Elisabeta Lipă, gazda evenimentului În premieră națională, la Constanța se lansează o nouă disciplină în canotaj, Coastal Rowing
Elisabeta Lipă, gazda evenimentului: În premieră națională, la Constanța se lansează o nouă disciplină
10 Aug, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3368
Marime text
- Canotajul de coastă va fi inclus în programul Jocurilor Olimpice de la următoarea ediție, cea de la Paris, din 2024.
- Amănunte despre noua disciplină vor fi oferite pe plaja „Reyna“ din Constanța, urmând a fi prezentate şi alte sporturi nautice.
- Dintre cele patru medalii obținute de România la ultima ediție a Jocurilor Olimpice, trei au fost cucerite la canotaj.
La Constanța va avea loc, miercuri, 11 august, în premieră națională, evenimentul de lansare a unei noi discipline în canotaj, Coastal Rowing (canotaj de coastă), ce va fi inclusă în programul Jocurilor Olimpice de la următoarea ediție, cea de la Paris, din 2024.
Amănunte despre noua disciplină vor fi oferite pe plaja „Reyna“ din Constanța, cu începere de la ora 11.00. Cu ocazia aceluiași eveniment, vor fi prezentate pe ateliere, de către sportivi de performanță, și alte sporturi nautice, precum Stand Up Paddling, Yachting sau Windsurfing. Evenimentul este organizat în colaborare cu Plaja „Reyna“ și Federația Română de Yachting. Gazda evenimentului este celebra Elisabeta Lipă, președintele Federației Române de Canotaj, multiplă campioană olimpică la canotaj, maestră emerită a sportului, iar în anul 2000 declarată de către Federația Internațională de Canotaj cea mai bună canotoare a secolului XX. La prezentare sunt așteptați și unii dintre medaliații României de la Jocurile Olimpice de la Tokyo în proba de canotaj. Nu vor lipsi nici reprezentanți ai sportului constănțean, printre care și Elena Frîncu, vicecampioană mondială la handbal, fost director, timp de 22 de ani, al DJST Constanța.
Disciplină spectaculoasă
„Canotajul de coastă și offshore este un tip de canotaj efectuat pe mare. Din pricina condițiilor mai dure întâlnite, bărcile sunt mai late și mai robuste decât cele utilizate pe râuri și lacuri. În America de Nord, acest sport este adesea numit canotaj în ape deschise“, se menționează pe Wikipedia. „Canotajul de coastă este foarte spectaculos și frumos, se pretează la mare. Trebuia să fie inclus în programul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, dar a apărut o întârziere, din pricina pandemiei, astfel că își va face debutul olimpic la ediția din 2024. Se vor organiza competiții interne și internaționale la toate categoriile de vârstă. În 2022, vor fi Campionate Europene și Mondiale la juniori, tineret și seniori, astfel că trebuie să ne grăbim și noi. Acum va fi lansarea națională“, a declarat Elisabeta Lipă, pentru ZIUA de Constanța.
Canotajul, trei medalii dintre cele patru ale României
La Jocurile Olimpice de la Tokyo, România a obținut patru medalii (una de aur și trei de argint), situându-se pe locul 46 în clasamentul pe națiuni. Dintre cele patru distincții, trei au fost cucerite la canotaj: aur prin Nicoleta Bodnar şi Simona Radiş, în proba de dublu rame feminin și argint la dublu rame masculin (Marius Cozmiuc şi Ciprian Tudosă) și la patru rame fără cârmaci masculin (Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari). Simona Geanina Radiș a fost și purtător de drapel al României la festivitatea de deschidere a JO, alături de înotătorul Robert Glință.
Aur olimpic din nou după 37 de ani
Federația Română de canotaj avea ca obiectiv la Jocurile Olimpice de la Tokyo cucerirea a două medalii, astfel că și-a depășit planul. Mai mult, Simona Radiș și Ancuța Bodnar au reușit să obțină din nou aurul olimpic pentru România în proba de dublu vâsle după 37 de ani, de la ediția din 1984, desfășurată la Los Angeles, când Elisabeta Lipă și Mărioara Popescu urcau pe prima treaptă a podiumului. Totodată, cele două medalii obținute la Tokyo sunt primele olimpice câștigate de canotajul masculin românesc după aproape 30 de ani! La patru rame, ultima distincție fusese obținută în urmă cu 29 de ani, la Jocurile Olimpice de la Barcelona, iar medalia de la dublu rame masculin este prima câștigată după Seul 1988. În clasamentul pe medalii, la canotaj, de la JO Tokyo, România s-a clasat pe locul patru, după Noua Zeelandă, Australia și Olanda, dar înaintea unor țări precum China, Italia, Canada, Franța, Germania sau Croația.
Echipajul de 8+1 feminin, record mondial și olimpic
România a obținut acum la canotaj trei medalii olimpice, față de Londra (2012), în care nu a obținut niciuna, și față de Rio (2016), în care a urcat o singură data pe podium (bronz cu barca de 8+1 feminin) și când s-a clasat pe locul 21 în clasamnetul pe medalii.
Tot la Jocurile Oimpice de la Tokyo, chiar dacă nu a urcat pe podium, ocupând locul șase, echipajul de 8+1 feminin al României a stabilit un record mondial și olimpic (05:52:99), în cursa de recalificări!
Locul 4 în clasamentul pe națiuni
„Am încheiat această ediție a Jocurilor Olimpice de la Tokyo cu mare satisfacție. Obiectivul nostru, acela de a obține 2 medalii olimpice a fost realizat și depășit. Avem singura medalie de aur câștigată de România la Tokyo și primele medalii pentru canotajul masculin după mai bine de 20 de ani. Suntem pe locul 4 în clasamentul pe națiuni la această ediție a Olimpiadei, spre deosebire de Rio, unde ocupam ultimul loc în clasamentul pe medalii. Este un semn că lucrurile merg spre bine și canotajul românesc revine astfel în elita mondială, acolo unde îi este locul”, a declarat, conform site-ului oficial al Federației Române de Canotaj, Elisabeta Lipă. În cariera sa, aceasta a obținut cinci medalii de aur, două de argint și una de bronz la cele șase ediții ale Jocurilor Olimpice la care a participat (Los Angeles 1984, Seul 1988, Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000 și Atena 2004).
„Sunt mândră de toți“
„Am aliniat la start nouă echipaje si 36 de sportivi. Eu sunt mândră de toți, fie că au prins sau nu podiumul Olimpic. Doar faptul că și-au câștigat participarea la Jocurile Olimpice înseamnă că sunt printre cei mai buni din lume. Ceea ce nu e puțin lucru, mai ales după un an dificil, plin de incertitudini. Sunt muncitori, talentați, tineri și rezultatele obținute aici nu fac altceva decât să îi motiveze ca pe viitor să fie și mai buni. Sunt convinsă că toată România e mândră de ei și o să-i susțină și mai mult de acum înainte”, a mai spus Elisabeta Lipă, potrivit sursei citate.
Sursa foto: Facebook (Federația Română de Canotaj)
PRECIZĂRI
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Tulceanul Cătălin Chirilă, purtător de drapel al României pentru ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo
UPDATE. Jocurile Olimpice de la Tokyo
O nouă medalie pentru România la canotaj
UPDATE. Jocurile Olimpice de la Tokyo
Aur şi argint pentru România la canotaj
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii