Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:31 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Farul Constanța Petre Grigoraș - „Dacă ratai, te «omoram»!“. Cum voia să execute un „marinar“ penalty-ul cinci la barajul din 2001 (VIDEO)

ro

13 Jun, 2024 17:00 1854 Marime text
  • În 2001, Farul Constanța a avut câștig de cauză, după penalty-uri, în barajul cu FCM Bacău, iar „marinarii“ au promovat în Divizia A.
 
La 23 de ani de la celebrul baraj de promovare / menținere în Divizia A dintre Farul Constanța și FCM Bacău, câștigat de „marinari“ la penalty-uri, antrenorul principal de atunci al echipei de pe litoral, Petre Grigoraș, a subliniat încă o dată importanța performanței realizate de formația pe care o conducea atunci de pe banca tehnică.
 
În așteptarea „sărbătorii alb-albastre“, meciul aniversar de pe 21 iunie 2024, de la ora 19.00, de pe stadionul „Mihai Naca“ din Constanța, dintre Farul 2001 și SSC Farul 2016 (echipa înființată în 2016 de fani ai „marinarilor“, pentru a ține în viață spiritul farist, după ce, în același an, FC Farul intrase în faliment), Petre Grigoraș, în prezent antrenor la Axiopolis Cernavodă, a rememorat cadrul general al acelei performanțe.
 
O echipă din Divizia B (Farul) înfrunta la baraj una de Divizia A (FCM Bacău), care avea un plus la capitolul experiență, dar beneficia, la retur, și de un sprijin total, din partea tuturor. Farul pornea clar cu șansa a doua în acel baraj din 2001, astfel că reușita sa, care, în plus, a venit la penalty-uri, e cu atât mai însemnată. 

Fără experiență, dar cu entuziasm
 
„Eram un antrenor foarte tânăr, la început de drum. Entuziamul era mare, dar experiența nu avea cum să existe. După cariera de jucător, un an fusesem antrenor secund, plus acel an în care am ajuns la baraj, ca antrenor principal. Iar din moment ce am reușit acea performanță, se pare că deciziile pe care le-am luat au fost bune. Însă nu puteam face nimic fără ajutorul colectivului și al conducerii clubului, care ne-a creat condiții bune. După un tur de campionat mai anevoios, a venit domnul Bosînceanu, care a pus lucrurile la punct și ne-a oferit condiții bune pentru acel nivel“, a menționat Petre Grigoraș.
        
„Am vrut să realizăm ceva care să rămână amintire“
 
Antrenorul a subliniat că promovarea de la baraj a fost cea mai frumoasă realizare a Farului din perioada respectivă.
 

„Am ajuns la baraj cu un grup extrem de unit și dornic de a face performanță, cu un antrenor tânăr și neexperimentat, la fel și staff-ul, dar și noi eram dornici de a face lucruri mari. Am vrut să realizăm ceva care să rămână amintire. Și a rămas, o amintire foarte frumoasă, iar, de-a lungul anilor, foarte mulți constănțeni mi-au adus aminte de acea perioadă, de acea dublă, în care nu știu dacă erau 2-3% dintre suporteri care să ne acorde șansa respectivă. A fost cea mai frumoasă realizare din perioada respectivă și sper să rămână mulți ani de acum încolo“, a spus Grigoraș.
 
A aruncat cu mingea înspre oficială  
 
Tensiunea confruntării a fost mare, iar Petre Grigoraș își aduce aminte de unele momente din cele două manșe.
 
„Pregătisem jocul și știam ce ne așteaptă acolo. Nu știam 100% ce se va întâmpla, dar știam că vor fi împotriva noastră, pentru că și la meciul tur au fost ceva discuții. Îmi aduc aminte că și eu am făcut un gest puțin deplasat la partida de la Constanța, am luat o minge și am aruncat-o la tribuna oficială, unde erau niște oameni de vază, miniștri sau, Dumnezeu să-l odihnească, președintele clubului, primarul Bacăului, Dumitru Sechelariu“, a punctat tehnicianul.
 
O tentativă de a scoate echipa de pe teren

 
Nici măcar conducătorii Farului nu mai credeau că „marinarii“ vor avea câștig de cauză după meciul de la Bacău, dar Petre Grigoraș a fost anunțat că, indiferent de deznodământ, i se va prelungi contractul scadent la finele acelui sezon.
 
„La meciul retur, chiar înainte de partidă, președintele nostru, Paul Peniu, a venit la mine și mi-a transmis din partea domnului Bosînceanu să stau liniștit că anul următor vom promova sigur. Mie îmi expira contractul la finele acelui an și mi s-a spus că va fi prelungit pe încă un sezon, întrucât la Bacău nu vom avea nicio șansă, lucrurile fiind făcute ca adversara noastră să meargă mai departe. Mi s-a mai spus să încerc să nu mai fac vreo prostie, ca la Constanța, să stau liniștit, că asta e situația. Bineînțeles însă că nu m-am putut abține, iar în timpul meciului a fost o tentativă de a scoate echipa de pe teren. Însă doar pentru a trage un semnal de alarmă, pentru că nu aș fi făcut acel lucru niciodată. Și poate că i-am debusolat puțin și pe arbitri, că am reușit să marcăm și noi. Iar finalul a fost cel pe care-l știți cu toții. Nici conducerea și nici patronul nostru nu mai sperau că noi vom avea câștig de cauză la baraj și doreau să nu mai apară alte incidente, care să strice imaginea clubului. Să ne vedem de treabă în continuare, că anul următor va fi al nostru. Surpriza a fost însă plăcută de partea tuturor și am reușit în acel an performanța“, a precizat Petre Grigoraș.
 
Au executat penalty-urile impecabil
 
La loviturile de departajare, pentru Farul au marcat Negru, Liviu Mihai, Abăluţă şi Senin, iar pentru FCM Bacău au ratat Codreanu şi Anton.
 
„La penalty-uri, i-am desemnat pe cei care să bată și ordinea execuțiilor. O singură schimbare am făcut, cu Marius Zadea, care a vrut să bată al cincilea, ultimul, și nu al patrulea, așa cum stabilisem inițial. Ca o glumă apoi, după ce n-a mai apucat să execute, mi-a spus că, dacă bătea, dădea scăriță. „Dacă ratai, te «omoram»!“, i-am spus și eu, în glumă. Însă, dacă vreți să mă credeți, la penalty-uri pur și simplu nu am avut așa emoții ca la cele două manșe de baraj. Aveam mare încredere, pentru că presiunea era 100% pe cei de la Bacău. Pe băieți îi vedeam conectați și au executat impecabil“, a arătat Petre Grigoraș.
 
„Am avut încredere în fiecare dintre ei și în echipă“
 
Întrebat dacă a avut unele îndoieli că unii jucători nu erau conectați 100% la meciuri atunci, antrenorul a răspuns:

„Am văzut o declarație a unui jucător de atunci și am rămas extrem de surprins. Nu-mi aduc aminte așa ceva. Chiar i-am întrebat pe Marian Dinu, pe Ion Răuță și pe ceilalți din staff-ul meu de atunci dacă-și aduc ei aminte de așa ceva, iar răspunsul a fost negativ. Nu știu, Marcel poate a fost într-o perioadă mai puțin fastă când a dat acea declarație. Dacă aș fi avut dubii, nu cred că l-aș fi pus să execute penalty. Nu știu dacă ar mai fi rămas la echipă și următorul an. A fost părerea lui, poate cine știe ce expresie am folosit atunci, e posibil orice. Ce-mi aduc aminte e că am avut încredere în fiecare dintre ei și în echipă, le-am oferit încrederea respectivă. Repet, dacă aș fi avut dubii față de cineva, nu cred că ar mai fi călcat la Farul Constanța vreodată și nu l-aș fi pus să execute un penalty care putea fi decisiv. Și cu asta am încheiat totul. Nu cred că acest subiect ar trebui să se discute, nu știu de ce a apărut acest lucru. Dacă ar fi avut ceva de spus, ne-am întâlnit apoi de foarte multe ori și ar fi putut să-mi spună în față. Să strici o chestie de acest gen prin ziare și pe la televizor mi se pare total deplasat. Dar e mai tânăr ca mine și hai să-l iertăm că nu a știut ce zice“.    
        
Momentele grele ale dublei
 
Pe parcursul dublei de baraj, Farul a avut de trecut prin multe momente grele, dar la final a izbândit.
 
„Greu a fost când a dat gol Raț în minutul 7 sau 8 al meciului de la Bacău. Trebuie să te gândești că mai joaci aproape 90 de minute cu un picior în liga a doua. Lăsând la o parte faptul că meciul nu a fost televizat, tribuna era ostilă, peste 20.000 de oameni, dar am avut și noi gruparea noastră de fani care ne-a susținut de la început până la final. Te gândești că poți primi al doilea gol, care îți diminua șansele și mai mult… Oricum, trebuia să marchezi. Și dacă rămânea 1-0, noi eram în Divizia B, așa era regula atunci, cu golul marcat în deplasare. Un moment greu a fost și când am fost conduși cu 1-0 la Constanța, Vetrea a dat gol tot așa, de timpuriu, până în minutul 10. Sunt momente dificile pentru o echipă, în plus, și cu puțină experiență în astfel de bătălii, precum a noastră atunci, antrenorul și staff-ul la fel.  E foarte greu să gestionezi astfel de situații. Mă bucur totuși că am reușit să depășim momentele dificile, cu șansă, cu altceva, nu mai contează. Am reușit să trecem peste 0-2 la Bacău, în fața unui stadion și a unei conjuncturi total nefavorabile nouă“, a menționat Petre Grigoraș.
 
„Asta e viața de fotbalist și de antrenor“
 
La barajul din 2001, Petre Grigoraș, antrenor al Farului și stabilit la Constanța, a înfruntat echipa județului său natal și formația sub culorile căreia debutase ca jucător în fotbalul mare.
 
„Asta e viața de fotbalist și de antrenor. De-a lungul anilor, am fost adversar și al Farului, dar asta nu însemna că trebuia să mă dau la o parte. Un jucător și un antrenor profesionist își fac meseria acolo unde sunt plătiți. Era clar că trebuia să reprezint interesele clubului la care eram atunci. Asta am făcut toată viața și bineînțeles că și la acel baraj am procedat la fel“, a spus antrenorul.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:
 
Meciul aniversar Farul 2001 - SSC Farul 2016
Petre Grigoraș - „Sunt amintiri care rămân, indiferent câți ani trec“ (GALERIE FOTO + VIDEO)


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii