchiului, fiind dusă la spital, cusută, şi stând cu piciorul cu atelă ghipsată toată noaptea. Dimineaţa, atela i s-a scos, iar Elena a reuşit să se califice în finală, deşi avea genunchiul aproape imobilizat. Cea care a câştigat finala de simplu, o sportivă din Bistriţa, pierduse la Elena în întrecerea pe echipe. Sportiva noastră a jucat acum, practic, într-un picior“, a spus şi Viorel Filimon despre Paleta de Argint.
Cristian Pletea şi Elena Zaharia
Antrenorul apreciază că Elena Zaharia este lidera generaţiei actuale de 10-12 ani de la Constanţa. Întrebat cine crede că le va urma, pe linia performanţei, lui Andrei Filimon şi Elizei Samara, selecţionerul echipei naţionale de senioare nu a stat pe gânduri când a dat răspunsul.
„Andrei Filimon are sigur un urmaş la nivelul tenisului de masă constănţean, prin Cristian Pletea, dar cu condiţia ca seriozitatea şi munca de calitate să fie principalii aliaţi în activitatea sa. La fete, din păcate, aşteptăm pe mai târziu, pentru că speranţele se îndreaptă către o generaţie încă mică, de 10 - 12 ani, în fruntea căreia se află Elena Zaharia. Însă fără muncă şi dorinţă de autodepăşire, performanţa nu se poate realiza“, a punctat Viorel Filimon.
„Dintre tinerii pe care-i avem noi la ora actuală în sală, Elena ar fi următoarea după Cristian Pletea. Este foarte serioasă. Chiar şi dacă are în faţă un începător, acordă o importanţă deosebită partidei“, spune şi Elena Sebe.
Sportul, moştenire de familie
În familie, Alina şi Elena sunt primele sportive în adevăratul sens al cuvântului. Părinţii, Darie (născut în comuna constănţeană Saraiu, dar stabilit de mic la Constanţa) şi Nuţa (de loc din judeţul Bacău), au făcut sport doar în şcoală, fotbal, respectiv handbal şi volei. „Tatăl socru am înţeles că era mult cu sportul, mergea cu echipa de fotbal a comunei prin toate satele. Mama soacră spune că fetele seamănă cu bunicul lor din punctul de vedere al dragostei faţă de sport. Bine, şi nouă ne plăcea, când eram copii, dar n-am avut posibilităţi şi condiţii să-l practicăm la un nivel mai înalt. Acum, suntem cei mai mari suporteri ai fetelor noastre. Nu ratăm niciuna dintre competiţiile care sunt la Constanţa“, a mai spus Nuţa Zaharia.
A câştigat Top 12 Europa
De vreo trei ani, Elena Zaharia este în prim-planul titlurilor naţionale şi medaliilor cucerite de CS Farul la tenis de masă, atât la copii, cât şi la juniori II şi III. Este multiplă campioană a României pe echipe, dar a luat aurul şi la dublu, şi la simplu. Plus alte medalii. În 2015, singura medalie cucerită de România la Campionatul European de mini-cadeţi, de la Strasbourg (Franţa), a fost bronzul Elenei. În acelaşi an, a urcat pe podium şi la un cantonament în Slovenia, după cum a câştigat Top 12 Europa.
„Încă de la început, Elena a fost plăcută în sală de toţi colegii şi colegele, şi mari, şi mici. Au văzut-o că este activă şi că nu stă locului o clipă. A vrut să înveţe de la toţi, de la cei mari a furat meserie“, spune mama campioanei.
A revenit de la 0-2 în semifinala de la Doha
De curând, Elena a participat (însoţită de antrenoarea Elena Sebe), în Qatar, la o perioadă de pregătire de o săptămână, World Hopes Week & Challenge, iar la turneul internaţional organizat cu această ocazie a luat locul întâi. „În finală, a dispus cu 3-1 de o jucătoare din Singapore. A avut un start mai greu în grupe, iar în semifinale, contra unei adversare din Croaţia, a recuperat de la 0-2 pentru a se impune în final cu 3-2. Croata a deţinut avantajul unei dezvoltări fizice superioare, dar nici Elena nu a respectat la început în totalitate ce i-am spus. Oricum, a condus tot timpul în primele două seturi, la două - trei puncte, dar a pierdut. Apoi, când a respectat indicaţiile, a întors meciul, iar la 2-2 adversara sa a cedat psihic“, a arătat Elena Sebe. Micuţa Zaharia a lăsat o bună impresie la Doha, atât la pregătire, cât şi în cadrul turneului, şi este calificată, în octombrie, şi la Shanghai.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii