Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:19 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hagi împlineşte, astăzi, 50 de ani „Clasor“ de colecţie cu cele mai frumoase goluri marcate de „Rege“ la Farul (galerie foto)

ro

05 Feb, 2015 00:00 6679 Marime text
Cel mai valoros produs al fotbalului românesc din toate timpurile, constănţeanul Gheorghe Hagi, se află, astăzi, la ceas de sărbătoare. Managerul tehnic al FC Viitorul împlineşte 50 de ani, iar în urmă cu 32-33 de ani, pe când era doar un puşti, dădea goluri de poveste pentru FC Constanţa

Hagi a susţinut primul meci în Divizia A în tricoul formaţiei constănţene, pe 11 septembrie 1982, pe când avea numai 17 ani, şapte luni şi şapte zile. FC Constanţa a jucat pe terenul lui SC Bacău şi a pierdut cu 0-3, iar Hagi a fost titular, rămânând pe teren toate minutele. În acel campionat, 1982/1983, la capătul căruia „marinarii“ au retrogradat, tânărul Hagi a susţinut 17 partide, marcând şapte goluri, multe dintre ele de kinogramă.
 
Atacant şi căpitan al Farului în acea perioadă, Paul Peniu, actualul preşedinte al Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi“, a fost martor la „explozia“ puştiului Hagi. „L-am remarcat de mic, prin 1975, pe când avea numai zece ani. Atunci, la complexul sportiv al Farului era un teren de zgură cu tribune, unde este amplasat acum părculeţul din curtea clubului. Acolo jucau piticii Farului, iar printre ei era unul aşa de îndemânatic şi de îndrăgostit de minge, încât nu puteai să nu-l remarci. Era Hagi. Ulterior, când toată lumea, inclusiv presa, a început să vorbească la superlativ de el, mi-am adus aminte ce jonglerii făcea încă de când era un ţânc. În felul lui de a se exprima în teren şi de a fi era ceva special, încât nu puteai să nu-l îndrăgeşti din prima clipă“, a declarat Paul Peniu, care avea 29 de ani când a debutat Hagi la Farul.

 În 15 meciuri din 17 a fost titular integralist

În acea perioadă, tânărul fotbalist juca, pe lângă seniorii lui FC Constanţa, şi la „Luceafărul“. După meciul cu SC Bacău, Hagi a mai fost folosit în acel sezon în alte 16 confruntări, de cele mai multe ori titular integralist (cu Sportul Studenţesc, în ambele meciuri, 0-2 la Constanţa, 1-1 în Regie, cu FC Corvinul Hunedoara, 1-2 la Constanţa, cu ASA Tg. Mureş, 1-1 la Constanţa, cu Petrolul Ploieşti, 0-2 la Constanţa, cu Dinamo, 1-1 la Constanţa, cu FC Olt, 1-0 la Constanţa, cu Jiul Petroşani, 3-0 la Constanţa, cu FC Bihor, 4-1 la Constanţa, cu SC Bacău, 1-0 la Constanţa, cu FC Argeş, 0-4 în Trivale, cu CS Târgovişte, 4-1 la Constanţa, cu Chimia Rm. Vâlcea, 0-0 la Constanţa, şi cu Poli Timişoara, 2-1 la Constanţa). În meciul cu Steaua, 2-2 în Ghencea, Hagi a intrat la pauză, iar în ultima etapă a campionatului, 0-3 cu Dinamo la Bucureşti, a fost înlocuit în minutul 33. Utilizat în atac (în sistemul 4-3-3, extremă stânga; într-o partidă, vârf central; iar în modulul 4-4-2, vârf), dar şi la mijlocul terenului, cu libertate de mişcare, Hagi a punctat, în ordine, în meciurile cu Steaua din Ghencea (un gol), cu FC Bihor de la Constanţa (un gol), cu CS Târgovişte de la Constanţa (două goluri), cu Sportul Studenţesc din Regie (un gol) şi cu Poli Timişoara de la Constanţa (două goluri).

 Stelian Trandafirescu - „Aplauze la scenă deschisă pentru Hagi“

„Cel mai mult mi-au plăcut reuşitele lui Gică din meciurile cu CS Târgovişte şi cu FC Bihor. În prima partidă, a luat mingea de la centrul terenului şi, în stilul lui Maradona, nu s-a mai oprit cu ea decât în poartă. Al doilea gol din acea dispută l-a marcat cu capul, după o centrare a mea de pe stânga. Golul cu FC Bihor a venit la capătul unei cascade de driblinguri. Şi reuşita din Ghencea, prima a lui Gică în Divizia A, a fost una de generic“, a rememorat Paul Peniu. „Hagi nu se lasă“, şi-a intitulat Stelian Trandafirescu cronica din ziarul „Sportul“ a partidei FC Constanţa - CS Târgovişte 4-1. Hagi a marcat în minutele 42 şi 82, iar în minutul 58, a scos un penalty, transformat de Caramalău. Al patrulea gol al gazdelor i-a aparţinut lui Petre Buduru, în minutul 47. „Primul gol s-a tot amânat şi a venit în minutul 42: Hagi a reluat sec, cu capul, în plasă, balonul centrat impecabil de Peniu: 1-0. În minutul 58, Hagi pătrunde vijelios în careu, Aelenei îl «agaţă» şi Caramalău transformă lovitura de la 11 m: 3-1. Hagi semnează (minutul 82) ultimul gol al meciului: cursă de peste 30 m, în care a driblat totul în cale, inclusiv pe portarul Mia. Aplauze la scenă deschisă pentru Hagi, care îşi conduce încă o dată echipa la victorie“, nota Stelian Trandafirescu. 

 Adrian Vasilescu - „Hagi - din nou cu «faza mare»“

Trimisul „Sportului“ la Constanţa, la meciul FC Constanţa - FC Bihor 4-1, a fost Adrian Vasilescu. Acesta l-a lăudat şi el pe viitorul „Rege“, articolul intitulându-se „Hagi - din nou cu «faza mare»“. „Sub un cer înnorat, «lanterna» constănţeană a acţionat cu «faza mare», graţie în special lui Hagi, acest talentat junior, care a mai descreţit, prin realizările lui de efect, frunţile suporterilor locali. Hagi urcă viguros la pupitru şi, în minutul 22, după o abilă manevră pe partea dreaptă, îl serveşte ideal pe Rusu, care reia din apropiere în plasă. Fază de mare spectacol în minutul 38: Hagi croşetează mai mulţi fundaşi, este faultat (inspirat avantaj al «centralului» R. Matei), revine, continuă cascada driblingurilor, îl «culcă» şi pe Bojtor şi înscrie cu un şut puternic“, scrie autorul cronicii, care a remarcat şi câteva şuturi ale „marinarilor“, „după acţiuni plecate de pe «rampa Hagi»“. Ceilalţi doi marcatori constănţeni din acest meci au fost Lică (10) şi Petcu (51).

 Juniorul Hagi a stopat Steaua

Stelian Trandafirescu a semnat în „Sportul“ şi materialul de la meciul Steaua - FC Constanţa 2-2, în care Hagi le-a adus remiza „marinarilor“. Era primul său gol la Farul şi în Divizia A. „Un junior (Hagi) stopează echipa bucureşteană!“, şi-a intitulat Trandafirescu cronica, preţuind punctul obţinut de ultima clasată, FC Constanţa, în fieful Stelei, echipă la care au jucat atunci Iordache - Iovan, Fl. Marin, Sameş, Eduard (88 Fodor) - Minea, Balint, Mureşan - Majaru (63 D. Zamfir), Câmpeanu, Barbu. De cealaltă parte, oaspeţii au jucat cu: P. Costaş - Purcărea, Antonescu, Matache, Caramalău - Gache, I. Constantinescu (46 Hagi), Mănăilă - Petcu, Peniu, I. Moldovan (58 Buduru). Au înscris Minea (11), Balint (76), respectiv Peniu (66) şi Hagi (88). „Hagi a înscris senzaţional (ce şut cu efect!), de la distanţă“, a descris Stelian Trandafirescu faza ultimului gol.

 Dădea goluri şi la Naţională, şi la FC Constanţa

Şi în partida FC Constanţa - FC Olt 1-0, Hagi a avut realizări, pasând decisiv la golul reuşit de Buduru, în minutul 32. „Hagi a realizat o acţiune individuală pe partea stângă, a trecut de doi adversari, a centrat pe jos în careu şi Buduru a împins mingea în poarta goală“, a notat în „Sportul“ Aurel Neagu, sub titlul „Juniorul Hagi, redivivus!“. Este subliniat şi faptul că, miercuri, Hagi jucase împotriva Ciprului în echipa de juniori a României (înscriind şi un gol), joi evoluase cu echipa UEFA 83 contra formaţiei RD Germane (marcând de două ori), iar vineri venise la Constanţa pentru meciul de a doua zi cu FC Olt! În etapa a 26-a a campionatului, constănţenii au mai produs o surpriză în capitală, smulgându-i un punct, 1-1 (Bucurescu 54 / Hagi 26), Sportului Studenţesc. „«Surpriza zilei», în Regie“, a scris Gheorghe Nertea în ziarul central de sport. Autorul articolului remarca debutul bun de meci al FC Constanţa, „avându-l la pupitru pe Şt. Petcu, bine susţinut de ceilalţi doi mijlocaşi şi de tehnicul Hagi“. „Tânărul fotbalist constănţean scapă de marcajul umbră al lui M. Mihai şi înscrie spectaculos, cu capul, de lângă Speriatu, fructificând centrarea cu efect a lui Marinof“, zugrăveşte Nertea în culori vii golul de 0-1 al „prinţului“ Hagi. La Sportul au jucat în acel meci fotbalişti mari, precum Speriatu, Mircea Sandu sau Gino Iorgulescu.

 Hagi, „ucenicul vrăjitor“

Pe finalul campionatului, timp de cinci meciuri la rând, Hagi nu a mai apărut în echipa constănţeană, din pricina acţiunilor de la formaţia reprezentativă, însă ultimele două etape, în care FC Constanţa a dispus pe teren propriu de Poli Timişoara, cu 2-1, şi a pierdut cu 0-3 meciul cu Dinamo din capitală, l-au prins titular. În confruntarea cu bănăţenii, Hagi a marcat ambele goluri ale gazdelor, în minutele 54 şi 88, Bozeşan reducând din diferenţă în minutul 89. „Pe litoral, meciul de adio...“, scria în „Sportul“ Mircea M. Ionescu. Vioara întâi a fost, bineînţeles, Hagi. „După pauză, echipa litoralului a atacat în viteză şi forţă, iar «ucenicul vrăjitor» Hagi a reuşit două goluri spectaculoase, în minutele 54 şi 88, când a trecut ca un sprinter pe lângă Ştefanovici şi a liftat balonul şi pe lângă portarul timişorean“, se arăta în articol.

 Spectatorii se buluceau la stadion pentru Hagi

Paul Peniu spune că, în acel sezon, deşi FC Constanţa se bătea la retrogradare, iar, în final, a şi căzut în liga secundă (de pe ultimul loc, alături de FCM Braşov şi Poli Timişoara), prezenţa lui Hagi în echipă a creat o stare de spirit deosebită în oraş. „Interesul pentru echipă a crescut brusc la cote ameţitoare. De la o asistenţă de 3.000 - 4.000 de oameni la meciuri, s-a ajuns ca tribunele să fie pline meci de meci. Lumea venea şi la antrenamente, se interesa dacă la meciul x sau y îl putem aduce pe Hagi de la Naţională. Era o preocupare deosebită pentru fotbal. Gică a atras multă lume la stadion. Oricum, pe atunci, la Constanţa era un alt mod de a privi fotbalul şi sportul în general. Cu toate că aveam campioni mari, la rugby sau la baschet, fotbalul era vârful de lance al sportului dobrogean“, punctează Paul Peniu.
 
Fotografiile din acest material care-l ilustrează pe Gică Hagi în anii tinereţii (realizate de Dumitru Vioreanu) au fost preluate de pe pagina de Facebook „Gheorghe Hagi”. 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii