Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:05 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Farul Constanța. Cosmin Mocanu, amintiri de la barajul din 2001 „La Bacău, toți au fost contra noastră, dar și la meciul tur am simțit anumite lucruri“ (VIDEO)

ro

06 Jun, 2024 17:00 2075 Marime text
  • După 2-1 în turul barajului, la Constanţa, cu FCM Bacău (echipă de primă ligă), Farul (care venea din Divizia B), s-au impus şi la Bacău, în retur, la penalty-uri, într-o atmosferă ostilă, în care constănțenii au fost singuri împotriva tuturor.
 
În urmă cu 23 de ani, în iunie 2001, Farul Constanța obținea o extraordinară promovare în prima divizie, în urma barajului de poveste cu FCM Bacău.

Pentru a fi rememorat acel eveniment important din istoria clubului, pe 21 iunie 2024, de la ora 19.00, pe stadionul „Mihai Naca“ din Constanța, se va juca meciul aniversar dintre Farul 2001 și SSC Farul 2016, echipa înființată în 2016 de fani ai „marinarilor“, pentru a ține în viață spiritul farist, după ce, în același an, FC Farul intrase în faliment.
 
A primit tricoul cu numărul 3
 
Unul dintre componenții echipei din 2001 care a obținut promovarea, fostul fundaș Cosmin Mocanu (acum în vârstă de 48 de ani), abia așteaptă meciul, în care însă nu va putea juca, fiind plecat în acea perioadă în străinătate, prin prisma serviciului, „Moșul“ fiind șofer de TIR. Joi, 6 iunie 2024, Cosmin Mocanu a primit însă, pe stadion, tricoul cu numărul 3, pe care ar fi trebuit să îl poarte la meci. Cel care i-a oferit tricoul a fost Georges Muzaca, organizator al evenimentului de pe 21 iunie, alături de Tribuna B - Farul.      

Nici Ionuț Bădescu nu va putea participa

„Au mai rămas 15 zile pănă la eveniment! Din păcate, Mocanu Cosmin nu poate fi prezent la eveniment. Moșu', așa cum îl știm toți, trebuie să se întoarcă la muncă, în Germania, și chiar dacă el nu poate fi alături de noi, astăzi i-am înmânat tricoul oficial de joc. A fost titularul nostru din acel baraj și îi mulțumim! Este felul nostru de a ne arăta aprecierea pentru eroii noștri de la acel meci, fie că pot participa la eveniment sau că vor lipsi! Au fost când aveam nevoie de ei! Doar el și Ionuț Bădescu lipsesc 100%. Moșu' - din cauza serviciului, iar Ionuț a prins bilete și va fi prezent la Euro 2024, în Germania!“, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.
 
„Sunt sigur că va ieși ceva extraordinar de frumos“
 
„Abia aștept să văd partida, pentru că, din păcate, nu voi reuși să fiu prezent la acest frumos eveniment. Aștept cu nerăbdare întâlnirea colegilor mei. Sunt sigur că va ieși ceva extraordinar de frumos. Este o revedere, atât noi, cât și suporterii, după foarte mulți ani. Atunci cu toții formam o familie, eram cu toții trup și suflet. Aștept și eu fotografii și imagini de la eveniment, să le păstrez în arhiva mea. Cu foștii colegi, mai vorbesc, dar rar, încercăm să ținem legătura, ne-am mai și întâlnit, dar, din păcate, programul meu nu-mi permite să ne vedem mai des. Aș vrea, dar viața ne-a dus pe alte drumuri pe unii dintre noi“, a declarat Cosmin Mocanu.
 
Singuri împotriva tuturor
 
În vara lui 2001, după 2-1 în turul barajului, la Constanţa, cu FCM Bacău (echipă de primă ligă), Farul (care venea din Divizia B), s-au impus şi la Bacău, în retur, pe 24 iunie, la penalty-uri, într-o atmosferă ostilă, în care constănțenii au fost singuri împotriva tuturor.

Agitație la hotel
 
„Noaptea dinaintea meciului a fost destul de agitată pentru noi, nu prea am dormit cum trebuie. Dimineața, când ne-am trezit, a fost agitație în jurul hotelului. Suporterii băcăuani nu voiau să fim odihniți, în cele mai bune condiții la ora jocului. Au făcut mare agitație. Noi am fost însă calmi și am plecați liniștiți către stadion, cu mare încredere în noi, deși, la acea vreme, toate informațiile erau că vom avea parte de un meci nu tocmai corect, ca să spunem așa. Noi am fost outsideri de la început în acea dublă, Bacăul era o echipă destul de bună, cu jucători cu experiență la nivelul primei ligi. Noi aveam doar câțiva băieți care jucaseră în Divizia A, însă aveam acel elan tineresc, care, până la urmă, ne-a și ajutat să reușim acea mare performanță“, a povestit Cosmin Mocanu.
 
În tur, a avut un gol anulat
 
Fostul farist a subliniat că „la Bacău, toți au fost contra noastră, dar și la meciul tur am simțit anumite lucruri“, amintind de un episod în care un jucător băcăuan le-a spus ce îi va aștepta la retur. În partida de la Constanța, Cosmin a avut un gol anulat. „S-ar putea însă ca declicul tribunei să se fi produs atunci. După golul marcat de adversari, cumva atmosfera de pe stadion era una de dezamăgire. Lumea s-ar fi așteptat la mai mult de la noi, să-i luăm cu elan de la început. Dar ei alcătuiau o formație cu experiență, astfel că noi a trebuit să gestionăm lucrurile mult mai bine. Momentul golului anulat a fost extraordinar, am simțit atunci că stadionul a luat foc și ne-a împins de la spate, pentru a reuși victoria, care s-a dovedit că ne-a ajutat teribil în retur“, a arătat Cosmin Mocanu.
 
„Descătușare și bucurie imensă“
 
La final, Farul a avut câștig de cauză, după loviturile de departajare. „A fost o descătușare a noastră, după tot ce se întâmplase, după toată presiunea care venea asupra noastră, din partea suporterilor băcăuani și a celor de lângă echipa adversă, gândindu-se că ne iau puțin din moral, iar astfel le va fi mai ușor. La final, a fost acea bucurie imensă, pe care am sărbătorit-o alături de suporteri, care au fost mereu lângă noi. Totul a fost nemaipomenit de frumos. Un merit foarte mare a avut și finanțatorul de atunci al clubului Farul, Gheorghe Bosînceanu. De când a venit dânsul la echipă, stabilitatea financiară a fost la nivel maxim“, a mai spus fostul jucător.
 
„Azi sunt și eu, ca toți ceilalți, un fan al Farului“
 
Cosmin Mocanu a subliniat și sprijinul deosebit primit de la fani. „Suporterilor fariști vreau să le mulțumesc pentru toată perioada petrecută înpreună la Farul. Au fost extraordinari. Am simțit susținerea lor meci de meci și antrenament de antrenament. Îi iubesc, iar azi sunt și eu, ca toți ceilalți, un fan al Farului. A fost o bucurie imensă pentru mine, ca și pentru toți suporterii, când a ieșit Farul campioană. Ce a reușit Gică Hagi este fantastic. Dacă numele Farul și Gică Hagi s-au aliat, a ieșit ceva frumos, iar acest titlu este o încununare a muncii tuturor celor implicați acolo“, a punctat Cosmin Mocanu.
 
Între muncă și familie
 
Acesta a povestit și cum decurge acum o zi din viața lui, derulată în afara terenului de fotbal. „Când sunt la serviciu, ca șofer de TIR, muncă, muncă și iar muncă, după care, când ajung acasă, alături de familie, fericirea e extraordinară. Ne bucurăm, alături de băiețelul nostru, de fiecare zi petrecută împreună“, a menționat „Moșul“.  
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:
 
Constanța
Meciul aniversar Farul 2001 - SSC Farul 2016. Cosmin Mocanu a primit tricoul pentru „sărbătoarea alb-albastră“ (FOTO)


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii