Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:12 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gimnasta Maria Holbură îşi urmează visul Mezina lotului României de la turneul preolimpic din Brazilia e din Constanţa (galerie foto)

ro

13 Apr, 2016 00:00 7631 Marime text
Echipa naţională de gimnastică feminină a României va concura, peste câteva zile, în Brazilia, la calificările pentru Jocurile Olimpice de la Rio. Din lot fac parte două constănţence, experimentata Cătălina Ponor (numărul 1 al formaţiei) şi Maria Holbură, care, la 15 ani, e cea mai mică din grup.
 
Fiică a fostului luptător constănţean Ion Holbură, Maria trăieşte o mare bucurie în aceste zile, fiind inclusă, ca rezervă, în lotul de senioare al României care va evolua în turneul preolimpic. Faţă de Maria, care va împlini 16 ani în toamna acestui an, Cătălina Ponor are 28 de ani, Diana Bulimar - 20, Anamaria Ocolişan - 18, Silvia Zarzu - 17, iar Dora Vulcan şi Andreea Iridon fac 17 ani în acest an. De peste un an, Maria Holbură se pregăteşte cor la cot cu fetele din lotul mare, participând, cu puţin timp în urmă, şi la concursul din Belgia, unde a avut o evoluţie bună.
 
Formată la Clubul Sportiv Şcolar numărul 1 din Constanţa, Maria a fost transferată, de la începutul lui 2016, an în care a făcut trecerea la seniorat, la CS Farul Constanţa. Din 2013, a devenit componentă a lotului de junioare de la Deva, după care a fost promovată la lotul de senioare al României, pregătindu-se la Izvorani, iar apoi la „Lia Manoliu“. Mirela Szemerjai şi Sorin Bechir, antrenorii de la Constanţa ai Mariei, spun despre aceasta că e o gimnastă cu potenţial, muncitoare, ambiţioasă şi bine-crescută. Iar în competiţii are un mare avantaj, e competitivă pe toate cele patru aparate.

„Pentru ea, înseamnă foarte mult că e în Brazilia“ 

„Maria e rezervă în calificările pentru Rio, însă merge pe patru aparate şi poate intra la orice aparat dacă o cere concursul. Situaţia se organizează acolo, la faţa locului. E o gimnastă completă, ceea ce e foarte important, dar e crudă, nu prea are experienţă. Bineînţeles că, în acest moment, ea nu are valoarea celor de acolo, nici nu a împlinit 16 ani, îi face pe 16 septembrie anul acesta. De aceea o şi duc acum peste tot, ca să capete experienţă şi să se obişnuiască cu competiţiile mari. Pentru Maria, înseamnă foarte mult că e prezentă în Brazilia, cu lotul naţional de senioare“, a declarat Mirela Szemerjai.

„Nu vrei să o aduci la gimnastică?”

Maria Holbură a început gimnastica la vârsta de cinci ani, fiind adusă la sala de gimnastică, la CSS1 Constanţa, de Sorin Bechir şi inclusă în grupa pregătită de Mirela Szemerjai şi de el. „Eu şi tatăl Mariei, Ion, am fost colegi de sală la lupte. El făcea lupte libere, eu, greco-romane. Ne-am întâlnit apoi odată la Grădiniţa numărul 6 din Constanţa, unde eu mergeam pentru selecţie. El ieşea cu cele două fetiţe ale sale, Maria (cea mare) şi Alexandra, şi ne-am intersectat. «Ce faci, Nelu, ce faci Sorin?», eu i-am spus că sunt venit la selecţie şi l-am întrebat: «Nu vrei să aduci măcar una dintre fetiţe la gimnastică?». Mă refeream la Maria, pentru că Alexandra (care acum face tenis de masă) era micuţă. A doua zi, Maria a şi venit la gimnastică“, povesteşte Sorin Bechir.

Au nevoie de astfel de sportive

„Este sportiva mea şi a lui Sorin Bechir. Acum e la lot, iar când vine acasă, se pregăteşte cu noi. E cea mai mică şi cea mai nouă gimnastă din lotul României care a făcut deplasarea în Brazilia. Am vorbit cu Octavian Bellu şi mi-a spus că ea are un mare avantaj, că e competitivă pe toate aparatele, iar ei au nevoie de astfel de sportive. Plus că, şi sper să nu vorbesc într-un ceas rău, nu are probleme de sănătate, ceea ce iarăşi contează foarte mult. Accidentarea e cel mai mare duşman al sportivelor. Am avut o trupă bună de nivelul Mariei Holbură, fetiţe născute în anii 1999 - 2000. Am avut şase fete în lotul de la Deva“, mai spune Mirela Szemerjai. La lotul de la Deva, Maria a lucrat şi cu antrenori constănţeni, Nicolae Forminte şi soţii Nicolai (Dana şi Remus). Constănţeanca este campioană naţională şi multiplă medaliată la întrecerile interne.

E în stand-by

Mirela Szemerjai a remarcat şi evoluţia Mariei Holbură din Belgia. „A avut o comportare foarte bună la acea verificare. A făcut cel mai bun exerciţiu la paralele, având în vedere că Diana Bulimar a ratat şi a luat mai puţin. Deci, într-un concurs, surprizele apar, mizezi pe o sportivă şi apare alta, la care, practic, nu te aştepţi. O competiţie de gimnastică e foarte imprevizibilă. Maria e mică şi neexperimentată, dar se antrenează cot la cot cu celelalte senioare. Şi e în stand-by, dacă e o situaţie urgentă, se mizează pe ea în locul alteia“, a arătat Mirela Szemerjai, căreia i-au trecut prin mâini generaţii întregi de sportive, lansându-le spre marea performanţă, printre altele, şi pe marile campioane Simona Amânar şi Dana Sofronie. 

Aparatele favorite

Mirela Szemerjai spune că Maria are cam acelaşi nivel pe toate cele patru aparate, dar că, în acest moment, îi plac mai mult paralelele. „Când era la club la noi, de obicei cele mai bune aparate ale sale erau solul şi săriturile. După ce a ajuns la lot, mi-a spus că-i plac mai mult bârna şi paralelul decât solul şi săritura. Probabil că sunt momente când are un aparat favorit, dar în ansamblu e constantă, face patru aparate“, arată antrenoarea.

Va fi titulară în lotul de Europene?

Mirela Szemerjai nu se aştepta ca Maria Holbură să fie inclusă în lotul României de la calificările olimpice. Antrenoarea vedea Campionatul European de senioare de la Berna obiectivul principal al Mariei, sperând ca micuţa campioană să fie titulară la această competiţie, care se va desfăşura între 1 şi 5 iunie. „Nu speram ca Maria să ajungă în Brazilia, pentru că încă e crudă. Dar n-au avut încotro, întrucât unele fete sunt accidentate. Eu ţin legătura în continuare cu ea, vorbim în fiecare seară. E foarte bucuroasă că a ajuns în Brazilia. Îşi doreşte foarte mult să ajungă departe în gimnastică. De mică visează să meargă la Jocurile Olimpice. A avut o activitate constantă. În Belgia a mers fără ratare şi se pregăteşte foarte bine. Mai sunt Europenele de senioare, în care sper ca Maria să meargă titulară în echipă. Eu acolo o vedeam, la Rio nu m-am aşteptat să meargă. În Elveţia îmi doresc să-şi facă concursul. Obiectivul ei cred că acesta ar fi, Europenele. Când a fost la Deva, a mai participat la competiţii amicale, cu lotul de junioare, în Canada sau în Franţa, unde a mers foarte bine, dar până acum nu a prins concurs oficial de talia unui European sau Mondial“, arată Mirela Szemerjai.

„Copil cu mult bun-simţ, care a crescut frumos“

Mirela Szemerjai dezvăluie că Maria se bucură şi de aprecierea lui Octavian Bellu şi a Marianei Bitang. „Cei doi au oprit la senioare o trupă de gimnaste pe care le văd de viitor. Mariana Bitang o place şi o iubeşte foarte mult pe Maria, comunică foarte bine cu ea. Oricum, Maria e un copil care se adaptează foarte uşor. Şi cu ceilalţi antrenori a comunicat fără probleme. Se poate colabora cu ea din toate punctele de vedere. Are un caracter foarte frumos şi e plină de calităţi. Foarte ambiţioasă, foarte muncitoare, foarte puternică. E un copil cu mult bun-simţ, care a crescut frumos. Mama sa e educatoare, iar tatăl ei a fost sportiv de performanţă, a făcut lupte. Important e să fie sănătoasă“, a arătat Mirela Szemerjai. „Maria are perspective frumoase. Face cu uşurinţă elementele“, precizează şi Sorin Bechir.
 
Sursa foto: Facebook
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii