Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:14 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„I-a dat o palmă de l-a învârtit de două ori“ Debutul lui Hagi la FC Constanţa şi în Divizia A, povestit de foştii săi colegi

ro

20 Jun, 2014 00:00 14217 Marime text
Cel mai bun jucător din istoria fotbalului românesc, constănţeanul Gheorghe Hagi, a debutat la o vârstă fragedă pe prima scenă din România şi în tricoul echipei FC Constanţa. Meciul a fost SC Bacău - FC Constanţa şi s-a disputat sâmbătă, 11 septembrie 1982, de la ora 17.00, în etapa a şasea a sezonului 1982/1983 al Diviziei A. Hagi avea, la debut, 17 ani, şapte luni şi şapte zile şi a jucat titular în acea partidă, ca mijlocaş.

Foştii săi colegi de acum aproape 32 de ani vorbesc de un talent precoce, care avea să explodeze în scurt timp. Echipa lui FC Constanţa din acel meci a fost: Costaş - V. Purcărea, I. Constantinescu, Matache, Caramalău - V. Mănăilă, Gache, Vanea, Hagi - Peniu (70 Buduru), Şt. Petcu (75 Rusu). Ca antrenor principal activa Emanoil Haşoti. Gazdele s-au impus cu 3-0 (Movilă 15, 46, Şoşu 88), formaţia lor fiind: Mangeac - Andrieş, Lunca, Cărpuci, Penoff (85 Viscreanu) - C. Solomon, Şoşu, Movilă, Şoiman - Antohi (65 I. Solomon), Chitaru. După această înfrângere, echipa constănţeană se afla în clasament pe locul 16 (din 18 echipe), cu numai trei puncte, înregistrând o victorie, un egal şi patru înfrângeri, golaveraj 7-19. La finalul acelui sezon, FC Constanţa avea să retrogradeze în Divizia B, după ce s-a clasat pe ultimul loc, cu 20 de puncte (şapte victorii, şase egaluri şi 21 de înfrângeri, 30-65 golaveraj). Cele două fotografii de colecţie de mai sus sunt preluate de pe Pagina de Facebook ale lui Gică Hagi. În prima este surprinsă o fază dintr-un meci susţinut pe teren propriu de FC Constanţa, în vreme ce, în cea de-a doua, „marinarii” joacă în deplasare.

„L-am încurajat să-şi facă jocul“

„Gică a jucat bine în partida de la Bacău, însă n-a îndrăznit pe teren aşa cum avea să o facă în următoarele meciuri în tricoul constănţean. A fost probabil şi tracul debutului. Totuşi, chiar şi aşa, a tras la poartă, a avut câteva acţiuni, a centrat. Era o valoare, se vedea limpede, iar noi, cei mai experimentaţi, l-am încurajat la Bacău să-şi facă jocul. În partidele care au urmat, şi-a dat frâu liber talentului. Ţin minte un meci în care s-a dus cu mingea din poartă în poartă“, a povestit Constantin Gache, actual director tehnic la campioana judeţului Tulcea, Delta 2013 Dobrogea. Gache are acum 57 de ani şi este mai mare cu opt ani decât Hagi, deci la debutul acestuia, avea 25 de ani. „Eu apreciez că Gică a avut un debut pozitiv, în ciuda înfrângerii la scor. În repriza întâi a jucat chiar peste aşteptări. El a venit la Bacău de la un meci de juniori. Gazdele au jucat dur şi l-au lovit şi pe el de câteva ori. Terenul era unul greu. La Hagi se vedea personalitatea de mare fotbalist. Avea aplomb şi carismă. Îl ştiam de când era copil“, a spus şi Ion Constantinescu, liberoul lui FC Constanţa din acel meci (Dumitru Antonescu a absentat la Bacău din pricina unei accidentări). Constantinescu avea 33 de ani atunci, iar acum, la 65 de ani, este antrenor de copii şi juniori.

„Mi s-a părut puţin obosit“

Preşedinte al Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi“ la ora actuală, Paul Peniu, fostul mare atacant al Farului, îşi aduce aminte că cel care avea să primească peste ani apelativul „Regele“ nu a avut un debut „exploziv“ la echipa mare a Constanţei şi în Divizia A. „A explodat, în schimb, în Ghencea, când am făcut 2-2 cu Steaua, iar el a marcat un gol foarte frumos“, mai spune Peniu. „Gică nu a venit la Bacău cu restul lotului, de la Constanţa, ci a fost adus de la Bucureşti, în seara dinaintea meciului, de la o partidă a Luceafărului. În timpul disputei din Moldova, mi s-a părut puţin obosit, însă nici echipa noastră (tânără spre foarte tânără) nu a făcut un meci strălucit în ansamblu. Având probleme de lot, am jucat atunci cu mai mulţi jucători cruzi, precum Matache şi Mănăilă. Să nu mai spun de Hagi. SC Bacău, o formaţie bună, ţeapănă şi experimentată, a evoluat tăios şi agresiv. În acea perioadă, Gică juca la patru echipe: FC Constanţa, Luceafărul şi echipa naţională de juniori, atât la categoria sa de vârstă, cât şi la una superioară. El se mai antrena cu noi. La valoarea pe care o etala, nu aveai cum să nu-l simpatizezi. Tupeul său în joc era extraordinar. Deşi era foarte tânăr, niciodată nu a dat senzaţia că îi e frică să-şi asume răspunderea“, arată Paul Peniu, care, la sfârşitul acestei luni, va împlini 61 de ani, iar la acel meci avea 29 de ani, la fel ca Petre Buduru şi Costaş. Petcu şi Caramalău aveau 25 de ani, iar Purcărea, 23 de ani.

„Desluşeai la el de atunci calităţi de lider“

„Am numai cuvinte de laudă la adresa lui Hagi, din primele lui meciuri la echipa mare. A dat dovadă de precocitate fotbalistică. Făcea diferenţa de atunci. Avea tehnică, forţă şi viteză. Pleca bine de pe loc şi câştiga uşor duelurile ofensive unu contra unu. Desluşeai la el de atunci calităţi de lider. La Bacău a jucat bine“, spune un alt fotbalist pe care Hagi l-a avut coechipier la debut, Vasile Mănăilă, în prezent antrenor la Academia patronată de Hagi. Mănăilă era şi el foarte tânăr la ora meciului cu SC Bacău, încă nu făcuse 20 de ani. Pe 22 noiembrie, va împlini 52 de ani.     


Crainicul stadionului n-a mai prins bilet la meci

Martor la debutul lui Hagi la seniorii lui FC Constanţa a fost şi actualul crainic al stadionului „Farul“, Ilie Ioan. În septembrie 1982, acesta se afla în concediu în zona Bacăului, alături de familie. „Am fost pe stadion la partida cu SC Bacău, în care a debutat Hagi. Directorul Liceului de Meserii din Bacău, constănţean şi fost coleg de liceu cu mine, a trimis o maşină care m-a dus la meci. Arena era arhiplină. N-am mai prins bilet şi am stat aproape de locul în care intrau pe gazon jucătorii. Gică a evoluat bine. Băcăuanii erau însă redutabili acasă. Atunci, în deschiderea partidelor de seniori, jucau echipele de tineret. Îmi aduc aminte că antrenorul tineretului constănţean i-a dat o palmă unui elev de-al său, de l-a învârtit de două ori“, arată Ilie Ioan. Acesta era bun prieten cu tatăl lui Hagi. „La meciurile de acasă ale Farului, Iancu Hagi stătea numai în cabina mea de comentator. Eu îi ziceam să meargă la oficială, că băiatul său e mare valoare, dar el nu voia“, mai spune crainicul arenei constănţene. În vârstă de 74 de ani, Ilie Ioan avea 42 de ani atunci când a debutat Hagi.        

Ocaziile lui Petcu şi Gache

În ziarul naţional „Sportul“, cronica partidei SC Bacău - FC Constanţa i-a aparţinut lui Mihai Ionescu, articolul apărând luni, 13 septembrie 1982, în numărul 10.190 (anul XXXVIII) al publicaţiei. Sub titlul „Trei goluri frumoase“, Mihai Ionescu scria: „De cum a început meciul, gazdele s-au instalat în terenul constănţenilor şi jocul a avut aproape tot timpul un singur sens, spre poarta lui Costaş. Oaspeţii, cu o formaţie fără câţiva titulari, fac faţă cu dificultate situaţiei şi, după o scurtă perioadă în care ofensiva băcăuană nu-şi găsea cadenţa, Sport Club reuşeşte să deschidă scorul. Aceasta s-a întâmplat în minutul 15, când Movilă a luat pe cont propriu o acţiune şi a şutat puternic, pe jos, la colţ, învingându-l pe Costaş, care, mascat, n-a mai putut interveni. Gazdele forţează în continuare desprinderea, dar ratările se ţin lanţ şi tabela de marcaj rămâne neschimbată până la pauză. Imediat după reluare însă, chiar în minutul 46, scorul se modifică graţie aceluiaşi Movilă, care a reluat splendid în plasă, cu capul, din plonjon, centrarea lui Chitaru. Şi, din nou, ocazii peste ocazii pentru Sport Club, ratate de Chitaru, I. Solomon şi Movilă, dar şi două lovituri libere executate de Gache (minutul 64) şi Petcu (minutul 68), foarte periculoase, apărate cu dificultate de Mangeac. Finalul partidei marchează un uşor echilibru de forţe în teren. Totuşi, în minutul 88 va fi 3-0 prin golul lui Şoşu, marcat cu un şut de o rară frumuseţe, din afara careului, la vinclu“. Gazetarul i-a remarcat de la FC Constanţa pe Costaş şi Constantinescu, iar de la gazde, pe Cărpuci, C. Solomon, Şoşu, Lică Movilă şi Chitaru. În timpul partidei, Hagi a primit un cartonaş galben, alături de alţi trei constănţeni: Vanea, Mănăilă şi Caramalău. Potrivit lui Mihai Ionescu, la meciul disputat pe stadionul „23 August“ au fost circa 10.000 de spectatori, iar gazdele au condus şi în ce priveşte cifrele partidei: şuturi - 23-7 (pe poartă 12-2), cornere 12-1. SC Bacău s-a impus şi la tineret, cu 2-0 (1-0). 


Sursa foto: Facebook - Gheorghe Hagi (1 şi 2), Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi” (5)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii