Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:36 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gabriel Bălan şi Costel Racu Aventurile a doi temerari din Constanţa în cursa Bucureşti - Monte Carlo, cu un Ford din 1935 (galerie foto+video)

ro

12 Feb, 2016 00:00 6364 Marime text

Echipajul din Constanţa Gabriel Bălan - Costel Racu şi echipa tehnică au ajuns cu bine la Monte Carlo, atingând prima parte a temerarei lor călătorii de peste 4.000 de kilometri, la bordul unei maşini de epocă, un Ford din anul 1935.

Prin această călătorie istorică, expediţia constănţeană marchează victoria din 1936 în Raliul Monte Carlo (cu o maşină similară) a echipajului românesc Petre Cristea - Ion Zamfirescu - Gogu Constantinescu. Plecaţi din Bucureşti, Gabriel Bălan (proprietarul Fordului model 48 V8 Roadster DeLuxe şi cel care conduce maşina) şi Costel Racu (prietenul şi copilotul lui Bălan, dar şi mecanicul automobilului) au ajuns la Monte Carlo după patru zile, parcurgând peste 2.100 de kilometri. Partea a doua a cursei, Monte Carlo - Bucureşti, va încheia expediţia.
 
Prin intermediul Claboo Media (care însoţeşte cursa) şi pe baza declaraţiilor lui Gabriel Bălan postate pe pagina de Facebook „Claboo Media“, refacem, pas cu pas, într-un veritabil jurnal de călătorie, traseul la dus al expediţiei şi aventurile pe care le-au trăit pe drum temerarii membri ai echipajului constănţean. Prima parte a cursei s-a derulat pe parcursul a patru etape: Bucureşti - Sibiu, Sibiu - Budapesta, Budapesta - Veneţia şi Veneţia - Monte Carlo. Bălan, Racu şi echipa tehnică au avut ca punct de plecare din Bucureşti Piaţa Revoluţiei, pe care au părăsit-o la ora 9.30. În aceeaşi zi, au ajuns, fără probleme pe traseu, la Sibiu, unde au înnoptat, iar a doua zi, cu noaptea în cap, au pornit spre Budapesta.

Ciao, Italy!


„Maşina condusă de Gabriel Bălan şi Costel Racu, precum şi echipa tehnică au ajuns cu bine la Budapesta. Maşina se comportă exemplar, dar şi echipajul este pe măsura aşteptărilor. Astăzi (n.r. în a doua zi a expediţiei), echipa tehnică a avut o mică problemă la motor, dar care s-a rezolvat imediat şi totul a decurs potrivit planului. În ziua a treia, ne aşteaptă un drum lung, de aproape 12 ore. Plecarea este stabilită la ora 6.00 din Budapesta spre Veneţia“, s-a trecut în „jurnalul de bord“. De la Budapesta, expediţia a trecut prin Ljubljana (Slovenia), pentru a atinge, după un drum obositor, Veneţia. „Ciao, Italy! După un parcurs de aproape 750 de kilometri, am ajuns cu bine în Italia. Totul s-a derulat conform aşteptărilor, iar mâine, dis-de-dimineaţă, ne îndreptăm spre destinaţia finală, Monte Carlo“, a fost informarea din a treia zi de călătorie.

Au pus maşina pe trailer


Despre ultima etapă a cursei a oferit amănunte Gabriel Bălan. „S-a plecat din Veneţia la ora 7.00 dimineaţa. Chiar dacă aveam de parcurs doar 550 de kilometri (faţă de cei peste 700 kilometri de ieri), ştiam în schimb că a fost anunţată vreme rea începând din Genova până la Monte Carlo. Am condus circa patru ore pe furtună, cu ploaie torenţială, vânt puternic şi ceaţă groasă de la plafonul de nori. Din pricina traficului intens, cu zeci de tuneluri, doar cu două benzi, şi a faptului că noi circulam doar cu 50 - 60 km/h, pentru a evita eventuale blocaje în trafic şi alte riscuri pentru noi, am hotărât, cu 72 de kilometri înainte de destinaţia finală, să urcăm maşina pe trailer. Ne-am adus aminte de tragedia din Slovenia, de săptămâna trecută. Şi ne-am felicitat pentru hotărârea luată, fiindcă, în aceşti ultimi kilometri, a fost potop. După multe alte peripeţii (rătăciţi pe coclauri în Franţa şi Monaco), în jurul orei 18.00 am ajuns în faţa hotelului. S-a încheiat cu succes prima etapă a cursei, de peste 2.100 de kilometri!“.

Şedinţă foto istorică


Ajunşi la Monte Carlo, „cireşarii“ au dormit buştean, după istovitoarea călătorie din ultima zi. A doua zi, s-au ocupat de întreţinerea maşinii şi au făcut o vizită la Automobile Club de Monaco. De asemenea, au mers pe promenada din Monte Carlo, pentru o şedinţă foto istorică.

Primiţi la Automobile Club de Monaco


„Fiind în rodaj, după segmentarea motorului, am schimbat uleiul, s-a desfăcut delcoul, care luase apă ieri (n.r. pe traseul Veneţia - Monte Carlo), şi am schimbat două bujii care ne făceau probleme. La ora 14.00, am fost primiţi la Automobile Club de Monaco de Gery Mestre, preşedintele Comisiei de Maşini Istorice. I-am oferit clubului monegasc un tablou aniversar din partea Tomitans Classic Cars Constanţa, care, fără falsă modestie, le-a plăcut mult gazdelor noastre şi le-a surprins. În cele peste 70 de minute, cât a durat întâlnirea, s-a vorbit despre victoria din 1936 a lui Petre Cristea şi Ion Zamfirescu şi despre performanţele motorului Ford V8. Nu a lipsit din discuţie aventura noastră de peste 4.000 de kilometri cu Fordul V8 din 1935, fiindcă li s-a părut un «examen» greu de trecut, atât pentru echipaj, cât şi pentru maşină. La final, am făcut câteva poze în faţa clubului, cu preşedintele Mestre, cu echipajul şi automobilul, care vor apărea în numărul 67 al revistei ACM (Automobile Club de Monaco). Mai mult de atât nu se poate!“, este mândru Gabriel Bălan.

Vor stabili un record


În urmă cu 80 de ani, Petre Cristea şi Ion Zamfirescu au alcătuit primul echipaj românesc ce a câştigat Raliul Monte Carlo. Cei doi s-au aflat la bordul unei maşini Ford model V8 48 Convertible, an de fabricaţie 1935. Acea maşină a fost produsă însă în atelierele Ford din Bucureşti, nu în SUA, ca automobilul deţinut de Gabriel Bălan. Parcurgerea traseului Bucureşti - Monte Carlo şi retur de către Gabriel Bălan şi Costel Racu va reprezenta un record de distanţă pentru un echipaj românesc la bordul unui automobil de epocă.
 
Sursa foto şi video: Facebook (Claboo Media)
 
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii