Hagi a înscris un gol în finală FC Constanța, vicecampioană națională de juniori în 1982. Amintirile lui Alecsandru Popovici (GALERIE FOTO)
Hagi a înscris un gol în finală: FC Constanța, vicecampioană națională de juniori în 1982. Amintirile lui
05 Oct, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
4554
Marime text
- Fostul fotbalist Alecsandru Popovici a jucat la formația de la malul mării în perioada 1983-1996, îmbrăcând tricoul „alb-albastru“ la seniori în peste 300 de meciuri.
În anul 1982, finala Campionatului Republican de juniori 1 și-au disputat-o FC Constanța și Corvinul Hunedoara, echipa de pe litoral avându-l în echipă și pe Gheorghe Hagi. Meciul pentru titlu s-a jucat pe stadionul „Dinamo“ din București, pe 9 iunie 1982, iar spectatorii au avut ce vedea, înscriindu-se șase goluri.
Victoria i-a revenit Corvinului (antrenori, Dumitru Pătrașcu și Carol Gall) cu 4-2 (3-1), formația hunedoreană încoronându-se astfel campioană națională. Au marcat Ursan (1), Teodor Sabău (5, 26), Mateuț (44), respectiv Hagi (24) și C. Ivan (73). „La capătul acestei finale, victoria a revenit formației hunedorene, care s-a dovedit mai bine pregătită și, firesc, a dominat mai mult“, nota Pompiliu Vintilă în cronica partidei. FC Constanța (antrenori, Adam Munteanu și Iosif Bukkosi) a jucat cu: Popa - D. Rădulescu, Al. Popovici, Matache, Mihale (65 Țogoe) - Rușa (41 Arăpașu), R. Manea (30 Voinilă), Hagi - Samara, C. Ivan, Zamfiriu. De cealaltă parte, Corvinul a mizat pe: Seliuc - Ad. Nicu, Păsat, Dumitreasa, Ardelean - T. Sabău, Ursan, Mateuț - Ioniceanu, Popescu, Tirchinici.
Golaveraj 15-0 la turneul final
Cele două echipe se calificaseră în ultimul act în urma turneului final de la Focșani, la care au participat opt echipe, împărțite în două serii, câștigate de FC Constanța și Corvinul. Clasamentul în grupa echipei de pe litoral a fost: 1. FC Constanța - 5p, 2. FC Baia Mare - 3p, 3. Chimica Târnăveni - 2p, 4. CSS Craiova - 2p. Tinerii „marinari“ au înregistrat în cele trei meciuri două victorii și un egal, cu un golaveraj formidabil, 15-0, cel mai bun din turneul de la Focșani. FC Constanța a fost astfel cea mai eficace echipă, iar, cu șase goluri, Cornel Ivan a fost golgeterul întrecerii, urmat de Dorin Mateuț, de la Corvinul, cu cinci reușite. Cele mai disciplinate formații, fără niciun cartonaș galben primit, au fost FC Constanța, Chimica Târnăveni și CSS Craiova.
„Rezultate notabile“
Într-un interviu acordat Farul TV, unul dintre fotbaliștii FC Constanța de atunci, Alecsandru Popovici, în prezent antrenor secund la Farul Constanța, campioana României, a rememorat acele momente deosebite din 1982, dar și bornele carierei sale de jucător.
„Am reușit să ne calificăm în finală după rezultate notabile la turneul de la Focșani, am învins la diferențe mari de scor. În finală, am jucat contra unei generații a Corvinului destul de bună, cu Dorin Mateuț în prim plan, dar erau și alți jucători care, de-a lungul timpului, au avut cariere impresionante. Însă și noi eram jucători cu personalitate, care jucasem mult timp împreună, aveam o îndrumare destul de bună pentru acea perioadă. Ulterior, Gică Hagi se știe la ce nivel a ajuns, dar și majoritatea dintre noi au reușit să atingă un anumit nivel, unii au avut continuitate, alții au devenit chiar jucători cu o carieră destul de bună la nivel de Liga 1 sau a 2-a“, a menționat Alecsandru Popovici, la Farul TV. Apărarea de atunci a FC Constanța, Rădulescu, Popovici, Matache, Mihale, era văzută drept viitoarea linie defensivă a echipei mari.
Valoroase imagini de arhivă
Echipa de atunci a juniorilor republicani de la FC Constanța apare și în două imagini de arhivă, pe stadionul de la Constanța.
În formația cu echipament galben, sunt: rândul de sus, de la stânga la dreapta - Țogoe, Nicki Ciobanu, Daniel Rădulescu, Costică Samara, antrenorul Iosif Bukkosi, Rușa, Enică Matache, Alecsandru Popovici, Hristu Mihale; jos, de la stânga la dreapta - Zamfiriu, Babu, Cornel Ivan, Răzvan Voicilă, Popa, Țapu, Marcel Voinilă, Biciu.
Formația cu echipament albastru: sus, de la stânga la dreapta - Țogoe, Cornel Ivan, Costică Samara, Nicki Ciobanu, antrenorul Iosif Bukkosi, Daniel Rădulescu, Enică Matache, Hristu Mihale, Alecsandru Popovici; jos, de la stânga la dreapta - Zamfiriu, Rușa, Babu, Răzvan Voicilă, Popa, Țapu, Marcel Voinilă, Biciu. În grup nu apar Gică Hagi și Robert Manea, prezenți atunci la „Luceafărul“.
A jucat în peste 300 de meciuri pentru Farul
Pe lângă Gheorghe Hagi, Alecsandru Popovici a fost unul dintre jucătorii din acea echipă de juniori care au fost promovați la seniorii Farului, ulterior preluând și banderola de căpitan. A jucat la formația de la malul mării în perioada 1983-1996, îmbrăcând tricoul „alb-albastru” la seniori în peste 300 de meciuri. „Sendi“ Popovici are acum 58 de ani și face parte, ca antrenor secund, din staff-ul tehnic al lui Gică Hagi la Farul Constanța.
„Sunt amintiri foarte plăcute“
„Am început fotbalul la opt ani, la Clubul Pionierilor, cum se numea pe atunci, sub îndrumarea lui Cornel Bădilă. Atunci am avut o perioadă foarte bună, un început bun, promițător în fotbal, am fost campion național după doi ani. Eram coleg și cu Gică Hagi. Meritele adevărate erau într-adevăr ale lui. Eram niște copii care trăiam bucuria fotbalului, el avea deja valoare, era un fenomen. Acest lucru a făcut să ajungem campioni, la o vârstă fragedă. Sunt amintiri foarte plăcute. După aceea, o mare parte dintre cei care jucam minifotbal pe atunci am fost transferați la Farul Constanța, la antrenorul Iosif Bukkosi“, povestește Alecsandru Popovici, potrivit sursei citate.
„Gigel“ Hagi a strălucit la „Pescărușul“ Constanța
În septembrie 1977, „Cupa Speranţelor“, cea mai mare competiţie de minifotbal organizată în România, a fost câştigată de echipa „Pescăruşul“ Constanţa. Turneul final al celei de-a opta ediţii a întrecerii s-a desfăşurat la Constanţa, în baza sportivă a Parcului Pionierilor (actualul Palat al Copiilor), iar în finală s-au întâlnit „Pescăruşul“ Constanţa şi „Steaua Nordului“ Baia Mare. La „Pescărușul“ a strălucit un puşti pe nume Gheorghe Hagi (alintat de tribună „Gigel“), cel care avea să ajungă „Regele“ fotbalului românesc. Printre colegii lui Hagi la echipa campioană s-a numărat și Alecsandru Popovici. Despre reușita „Pescărușului“ și despre eroii acestei echipe s-a scris pe larg în ziarul „Sportul“.
Citește și:
Iată-l pe Gică Hagi, în 1977, la 12 ani!
„Hai, Gigele!“ Cum şi-a pus amprenta pe „Cupa Speranţelor“ micul magician de la echipa „Pescăruşul“ (galerie foto)
Fericiți că au apărut în ziar
„Încă am pe retină acele meciuri. Cum am spus, jucam fotbal cu mare plăcere. Gică a ieșit jucătorul turneului, cel mai tehnic jucător și golgeterul turneului, dacă nu mă înșel, deci a luat toate trofeele. A fost o caracterizare mai amplă a lui, era comparat, țin minte, cu un foarte bun fotbalist al Farului de atunci, pentru că era foarte tehnic, Livciuc. Faptul că am apărut în ziar, un fapt banal acum, pentru noi era atunci un lucru deosebit. Simpla menționare a numelui conta foarte mult. Sunt amintiri frumoase și ținând cont că, de-a lungul carierei, am obținut puține rezultate notabile ca jucător la nivel național, nu mai vorbesc internațional, aceea a rămas o amintire foarte plăcută“, a precizat Alecsandru Popovici.
La debut, contra lui Dinamo, l-a înlocuit pe Sameș
La finalul sezonului 1982/1983, echipa de pe litoral a retrogradat în eșalonul secund, iar Alecsandru Popovici, care debutase deja la seniori, a rămas la Farul. Prima prezență a tânărului Popovici în prima ligă a fost în meciul Dinamo - FC Constanța 3-0 (Movilă 45, Văetuș 64, Dragnea 87), când l-a înlocuit în minutul 57 pe Sameș. Echipa constănțeană a fost: Lascu - Drogeanu, G. Dinu, Sameș (57 Popovici), Mănăilă - Zahiu, Purcărea, Gache - Marinof, Peniu, Hagi (33 C. Rusu). La Dinamo au jucat: Moraru (88 Eftimescu) - Stredie, Movilă, Vlad, Stănescu (88 Serțov) - Augustin, Dragnea, I. Moldovan - Țălnar, Văetuș, Orac.
„Câțiva ani grei, cu anumite căutări“
„Debutul meu în Liga 1 s-a produs pe stadionul Dinamo. Am fost introdus de regretatul antrenor Costică Tâlvescu în locul lui Sameș. Faptul că Farul a retrogradat într-o perioadă mai tulbure, și organizatoric, dar probabil că și valoric, a făcut ca echipa să aibă după aceea câțiva ani grei, în Divizia B, cu anumite căutări. Însă, în perioada 1986-1987, lucrurile s-au așezat mult mai bine și am reușit să facem o echipă bună, cu care am promovat în prima divizie“, menționează Popovici.
Singurul gol său din acel sezon. Dar ce gol!
„Marinarii“ au revenit în Divizia A la finele sezonul 1987/1988. „Este o amintire foarte plăcută. A fost o stare de spirit deosebită, din toate punctele de vedere, am reușit să câștigăm majoritatea jocurilor. Entuziasmul era foarte mare, și din partea suporterilor, și a conducerii. Echipa avea o valoare destul de mare, mult peste nivelul Diviziei B, erau jucători emblematici și pentru Liga 1. Am avut plăcerea să fiu căpitanul acelei echipe, cu toate că eram tânăr, am fost ales de antrenor și de vestiar probabil, pentru că eram un tip mai echilibrat. Au fost meciuri de referință. Ne-am bătut cu Iașul la promovare, obținând matematic promovarea cu câteva etape înainte de finalul campionatului. Un meci emblematic a fost cel cu Iașul de acasă, am câștigat în ultimele minute, prin golul meu, la un corner, primul îl dăduse Cristi Cămui. A fost singurul meu gol din acel sezon. Fiind fundaș, nu aveam o pondere ofensivă deosebită. Un alt meci memorabil a fost cu Brăila, 3-2, cu poate cea mai mare asistență cu care am jucat eu la Constanța, o atmosferă incredibilă, care ne-a purtat spre victorie. A fost o partidă cu răsturnări de scor, cu unele gafe în apărare, dar am reușit să câștigăm. Au fost puncte importante în lupta pentru promovare“, a arătat Alecsandru Popovici, care a disputat 32 din cele 34 de meciuri în acea stagiune, la fel ca Gârjoabă și Nedelcearu, Cristi Cămui a susținut cele mai multe meciuri dintre fariști, 33.
Din lotul care a obținut atunci promovarea nu au lipsit jucători precum Gârjoabă, Răuță, Tufan, Dinu, Popovici, Vanea, Petcu, Zahiu, Iovănescu, Buduru, Roșu, Bătrâneanu, Funda, M. Popa, Cămui, Bârboră sau M. Dumitru (antrenori, Emanoil Hașoti și Petre Comăniță; președinte, Teodor Pilcă).
„Iarna era groaznic din punct de vedere tehnic“
Alecsandru Popovici a vorbit și despre pregătirea care se făcea în acei ani. „În primul rând, am avut un organism destul de bun, am reușit să am continuitate, accidentările grave au fost foarte rare în cariera mea. Efortul era destul de mare, dar nu exista intensitatea de acum, duelul aprig din fotbalul actual. Ne pregăteam destul de bine pentru acea perioadă, cerințele erau altele. Existau acele perioade de pregătire centralizate, foarte dure, erau multe antrenamente fizice. Iarna era groaznic din punct de vedere tehnic, din pricina terenurilor. Foarte rar vedeam mingea, în sală, pentru că nu existau terenuri adecvate pentru un proces de pregătire normal iarna, ceea ce există în fotbal la ora actuală“, arată Popovici.
Aproape de finala Cupei României
Acesta a avut și după 1990 multe momente plăcute la Farul. În 1992, „marinarii“ au fost aproape de calificarea în finala Cupei României, după semifinala cu Politehnica Timișoara. „O dublă cu anumite lucruri care nu au fost foarte bune pentru noi. Am avut primul meci în deplasare, cu un arbitraj clar potrivnic. Nu-mi place să dau vina pe arbitri, dar atunci a fost ceva ostentativ. În retur, ne-am confruntat cu foarte multe accidentări. Ne-au lipsit cinci - șase titulari. Am fost destul de aproape de finală, dar nu am atins această performanță“, a punctat fostul fundaș.
„Au fost foarte bine asimilați de oraș“
Și la mijlocul anilor 90, Farul a avut o echipă bună, a jucat și în Cupa UEFA-Intertoto. „Am fost aprope în acei ani de o performanță notabilă pentru Constanța. Nu cred că aveam forța de a ne bate la titlu, dar era o echipă bună, care juca de mult timp împreună. După Gheorghe Constantin, venise antrenor Florin Marin și impusese un regim de pregătire destul de bun pentru acea perioadă. În primul rând, echipa era foarte pregătită. N-am reușit să ne clasăm pe un loc fruntaș din anumite motive, pe care nu are rost să le mai discutăm. Am pierdut un meci acasă la masa verde, ceea ce ne-a făcut să pierdem multe locuri în clasament. Generația cu Nițu și Cristi Munteanu în poartă, apoi Mănăilă, Popovici, Marian Dinu, Ciurea, Barbu, Nanu, Petcu, Carabaș, Toma, Cornățeanu, Bănică Oprea, Butoiu sau Grigoraș. Erau jucători de valoare, unii dintre ei se stabiliseră la Constanța, erau cu sufletul alături de Farul. Cei veniți din alte județe erau ca și constănțeni. Au fost foarte bine asimilați de oraș, dar și ei se simțeau la rândul lor foarte bine. E un lucru foarte important în cariera unui jucător, să-ți găsești locul, să te simți bine, să vii cu mare plăcere la antrenamente, ceea ce noi trăiam atunci. De abia așteptam să ne revedem. În fiecare zi liberă ne era dor unul de altul. Se crea o atmosferă foarte bună, ceea ce dădea o unitate deosebită echipei. Așa se obțineau și rezultate, destul de bune“, a mai spus Popovici.
„Ca antrenor, e mult mai greu“
Acesta și-a încheiat activitatea de jucător la finele sezonului 1995/1996 și a trecut foarte repede pe banca tehnică. „Am devenit antrenor secund la Aro Cămpulung, o echipă destul de bună, cu condiții destul de bune pentru acea vreme, dependentă în totalitate de defuncta uzină Aro. Atunci, mi se părea totul mai ușor, dar în timp mi-am dat seama ce înseamnă de fapt meseria de antrenor. Ai de învățat zi de zi. Ca jucător, ai doar grija ta, să încerci să fii cât mai profesionist, să încerci să te pregătești cât mai bine, să ai o viață care să ducă la o formă sportivă bună. Ca antrenor, trebuie să ai grijă de un grup nemeros de jucători, implică și alți factori. E mult mai greu“, a menționat actual secund al Farului.
Întrebat cum l-ar caracteriza antrenorul Popovici pe fotbalistul Popovici, acesta a spus: „Un jucător cu calități tehnice destul de bune pentru un apărător, dar și destul de lent, fără viteză. Ca să fac o glumă, cred că mi-ar fi greu să joc în perioada aceasta, pentru că s-a desființat postul de libero, care mi se potrivea cel mai bine“.
„Rezultate fabuloase. Surprinzătoare, dar nu întâmplătoare“
Alecsandru Popovici a subliniat valoarea proiectului fotbalistic al lui Gică Hagi și modul în care acesta privește fotbalul. „Toți antrenorii cu care am lucrat, ca jucător, iar apoi și ca tehnician, au avut o influență asupra mea, de la toți am avut de învățat, dar de referință rămâne de departe Gică Hagi. Toată lumea este angrenată foarte bine, și organizatoric, și tehnic, în acest proiect. Rezultatele vor fi din ce în ce mai bune și, la un moment, dat se va sparge plafonul. Au fost deja unele rezultate pe plan internațional, iar Farul va ajunge să aibă rezultate mult mai bune și acolo. Oricum, reușitele Farului sunt incredibile. Cred că nimeni nu putea să prevadă că, într-un timp atât de scurt, o echipă să aibă atâtea rezultate. Au fost rezultate fabuloase, pur și simplu, pe care cei mai în vârstă, care știu ce s-a întâmplat în fotbalul constănțșean de-a lungul anilor, nu le sperau. Surprinzătoare, dar cum știu bine ce se întâmplă aici, nu sunt întâmplătoare. În spatele lor sunt o muncă titanică, perseverență, continuitate și condiții deosebite create“, a mai spus Alecsandru Popovici.
Stadion nou, o nouă stare de spirit
Acesta este de părere că ridicarea noului stadion din Constanța va crea o altă stare de spirit în rândul susținătorilor Farului, care va ajuta mult echipa. „Am avut o ușoară stare de depresie când am văzut ultima dată stadionul din Constanța și stadiul de degradare în care se afla. Faptul că se va construi o nouă arenă va crea o nouă stare de spirit. Sunt sigur că lumea va veni la stadion în număr mare și va încuraja echipa. Se va face acea conexiune în sine între echipă și suporteri, ceea ce cred că va ajuta mult de tot evoluția formației în continuare“, a încheiat fostul căpitan al Farului, care a dat lovitura simbolică de start la meciul Farul - FCSB 0-1, din acest sezon.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Imaginile de la finala Corvinul - FC Constanța au fost preluate de pe pagina de Facebook „Corviniștii“ (foto - Aurel Herlea). Restul imaginilor sunt capturi Youtube Farul TV și de pe pagina de Facebook a Farului.
Citește și:
Coleg de cameră cu Gică Mihali la „Luceafărul“
Gol Robert Manea, iar Farul Constanța câștigă meciul capital cu Inter Sibiu! (galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii