Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:19 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Farul Constanța Gică Popescu și povestea unui transfer stelar. „Îmi lua mâna și-mi spunea - «Semnează, unde vrei să te duci, pe lună?»“

ro

17 Dec, 2022 00:00 3330 Marime text

 
  • Fostul fotbalist a mărturisit că cea mai reușită evoluție a sa la un Campionat Mondial a fost la ediția din 1990, din Italia.
  • „Baciul“ a dezvăluit și un episod legat de celebrul moment de la CM 1998, în care jucătorii României, după ce au obținut calificarea din grupă, s-au vopsit toți galben în cap, onorând astfel o înțelegere făcută.
  • Întrebat unde i-a fost mai greu să fie căpitan, la Barcelona sau la echipa națională, Gică Popescu nu a ezitat când a răspuns.
 
Fostul mare fotbalist român Gheorghe Popescu, ex-căpitan al echipei naționale, dar și al Barcelonei, în prezent președintele Farului Constanța, liderul Superligii, a povestit că a avut ofertă de la celebrul club spaniol Real Madrid, căreia nu i-a dat însă curs.
 
Gică Popescu a fost invitatul lui Dan Capatos la podcastul SuperBarbershow, în care „Baciul“, într-un interviu altfel, într-un cadru inedit, a relatat povești neștiute din cariera sa de excepție, întâmplări din cantonamentele echipei naționale, dar și cum a refuzat să semneze contractul cu Real Madrid în timpul Campionatul Mondial din 1990.

 
Înainte de Revoluție, Gică Popescu a jucat în țară la U Craiova și la Steaua, iar apoi cariera sa la echipele de club, în străinătate și în România a cuprins formațiile PSV Eindhoven (1990 - 1994), Tottenham (1994 - 1995), FC Barcelona (1995 - 1997), Galatasaray Istanbul (1997 - 2001), Lecce (2001 - 2002), Dinamo București (2002) și Hannover 96 (2003). La echipa națională, „Baciul“ a susținut 115 meciuri și a marcat de 16 ori.
 
„Am jucat senzațional“
 
Cu echipa națională a României Gică Popescu a participat la trei Campionate Mondiale (1990, 1994 și 1998) și la două europene (1996 și 2000). Fostul fotbalist a mărturisit că cea mai reușită evoluție a sa la un Mondial a fost la ediția din 1990, din Italia. „Ca evoluție personală am jucat senzațional. Mi-aduc aminte că. după primul meci (n.r. 2-0 cu URSS) a venit Real Madrid să mă semneze. Am zis însă că trebuie să mă gândesc, mi-au dat două zile. Nu știam ce era Real Madrid cu adevărat, nu aveam dimensiunile echipelor de top de afară. Aveam contractul pe noptieră, stăteam cu Emil Săndoi în cameră. Emil îmi lua mâna și-mi spunea: «Băi, semnează, unde vrei să te duci, pe lună? E Real Madrid!». Zic: «Nu, Emile, că mai stau. E primul meci, eu vreau să mă concentrez la Mondiale». Nu că altfel nu m-aș fi concentrat. Era și o lipsă de experiență, tinerețea mea (aveam 22 spre 23 de ani)“, a povestit Gică Popescu la SuperBarbershow. În cele din urmă, acesta nu a mers la Real Madrid, ci la clubul olandez PSV Eindhoven, prima sa echipă din străinătate.
 
„Începeau vârcolacii“            
 

Președintele Farului a dezvăluit că, pe când juca, avea mereu emoții înainte de partidele disputate. „Înainte de debutul la Campionatul Mondial începeau vârcolacii prin stomac, cu două - trei zile înainte. Nu ești profesonist dacă nu ai. Și la meciurile de campionat trebuie să ai emoții. Ele înseamnă concentrare, că te gândești acolo, că trăiești momentul. Nu există jucător profesionist care să nu aibă emoții înainte de meci“, menționează Gică Popescu.   
 
„Aveam ca o pânză de păianjen pe față“
 
Acesta a dezvăluit și un episod legat de celebrul moment de la Campionatul Mondial din 1998, în care jucătorii României, după ce au obținut calificarea din grupă, s-au vopsit toți galben în cap, onorând astfel o înțelegere făcută. Tricolorii au jucat cu acest look în partida din serie cu Tunisia (1-1) și în cea din optimi cu Croația (0-1). „Acel meci a fost singurul din viața mea în care am fost amețit de la început până la sfârșit. Aveam ca o pânză de păianjen pe față, vedeam ca prin pâclă. Nu știu ce s-a întâmplat, nu mi-am explicat niciodată, nu vedeam clar, se poate să fi fost ceva toxic de la vopsea. La cinci minute după ce s-a terminat meciul, mi-am revenit“, a arătat Popescu.
 
„Stai bre, nea Puiule, să-ți spunem și dumitale una“
 
Întrebat unde i-a fost mai greu să fie căpitan, la Barcelona sau la echipa națională, Gică Popescu nu a ezitat când a răspuns. „La Barcelona, de departe. Nu e doar un lucru de a pune banderola pe mână și a conduce echipa pe teren. Vă dați seama cât de importanți eram noi? Eram cu Hagi la Barcelona, el era căpitan la Națională, eu la Barcelona. Cu Gică am avut o relație senzațională mereu. N-am avut niciodată chestia asta, cine e căpitan. Eram un grup foarte unic. Nu doar eu și Hagi, căpitanii de echipă, și restul, nu. Era senzațional. Seară de seară, la mine în cameră și la Dan Petrescu erau bârfele. Ne strângeam acolo, șapte - nouă oameni și povesteam până la 23.30, când venea nea Puiu și: «Gata, la culcare». «Stai bre, nea Puiule, să-ți spunem și dumitale una». Povesteam și se făcea ora 12 noaptea. Eram un grup superunit. Nu existau căpitani atunci, eram frați“, spune Gică Popescu.

 
Hagi, redutabil la rummy
 
„Baciul“ a mai povestit că, în cantonamente, Gică Hagi câștiga mereu la rummy, cu o singură excepție, în seara dinaintea partidelor. O singură data a fost altfel, înaintea confruntării cu Suedia, din sferturile CM 1994, câștigată de nordici la penalty-uri. „Hagi pierdea în fiecare seară înaintea meciului la rummy, în rest ne omora. O singură data a câștigat, înaintea meciului cu Suedia. Un norocos… Ceva incredibil. Tot timpul la avut noroc la bani, să știi. N-am văzut așa persoană cu noroc la bani ca el. Din gașca de la rummy făceam parte eu, Hagi, Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu și mai era și Dorinel Munteanu“, a mai arătat Gică Popescu la podcast.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: 1 - Facebook (Gheorghe Popescu), 2- captură Youtube (Superbet Romania)
 
Citește și:
 
Povestea caselor de la Poiana Brașov ale lui Hagi și Gică Popescu. „Frica“ de urs și cele două bilețele

Farul Constanța
Gică Popescu, amintiri din copilărie. Ninsori ca-n povești, săniușul și bucuria colindelor (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii