Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:39 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fost coleg de cenaclu cu Adrian Păunescu Un celebru cantautor are un frate antrenor de înot la Constanţa

ro

26 Oct, 2013 00:00 4749 Marime text
Cântărețul și autorul român de muzică folk Vasile Şeicaru are un frate antrenor de nataţie, care a ajuns la Constanţa acum 36 de ani, stabilindu-se apoi definitiv aici. Artistul nu este străin de sport, iar fratele său, Aurel Şeicaru, este cel care l-a iniţiat în tainele înotului.

Între cei doi copii ai familiei gălăţene Şeicaru este o diferenţă de doi ani. Primul s-a născut Vasile, în localitatea Oancea. Vasile este cel ce avea să devină coleg în Cenaclul Flacăra cu poetul şi publicistul Adrian Păunescu.
Aurel a văzut lumina zilei la Galaţi. Ambilor le-a plăcut sportul de mici, însă Vasile a făcut apoi o pasiune deosebită pentru muzică, domeniu care avea să-l consacre şi să-i aducă faimă. Aurel a făcut înot, sport de care şi-a legat viaţa şi pe care îl slujeşte şi acum, la 59 de ani, ca antrenor la Constanţa. Vasile Şeicaru a urmat la Galaţi un liceu cu program sportiv şi a făcut atletism de performanţă, concurând în probele de 800 m şi 1.500 m, fiind coleg de clasă cu Fiţa Lovin (medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice din 1984, la 800 m). Viitorul mare interpret a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii din Galaţi, cu specializarea nataţie, dar nu a activat în domeniu. A fost în schimb profesor de educaţie fizică, timp de şapte ani, atât la două şcoli din Galaţi, cât şi în comuna sa natală (făcând doi ani naveta Galaţi - Oancea). Anul trecut, şcoala unde a predat în satul natal a primit numele „Şcoala Gimnazială Vasile Şeicaru”. „Eu l-am învăţat pe Vasile să înoate şi l-am ajutat şi pe perioada facultăţii. Nu a urmat însă nataţia, pentru că destinul său în viaţă a fost altul. La un moment dat, drumurile noastre s-au despărţit. El cu muzica, eu cu înotul. Eram mereu plecaţi. Mama glumea pe această temă: «Parcă v-aş fi făcut pe drumuri». Mă înţeleg bine cu Vasile, ţinem legătura şi ne vedem cel puţin o dată pe lună. Ne întâlnim de regulă la Bran, la Buşteni sau la Sinaia, cu toţi prietenii. Zilele trecute, a fost la Constanţa, la un recital. Ne-am văzut şi am stat de vorbă până pe la 2 noaptea”, spune Aurel Şeicaru. Antrenorul aduce bine cu fratele său. Are şi el mustaţă şi părul lăsat mai mare la spate (nu însă aşa de mare ca Vasile).

I-au trecut prin mână peste 2.000 de copii

În momentul de faţă, antrenorul plămădeşte campioni la Delphin Înot Club Constanţa, care a fost înfiinţat în anul 2005. Aurel Şeicaru a început practicarea acestui sport la şapte ani. Este multiplu campion naţional şi medaliat la juniori, probele sale favorite fiind 100 m spate şi 200 m spate. A făcut şi polo (o perioadă în paralel cu înotul), la echipa de Divizia A Dunărea Galaţi, dar a participat şi la Campionatul Naţional de Mare Fond Brăila - Galaţi (o cursă de 21 de kilometri pe Dunăre), unde, deşi nu era un specialist al fondului, a ieşit mereu în primii patru. În anul 1977, după terminarea facultăţii, a fost repartizat în Constanţa, la Şcoala Sportivă nr. 2 (actualul Liceu cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”), unde a activat doi ani. Apoi a trecut la Şcoala Sportivă nr. 1 (astăzi, Clubul Sportiv Şcolar nr. 1), iar în 1992 a ajuns la Clubul Elevilor. În anul 2001, a plecat la CSM Braşov, iar din 2004 a pregătit, timp de un an, echipa naţională a Siriei. „Ca antrenor la Constanţa, am cucerit 416 medalii cu elevii mei, dintre care 211 de aur. La Braşov, am urcat de şapte ori pe podium cu sportivii şi am fost premiat cu 90 de milioane de lei. La Constanţa, nu s-a întâmplat aşa, nu am luat niciun leu, spre deosebire de alţii. Mi-au trecut prin mână peste 2.000 de copii, iar timp de zece ani am lucrat numai la nivel de performanţă. După perioada Siria, trebuia să mă întorc înapoi la Braşov, dar am rămas la Constanţa şi am pus pe roate clubul Delphin, în speranţa că se va clădi bazin olimpic în Complexul Sportiv Badea Cârţan. Nu s-a realizat însă acest lucru. La Braşov, s-au ridicat atât piscină, cât şi patinoar. Eu am fost în toată Europa şi am văzut multe cluburi private. Foarte puţine au bazinele lor proprii. Cele mai multe închiriază. Noi am lucrat la bazinul unui hotel din Mamaia, apoi la bazinul salvamarilor. Să vedem însă cum vor evolua lucrurile”, a spus Aurel Şeicaru. Acesta a antrenat atât lotul naţional de perspectivă al României, cât şi reprezentativa de juniori, iar în anul 2000 a primit titlul de antrenor emerit.

A locuit într-un cartier islamic 

La Constanţa, Aurel Şeicaru şi-a întemeiat şi familia. S-a căsătorit cu Mariana, iar cei doi au o fiică, Andreea, stabilită în Italia. Nici soţia, nici fata lor nu au făcut sport. Pe perioada cât a antrenat în Siria, Aurel a avut-o alături şi pe nevasta sa, conform prevederilor contractului. „Am pregătit Naţionala Siriei, atât de fete, cât şi de băieţi. Am participat la Campionatul Asiei de Vest, unde sportivii mei au ocupat multe locuri întâi, dar au stabilit şi recorduri naţionale. Mi-a plăcut perioada cât am activat în Siria. A fost ca un fel de concediu. Lucram doar patru ore pe zi, doar cu lotul. Am locuit într-un cartier rezidenţial, aflat într-o zonă islamică, pentru că era aproape de bazin. Când am primit oferta, de la un impresar arab, am privit-o ca pe o provocare. Mi s-a dat termen de gândire două săptămâni, dar nu am stat prea mult pe gânduri, am luat imediat calea Damascului”, povesteşte Aurel Şeicaru.

Vlad Rogoveanu s-a remarcat în Elveţia


Cei mai importanţi sportivi cu care a lucrat acesta la Constanţa au fost Nicolae Ivan, Laura Damian, Răzvan Florea şi Dragoş Agache. De asemenea, le-a pregătit o perioadă şi pe fiicele preşedintelui României, Traian Băsescu, Ioana şi Elena. „Ivan a luat bronz şi argint la Europene şi locul trei la Mondiale, cu ştafeta. Laura Damian era un fenomen la momentul respectiv. Dacă avea 12 probe la un Campionat, le câştiga pe toate. Însă a plecat în pregătire la Piteşti şi s-a consumat în alte probe decât cele ale ei. Pe Răzvan Florea l-am pregătit doi ani şi jumătate, iar pe Agache şapte, iar în toată această perioadă Dragoş a fost campion naţional. Ambii au obţinut cu mine prima lor medalie internaţională, la întrecerile de la Geneva. Acum, la Delphin Înot Club, avem un alt mare talent, Vlad Rogoveanu, în vârstă de zece ani. Ultima lui ispravă a fost la concursul internaţional de la Lugano Savosa (Elveţia), unde a cucerit cinci medalii de aur. Iar în clasamentul pe cluburi, Delphin Înot a ocupat locul trei, din 16 echipe participante”, arată Aurel Şeicaru.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii